G4Media.ro

Relațiile UE-Turcia se află într-un punct istoric scăzut și trebuie reevaluate profund,…

Relațiile UE-Turcia se află într-un punct istoric scăzut și trebuie reevaluate profund, arată un raport votat de Parlamentul European / Oficialii turci sunt acuzați de o hiper-centralizare a puterii și de politică externă ostilă, inclusiv față de Grecia și Cipru

Relațiile UE-Turcia s-au deteriorat atât de mult, încât Uniunea Europeană trebuie să le „reevalueze profund”, arată un raport adoptat de Parlamentul European miercuri seara cu 480 de voturi pentru, 64 împotrivă și 150 de abțineri.

Potrivit raportului, Guvernul Turciei s-a distanțat, în ultimii ani, din ce în ce mai mult de valorile și standardele UE.

Parlamentul European insistă că, dacă Turcia nu inversează această tendință negativă, Comisia ar trebui să recomande suspendarea oficială a negocierilor de aderare.

Europarlamentarii avertizează în legătură cu un proces de „hiper-centralizare” a puterii, cu „interpretarea autoritară a sistemului prezidențial”, indicând lipsa de independență a sistemului judiciar.

În acest context, Parlamentul European solicită autorităților competente din Turcia să-i elibereze pe toți activiștii pentru drepturile omului, jurnaliștii, avocații, academicienii și pe toți cei care au fost reținuți de guvern pe baza unor „acuzații nefondate”.

Un alt motiv de îngrijorare este legat de politica externă „ostilă” a Turciei, inclusiv față de Grecia și Cipru, precum și de implicarea acesteia în Siria, Libia și Nagorno-Karabakh.

Europarlamentarii reiau apelul adresat Turciei de a recunoaște genocidul armean, ceea ce ar deschide calea unei „reconcilieri autentice” între popoarele turce și armene.

Raportul amintește și că Turcia joacă încă un rol important ca gazdă a aproape 4 milioane de refugiați, dintre care aproximativ 3,6 milioane sunt sirieni.

Parlamentul European subliniază însă că utilizarea migranților și refugiaților ca „instrument de pârghie politică și șantaj” nu pot fi acceptate.

Sursa foto: site Parlamentul European

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Pute piata de desfacere a retail-multinationale de fructele si legumele insecticizate din Turcia si UE ne vinde rapoarte.