G4Media.ro

Regele Ţărilor de Jos renunţă la caleaşca aurită ce aminteşte de trecutul…

Regele Ţărilor de Jos renunţă la caleaşca aurită ce aminteşte de trecutul colonial

Regele Willem-Alexander al Ţărilor de Jos a anunţat, joi, că nu va mai folosi caleaşca aurită, aflată într-o controversă privind sclavia şi rasismul din cauza reprezentărilor unor persoane de culoare îngenuncheate în faţa stăpânilor lor albi, potrivit Le Figaro.

Somptuoasa caleaşcă trasă de cai nu a mai fost folosită din 2015. După o restaurare completă care a durat cinci ani, ea este piesa centrală a unei expoziţii la Amsterdam despre trecutul colonial al Ţărilor de Jos.

Regele estimează că societatea olandeză nu este „pregătită” să revadă pe străzi caleaşca, numită „Gouden Koets”, în timpul ceremoniilor oficiale.

„Nu putem rescrie trecutul. Putem încerca să-l acceptăm împreună. Acest lucru se aplică şi trecutului colonial”, a declarat regele Willem-Alexander într-un videoclip oficial.

„Gouden Koets va fi folosită când Ţările de Jos vor fi pregătite pentru asta. Şi acum nu este cazul”, a continuat el.

„Atât timp cât există oameni care trăiesc în Ţările de Jos şi care simt zilnic durerea discriminării, trecutul va umbri în continuare vremurile noastre”, a adăugat regele.

Caleaşca, aurită cu aur fin, folosită de familia regală pentru botezuri, căsătorii şi alte ocazii, este un obiect controversat din cauza unei decoraţiuni pe partea stângă ce reprezintă bărbaţi îngenunchiaţi în faţa stăpânilor albi, între care şi o tânără albă pe un tron reprezentând Ţările de Jos, căreia îi este oferită cacao şi trestie de zahăr.

În pictura intitulată „Hommage des colonies”, se vede şi un tânăr alb care oferă o carte unui băiat de culoare, o scenă despre care pictorul Nicolaas van der Waay a spus în 1896 că a vrut să reprezinte „civilizaţia”.

În Ţările de Jos, ca şi în alte ţări europene, dezbaterea recurentă despre trecutul colonial şi scalvie a fost reluată după apariţia mişcării Black Lives Matter în Statele Unite.

sursa: News.ro, sursa foto: Captură video 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. Ce-i aia „țările de jos”? Peste doi – trei ani cum se vor mai numi? „Țările de sus”? „Țările de la mijloc”?

  • Pentru ca asa se numeste Regatul: Regatul Tarilor de Jos. NETHERLANDS (in engleza) cat si NEDERLAND (in neerlandeza) se traduce exact asa: Taramurile de Jos. Olanda de Sud si Olanda de Nord sunt doua provincii are Tarilor de Jos.
   Din Regatul Tarilor de Jos fac parte:
   1. Tarile de Jos (tara in Europa de Vest + fostele Antile Olandeze: Bonaire, Saba, Sint Eustatius)
   2. Aruba (insula in Caraibe)
   3. Curracao (insula in Caraibe)
   4. Sint Maarten (insula in Caraibe)
   Regele Tarilor de Jos este rege peste toate aceste domenii de mai sus. Mark Ruute este premierul doar statului Tarile de Jos + fostele Antile Olandeze (care sunt considerate teritorii de peste mari ale Uniunii Europene).

  • Teleormane, nu-i mai explica, pitecantropul rusofil este atât de înapoiat încât nu poate înțelege, oricât te-ai strădui. El știe una și buna, ca putin e un zeu. Odată afirma ca putin are 8 miliarde de urmăritori pe Facebook. Probabil ca avea fani și printre extratereștri. E ca șoșoacă, aia care afirma ca vaccinul te lasă infertile pana la a treia generație…

 2. Sa opteze pt. o caleasca in culorile CURcubeului.

 3. aha , dar pe veteranii armatei olandeze de ce i ati snopit in bataie cand au iesit sa protesteze impotriva dictaturii medicale?

  va apleaca ciuhapii cum vreti voi iar pe olandezi asmutiti cainii

 4. A luat-o lumea razna. Eu propun sa nu mai mâncăm piper, toate mirodeniile, banane, portocale, ananas, mango, cartofi, zahăr din trestie, rom etc. ca de fapt reprezintă chintesenta colonialismului. Nu?

  • Ai citit articolul? Pe caleasca sunt reprezentați sclavi îngenuncheati in fata stapanilor. Tu nu vrei ca România sa fie „sclava” vestului dar e ok pentru tine ca astia sa mearga cu caleasca in plina zi printre atatia albi si negri. Asa se mentin conflictele. Si asa sensibili sunteți ca va arde de o caleasca? Sa mearga cu altceva.
   Si da, daca vom afla ca pentru exploatarea acestor mirodenii toata forta de munca este lipsita de libertate si tratata ca animalele, da, nu vom mai consuma mirodenii pana cand situatia nu se schimba. De cata nesimtire puteti da dovada, e incredibil.

  • @ Cineva-tie nu ti-ar strica mirodenii, ești complet lipsit de sare și piper. Deci, in viziunea ta, caleașca menține conflictele… fără comentariu, bubui efectiv. Vezi pe Acropole, sunt si acolo reprezentari de sclavi, du-te si sparge-le cu ciocanul… Succes in boicotul comerțului cu paprika și turmeric, nene! E un demers pe măsura creierului tău! Pofta buna la urzici, săracule! 😄

  • Societatea olandeză nu este „pregătită” să revadă pe străzi caleaşca? Dar să vadă hoarde de homosexuali zbantuindu-se pe la parade, e „obișnuită”??? Dacă le e rușine cu trecutul lor, sa dea înapoi ce au furat din colonii și atunci sa vadă dacă mai sunt asa de bogați. La fel și germania, austria, ungaria, rusia, anglia, spania, portugalia. E bine când furi, iar apoi te uiți de sus la păgubiți și faci pe deșteptul…

 5. O inlocuiesc cu trotineta electrică.

 6. Rog ca toti jurnalistii care au absolvit facultati la FF sau la privat sa citeasca bine expresia Tarile de jos Cand spui Tarile de jos folosesti pluralul de fapt ptr o singura tara care este Olanda sauNederland noi cei mai vechi am invatat la geografie sau istorie gresit ca tarile de jos sunt toate cele trei tari: Olanda Belgia si Luxemburg .Corect si adevarat singura tara de jos este Olanda pe care chiar francezi si englezi o numesc tara de jos Ps: nu mai folositi pluralul ptr. o singura tara repetentilorPPS: imi cer mii de scuze ptr cuvantul dur (repetentilor) dar chiar nu vi se potriveste ptr ca ar fi trebuit sa repetati materia pe care v-a predat-o acesti parati „profesori si doctori docenti” de la universitatile private.Daca am gresit cu ceva va rog sa ma scuzati cu respect ptr toti cititorii GIL

  • Pluralul e totusi folosit în numele englezesc. Nu stiu cum/ce e corect în limba olandeza.
   Wikipedia: Netherlands literally means „lower countries”; deci plural.

  • Gil
   Ai greșit…#repetenți tai ce zic?
   Nu se scrie ptr.
   Ci
   Pt.
   #pentru

 7. Ce-a facut, nu mai merge parazitele cu trasura aurita?
  Vaai, ce om, ce caracter dom-le!