G4Media.ro

Recomandare de lectură: Rudolf Höss, „Comandant la Auschwitz”, autobiografia unuia dintre cei…

Sursa Foto: Zvastica Nazistă

Recomandare de lectură: Rudolf Höss, „Comandant la Auschwitz”, autobiografia unuia dintre cei mai mari criminali ai omenirii

Publicată pentru prima oară în 1951, în traducere poloneză, cartea „Comandant la Auschwitz” este autobiografia lui Rudolf Höss scrisă de acesta imediat după război, în timp ce se afla în arest și își aștepta sentința. Höss, comandant al lagărului de la Auschwitz între 1940 și 1943, a fost arestat de poliția militară britanică pe 11 martie 1946 lângă Flensburg, în landul Schleswig-Holstein.

După câteva interogatorii, a fost transferat militarilor americani în decursul aceleiași luni și dus la Nürnberg, unde a continuat să fie interogat. Pe 25 mai 1946 a fost predat autorităților poloneze la Cracovia, apoi la Varșovia, unde a așteptat desfășurarea procesului, care însă nu a avut loc decât în luna martie a anului următor. În aprilie 1947, a fost condamnat la moarte și executat.

Sursa: Editura Omnium

Sub conducerea lui Rudolf Höss, lagărul de la Auschwitz a devenit cea mai teribilă și sinistră mașinărie de exterminate ființe umane din istoria omenirii. La Auschwitz au murit, prin gazare și gloanțe, un număr impresionant de victime: 1 100 000 de evrei, 75 000 de polonezi, peste 20 000 de romi, 15 000 de prizonieri de război sovietici și 10 000 de victime de alte naționalități. Între aceștia s-au aflat peste 200 000 de copii, în majoritate covârșitoare evrei.

Cariera lui Rudolf Höss în cadrul SS este strâns legată de ororile lagărelor de concentrare naziste. Format la „școala de la Dachau”, primul lagăr de concentrare constituit în Germania nazistă și condus cu o mână de fier de sinistrul Theodor Eicke, Rudolf Höss a avansat treptat în cadrul ierarhiei sistemului concentraționar al celui de-Al III-lea Reich, ajungând să conducă în cursul celui de-Al Doilea Război Mondial timp de trei ani cel mai cunoscut lagăr de concentrare și exterminare nazist.

Aparent, Rudolf Höss nu a fost un monstru sau un sadic, o persoană care să-și manifeste cruzimea extremă în public. Însă a crezut în mod sincer în misiunea care i s-a încredințat și, cu răbdare și cu metodă diabolice, a construit și dirijat un angrenaj de exterminare nemilos, ordinele sale însemnând practic suprimarea fizică, zilnică, a mii de oameni nevinovați, deportați din aproape toate colțurile Europei.

Un comandant de lagăr „inovator”

Apogeul carierei sale de ofițer SS și criminal de război avea să fie atins însă odată cu numirea sa în calitate de comandant al lagărului de concentrare și exterminare Auschwitz, în mai 1940, când sarcina i-a fost încredințată de Heinrich Himmler. Sub coordonarea sa de „expert”, Auschwitz a devenit un lagăr „model” în privința implementării „soluției finale”. De altfel, în autobiografie, Rudolf Höss descrie – uneori cu lux de amănunte – mecanismul de funcționare al mașinăriei infernale naziste de anihilare fizică a deținuților, precum și propria contribuție la funcționarea și perfecționarea acestui mecanism.

Redăm mai jos câteva fragmente din carte:

Sursa Foto: Captură Carte

Talentul organizatoric și eficiența dovedite de Rudolf Höss – printre altele prin „revoluționarea” metodelor de asasinare în masă ca urmare a introducerii gazului Zyklon B ca mijloc eficient de exterminare – a fost recunoscută, de altfel, inclusiv la nivelul conducerii SS, care l-a caracterizat pe acesta în felul următor „Înfățișare militară bună, sportiv, călăreț, știe să se comporte adecvat în orice situație, calm și simplu, dar totuși precis și obiectiv.

Nu scoate în evidență propria persoană, ci lasă realizările sale să vorbească pentru el. Höss este nu numai un bun comandant de lagăr, ci a avut un rol inovator cu noile sale idei și metode de educare în sistemul lagărelor de concentrare. El este un bun organizator și bun agricultor și un pionier german exemplar pentru spațiul estic. Höss este foarte potrivit pentru a fi utilizat în funcții de conducere în domeniul lagărelor de concentrare. Punctul său forte este practica”.

Sursa Foto: Editura Omnium

Martor în procesul de la Nürnberg, condamnat și executat

Finalul războiului l-a găsit pe Rudolf Höss în Flensburg, unde se refugiase în primele zile ale lunii mai, iar ulterior a reușit să se ascundă sub numele fals de „Franz Lang” la o fermă de lângă Flensburg. Descoperit și arestat în cele din urmă de autoritățile britanice la 11 martie 1946, el avea să fie interogat și audiat ca martor al apărării în cadrul procesului de la Nürnberg intentat principalilor criminali de război naziști, fiind ulterior predat autorităților poloneze la 25 mai 1946. Judecat de Tribunalul Național Suprem al Poloniei pentru crime de război și crime împotriva umanității în cadrul procesului desfășurat la Varșovia între 11-29.03.1947, a fost condamnat la moarte și executat la 16 aprilie 1947 în lagărul Auschwitz.

Atrocitățile de la Auschwitz au început a fi făcute publice imediat după eliberarea lagărului. Rudolf Höss a fost unul dintre puținii criminali de război naziști care, după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, și-au recunoscut vinovăția, deși în cadrul autobiografiei redactate în cursul detenției în închisorile poloneze el a încercat în permanență să invoce diverse justificări în apărarea sa. Judecat și condamnat la moarte pentru faptele sale, Rudolf Höss a fost executat pe 2 aprilie 1947 pe terenul fostului lagăr de concentrare și exterminare Auschwitz.
Volumul „Comandant la Auschwitz” a apărut pentru prima dată în limba română în acest an, la Editura Omnium.

Poți cumpăra cartea de pe site-ul editurii Omnium

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...