G4Media.ro

Recep Tayyip Erdoğan anunță oficial că nava de foraj Fatih a descoperit resurse…

Recep Tayyip Erdoğan anunță oficial că nava de foraj Fatih a descoperit resurse importante de gaze în zona Tuna1 din Marea Neagră

Informațiile publicate de Bloomberg încă de miercuri, privind descoperirera de către Turcia a unei cantități semnificative de gaze în Marea Neagră au fost confirmate, vineri, de președintele Recep Tayyip Erdoğan.

Într-o postare pe conturile sale de socializare, Erdoğan a anunțat că nava Fatih a descoperit un rezervor de gaze naturale de 320 miliarde de metri cubi de gaze naturale în câmpul Tuna1 din Marea Neagră, și că foraj a început încă din 20 iulie.

„Fără odihnă, fără odihnă până când devenim exportator net de energie”, le-a transmis  Erdoğan turcilor.

Ministrul Energiei, Fatih Donmez, declara luna trecută că nava Fatih, deținută de compania petrolieră turcă de stat TPAO, a început explorarea în așa-numita zonă Tuna1, în largul orașului turcesc Eregli.

Nava a forat până la o adâncime de la 3.500 la 4.000 de metri, a spus el. Cu toate acestea, TPAO nu are experiență în producția de gaze de mare adâncime și ar trebui să convingă o mare companie petrolieră să exploateze zăcământul.

Zona Tuna 1 se află în apropierea perimetrului românesc Neptun Deep din Marea Neagră, unde în urmă cu 8 ani consortiul ExxonMobil – OMV Petrom descoperea zăcăminte importante de gaze.

După anunțul promițător lansat public de Erodgan, lira a crescut în raport cu dolarul, cu 1,2%. De asemenea, acțiunile listate la Bursă ale Turkiye Petrol Rafinerileri AS și ale producătorului petrochimic Petkim Petrokimya Holding AS au crscut cu 8,1%, resctiv 9,9%.

Descoperirea Turciei vine pe fondul disputelor teritoriale cu Grecia și Cipru în estul Mediteranei, unde Turcia caută insistent petrol și gaz, în ciuda contestațiilor celor două state. Franța și-a sporit temporar prezența militară pentru a îndepărta o eventuală apropiere a turcilor, iar cancelarul german Angela Merkel a declarat miercuri că UE este preocupată de tensiunile cu Turcia.

Sursa Foto. Facebook/Recep Tayyip Erdoğan

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Trecea soldatul sovietic prin Marea Neagra. La un moment dat, prinde un trecator, il baga in prima scara de bloc, si ii zice „davai gaz”. Ala saracul, era Burduja, cel toturat la 10 august de jandarmi. A incercat sa reziste. Si-a tras masca pana pe ochi. A evitat paharele de plastic rosii otravitor-comuniste. I-a dat si un op-ed despre democratie peste nas, dintr-ala bun, cu 10 laicuri pe FB.

    Dar degeaba. La final, Dughin a fugit cu gazul.

    Noroc ca suntem intr-o alianta de neclintit, cu alte democratii care o sa ne dea gazul inapoi.

    • ”soldatul sovietic” care ”trecea” era julienul sputnikar de la mafia PRO-USL-PSD, trol ”dintr-ala bun, cu 10 laicuri pe FB” și băutor înfocat din ”paharele de plastic rosii otravitor-comuniste”. Bine că e într-o ”dughiană de neclintit”, dintr-aia în care ”gazele” emise ca efect al ”gândirii critice” nu se pierd, se reinhalează ”inapoi”.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.