G4Media.ro

Reacția USR după respingerea de către CCR a Codurilor penale: PSD și…

Facebook

Reacția USR după respingerea de către CCR a Codurilor penale: PSD și ALDE să renunțe la proiectele creionate de Florin Iordache la comanda lui Liviu Dragnea

USR a solicitat luni coaliției PSD-ALDE să renunțe la proiectele de modificare a Codurilor penale și să accepte demararea unei proceduri parlamentare corecte, cu largă consultare a reprezentanților magistraților și a societății civile, după ce Curtea Constituțională a respins, pentru a doua oară, amendamentele aduse celor două acte normative.

”Al doilea verdict de neconstituționalitate dat de CCR pe modificările aduse Codurilor penale arată nu doar că USR a avut dreptate când a criticat proiectele creionate de Florin Iordache la comanda lui Liviu Dragnea și a celorlalți penali din PSD-ALDE, ci și că se impune renunțarea la actualele propuneri legislative. Necesitatea renunțării la modificările menite să îndulcească politica penală a statului român, inclusiv prin dezincriminarea totală sau parțială a unor infracțiuni și eliberarea înainte de termen a condamnaților, chiar și a celor care au comis violuri și crime, este cu atât mai evidentă astăzi, în contextul tragediei de la Caracal și a disfuncționalităților evidente înregistrate în funcționarea instituțiilor cu rol în apărarea cetățenilor”, se arată într-un comunicat de presă transmis de USR.

”Sunt niște modificări foarte periculoase. Din fericire, această decizie a CCR este una favorabilă statului de drept, în sensul în care obiecțiile noastre au fost admise. Ar trebui luate de la zero proiectele de modificare a Codurilor penale. Am spus în nenumărate rânduri că, în loc să aducă în acord aceste două legi importante cu deciziile CCR anterioare, PSD și ALDE au venit cu alte și alte modificări, care nu aveau nicio legătură cu deciziile CCR”, a declarat deputatul USR Stelian Ion, vicelider al grupului USR din Camera Deputaților.

Potrivit USR, al doilea verdict de neconstituționalitate pe modificările aduse Codurilor penale este cu atât mai semnificativ, cu cât majoritatea PSD-ALDE a vrut să preia modificările într-o ordonanță de urgență, ordonanță care ar fi intrat imediat în vigoare.

„Nu este normal să abrogi neglijența în serviciu deoarece există situații în care astfel de fapte pot produce consecințe foarte, foarte grave. În timpul dezbaterilor, am adus colegilor de la PSD și ALDE drept exemplu situația de la o centrală nucleară, ce se poate întâmpla când dintr-o neglijență se poate ajunge la o catastrofă. Iată că, din păcate, în România s-a întâmplat ceva foarte grav, care într-un fel ne-a dat dreptate. Se pare că în acest caz al crimelor oribile de la Caracal, există niște culpe în modul de începere a cercetărilor și de salvare a acelei vieți și, atunci, prin abrogarea neglijenței în serviciu, persoanele posibil a fi vinovate ar fi scăpat. Mai sunt și alte reglementări care ar putea avea legătură cu cele întâmplate zilele trecute. Sunt cele referitoare la prescrierea răspunderii penale, inclusiv pentru pedofilie, sechestrarea de persoane și violul. Este absolut inimaginabil cum acești colegi ai noști din Parlament din PSD, ALDE, UDMR au venit, fără să-i oblige vreo decizie a CCR anterioară, cu astfel de reglementări în folosul infractorilor. Singurele modificări care trebuie făcute sunt în sensul protecției victimei, nu a infractorilor”, a mai declarat deputatul USR Stelian Ion.

Curtea Constituțională a respins luni, în integralitate, pe motive extrinseci, modificările aduse de PSD, ALDE și UDMR celor două Coduri penale în primul rând pentru că legiuitorii nu au făcut deloc corelările tehnice recomandate de judecători, au explicat pentru G4Media.ro surse participante la dezbateri.

Potrivit acestora, decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.

Citește și:

De ce a respins CCR în integralitate modificările aduse Codurilor penale: Parlamentul nu a pus în acord cele două acte normative cu deciziile anterioare ale Curții și nici nu a făcut corelările tehnice / Decizia a fost luată cu unanimitate

Klaus Iohannis, după respingerea de către CCR a Codurilor penale: Solicit coaliției PSD-ALDE să abandoneze pretinsa reformă în domeniul penal

Ludovic Orban: În urma deciziei CCR, modificările aduse Codurilor penale trebuie respinse în integralitate de Parlament

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

4 comentarii

 1. Criminalii CCR s-au saturat de crimele comise…

 2. ccr, cu valer in frunte, ar trebui sa faca un pas in fata si sa recunoasca deschis faptul ca neaplicarea recomandarilor Comisiei de la Venetia, UE , plus recomandarile GRECO se datoreaza pozitiei „de-a curmezisul”, adoptata de insusi valer in problema reformei justitiei. Daca onor ccr ar fi dat un semnal clar cum ca este de acord cu opiniile exprimate de cele trei institutii susmentionate, atunci e clar ca si parlamentul, asa penal cum e in majoritatea lui, ar fi trecut caine caineste la treaba si ar fi acceptat o dezbatere larga.
  In loc de asta, niste „juristi” de marmelada(apud Stalin) s-au apucat sa faca ei pionerat in materie de reforma a justitiei si a iesit ceva maculatura a la Visanski….
  In lumina concluziilor deciziei ccr de azi, cei trei autodidacti, recte ciordache, pricolicea si serban nu mai au caderea sa faca parte, cu atat mai mult sa conduca, acea comisie care sa organizeze deabaterea pe tema reformelor justitiei.
  Cu facultati facute la seral, undeva printr-un fund de tara, ori cu teze stropite cu multa busuioaca, undeva prin Republica Moldova, parca pe la Balti, ca sa nu mai vorbim de nenea soferul care si-a luat licenta si doctoratul plimbandu-l pe Voicu intre doua clanuri…. este strigator la cer sa te proptesti in capul mesei, cum ca tu esti spuma ….

 3. fata lui iordache la benere (unde isi umplu conturile o gramada de fripturisti politici), fat aunui cetatean obisnuit ucisa!

  teodorovici umple guvernul, administratia de copiii nomenklaturii in timp ce planuieste sa ia bani celor care pleaca din tara.

 4. Mi-e sila de nemernicii astia de la CCR. Trebuie schimbata Costitutia pentru ca asemenea lepre si slugi mizerabile sa nu mai aiba loc intr-un asemenea for.