G4Media.ro

Reacția președintelui Iohannis după demiterea guvernului de la Chișinău: Sprijinul financiar din…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Reacția președintelui Iohannis după demiterea guvernului de la Chișinău: Sprijinul financiar din partea României va fi strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european

Președintele Klaus Iohannis a avertizat marți autoritățile de la Chișinău că, în urma demiterii Guvenrului Maia Sandu prin moțiune de cenzură introdusă de socialișii pro-ruși, sprijinul financiar din partea României va fi strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european.

El i-a criticat pe socialiștii președintelui Igor Dodon că înlăturarea guvernului pro-european este îndreptată ”împotriva intereselor pe termen mediu și lung ale Republicii Moldova și ale cetățenilor săi”.

Declarația integrală a președintelui Klaus Iohannis: 

Demersul inițiat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) de înlăturare a Guvernului Maia Sandu, într-un moment esențial pentru reforma Justiției, este îndreptat împotriva intereselor pe termen mediu și lung ale Republicii Moldova și ale cetățenilor săi.

În cele cinci luni de la preluarea mandatului, Guvernul condus de Maia Sandu a făcut progrese importante în implementarea reformelor necesare apropierii de Uniunea Europeană, în scopul promovării valorilor democrației și statului de drept, în lupta împotriva corupției și asigurarea independenței justiției, precum și în domeniul economic și social, reforme menite să asigure creșterea nivelului de prosperitate și securitate al cetățenilor Republicii Moldova.

Totodată, Guvernul Maia Sandu a reușit să restabilească încrederea partenerilor de dezvoltare, mai ales a Uniunii Europene, premisă esențială pentru reluarea sprijinului politic și financiar internațional pentru Republica Moldova.

România a exprimat ferm sprijinul pentru eforturile Guvernului de la Chișinău, în condițiile angajamentului clar și hotărât al coaliției guvernamentale pentru parcursul european și pentru avansarea Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

În perioada premergătoare moțiunii de cenzură, România a adresat direct, pe multiple canale, un apel ferm forțelor politice de la Chișinău pentru responsabilitate și depășirea impasului politic, încurajând identificarea unei soluții care să asigure stabilitatea, să continue reforma Justiției și să permită Guvernului să mențină parcursul european.

În contextul actual, sprijinul României, inclusiv financiar, va continua să urmărească cu prioritate interesele cetățenilor din Republica Moldova, realizarea proiectelor bilaterale strategice și va fi strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european.

Guvernul Maia Sandu a fost demis marți după ce 63 din cei 101 de parlamentari moldoveni au votat moțiunea depusă de PSRM. Moțiunea fost votată de PSRM și PDM, partidul fondat de Vlad Plahotniuc. Guvernul Maia Sandu a funcționat timp de 5 luni, din 8 iunie 2019. Motivul moțiunii a fost încercarea Maiei Sandu de a-și asuma prerogativa de a numi Procurorul General, o poziție-cheie în arhitectura de putere a țării. Socialiștii pro-ruși conduși de președintele Igor Dodon nu au fost de acord cu mutarea.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. in sfarsit, a spus si asta odata ce trebuie…

  2. Stati putin ca vine marele Gosu, promotorul acum cativa ani al necesitatii relatiei cu Plahotniuc. Cum asa? Ptr ca asa i s-a parut lui frumos sa faca, pe cand era in MAE.

  3. Sa rezumam: omul Romaniei a fost indepartat in mai. Germania si Rusia au convenit pentru asta si au facut o alianta. Omul Germaniei acum este inlocuit de oamenii Rusiei. Superb. Si mai erau oameni care tropaiau pe aici de bucurie ca au cazut coruptii Dragnea si Plahotniuc. Se bucurau ca picase cel care a facilitat intrarea pe piata de la est de Prut a Bancii TRansilvania si Transgaz. Pentru cei care sunt suparati de caderea acestui guvern am o veste buna: Germania este adversar strategic al Romaniei intr-o masura mai inalta decat Rusia. Ca sa il parafrazez pe Reagan, It’s the geography, stupid!

  4. Bravo Boule. Impinge-i si mai mult in est.

  5. Se echilibreaza situatia, in europa… Dispar doua focare de conflict: Romania si Moldova….
    10 ani de diplomatie, cel putin, vor fi necesari pentru refacerea unui traseu european pentru Moldova.

    Romania va intra in Spatiul Schengen si circulatia moldovenilor va fi restrictionata, oarecum!
    Iar cetatenia romana se va optine mai greu!

  6. O să-i pedepsească și pe românii de peste Prut, pe ăștia îi scăpase !

  7. =)) corect

  8. Nimic nou sub cer. Este treaba si problema moldovenilor.

  9. Un mare fâs… Cu ce ma rog ajuta Romania? Cu mărunțiș de buzunar? Esti patetic.

  10. Niciun ban dacă îi fură corupții. Niciun ajutor dacă moldovenii votează hoți și corupți să îi conducă. Până la urmă e treaba lor ce vor să facă și dacă vor să se îndrepte spre rusia. KWJ are dreptate și îl votez. Bine boss!

  11. Plahotniuc a a bagat picioarele in banii serioși veniti din UE, dapoi se vor scuti si de 2 lei veniti din București.
    Sa nu ma zic ca Dodon cu Johannis sint frati de cruce – amândoi sint impotriva unirii.

  12. Unire? Sub ce condiții? România nu are probleme destule?