G4Media.ro

Reacția Înaltei Curți de Casație și Justiție după ce premierul Dăncilă, ministrul…

Foto: Înalta Curte de Casație și Justiție / Sursa: site oficial

Reacția Înaltei Curți de Casație și Justiție după ce premierul Dăncilă, ministrul de interne, ministrul justiției și alți lideri PSD au criticat condamnarea lui Dragnea

”Membrii executivului sau legislativului nu au căderea să aprecieze în ce măsură o hotărâre judecătorească va fi menţinută sau nu în căile de atac şi nici nu au competenţa legală de a constata că aplicarea legii este sub influenţa arbitrariului, toate aceste competenţe aparţinând instanţelor de control judiciar sau Inspecţiei Judiciare, atunci când există indicii că s-ar fi săvârşit o abatere disciplinară”, se arată într-un comunicat dat vineri publicității de Biroul de Presă al instanţei supreme. Reacția Înaltei Curți de Casație și Justiție vine după ce premierul Dăncilă, ministrul de interne Carmen Dan, ministrul justiției, Tudorel Toader și alți lideri PSD au criticat criticat condamnarea liderului PSD.

Redăm integral comunicatul Înaltei Curți de Casație și Justiție

”Potrivit art. 126 alin. 1 din Constituţia României, justiţia se realizează prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti stabilite de lege.

Prin urmare, respectarea Constituţiei şi a principiului separaţiei puterilor în stat impune ca justiţia să se realizeze numai în sala de judecată şi numai în baza dispoziţiilor constituţionale ale legii.

Derularea procedurilor judiciare într-un stat de drept presupune faptul că judecătorii sunt singurii în măsură să se pronunţe asupra temeiniciei unei acuzaţii, în baza probelor aflate la dosar, dar şi faptul că orice analiză asupra celor statuate în primă instanţă nu poate fi realizată decât prin intermediul căilor de atac prevăzute de lege.

De aceea, membrii executivului sau legislativului nu au căderea să aprecieze în ce măsură o hotărâre judecătorească va fi menţinută sau nu în căile de atac şi nici nu au competenţa legală de a constata că aplicarea legii este sub influenţa arbitrariului, toate aceste competenţe aparţinând instanţelor de control judiciar sau Inspecţiei Judiciare, atunci când există indicii că s-ar fi săvârşit o abatere disciplinară.

Înalta Curte a apreciat întotdeauna libertatea de exprimare dar reaminteşte că, potrivit jurisprudenţei CEDO, libertatea de exprimare nu are caracter absolut nici măcar atunci când este vorba de justiţie.
De aceea, a susţine că Înalta Curte a încălcat deciziile Curţii Constituţionale înainte de a cunoaşte conţinutul şi raţionamentul logico-juridic al hotărârii nu poate sluji în nici un fel la corecta informare a publicului şi este de natură a arunca îndoiala şi neîncrederea asupra actului de justiţie.

Apreciem îndemnul la cumpătare, dar ne îndoim de sinceritatea unui astfel de demers atunci când el este dublat de afirmaţii potrivit cărora este evident că hotărârile au fost politizate sau reprezintă un răspuns vindicativ la presiunea străzii.

Cumpătarea, atunci când este vorba de hotărâri judecătoreşti, presupune cunoaşterea aprofundată a procedurilor judiciare, dar, mai ales, a motivării hotărârii judecătoreşti în discuţie.”

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. „Acte si fapte de natura sa…”
    Va veni clipa in care toti acesti minioni ai lui Dragnea vor fugi din fata parjolului. Ce spera ei – sa lucreze timpul in favoarea lor – nu se va intampla. Si chiar daca vor arunca Romania in aer, tot nu vor scapa. Exact cum n-au scapat colaborationistii nazistilor din Franta ocupata, sau oamenii lui Musollini din Italia fascista. Va mai amintiti fata lui Nicu Ceausescu cand l-a palmuit Tatulici? Uitati-va la fata haituita a lui Dragnea. El stie…
    Atat Dragnea, cat si consultantii lui, nu realizeaza ca pur si simplu ce incearca ei nu se poate. Nu in secolul asta. Nu cu internetul liber. Nu cu visul aspirational vestic in fata ochilor.

    Hai sa o luam pe scenarii: sa presupunem ca schimba legea astfel incat Dragnea va fi achitat. Si pentru furt de voturi, si pentru abuz si instigare la abuz, si pentru Belina, si pentru TelDrum, OLAF, DGLAF etc. Schimba TOATE legile si scapa de parnaie. Scapa si de dosare. Scapa. Dar Dragnea mai e om? Intreb si eu. Cati ani va avea si ce o sa mai faca el cu viata lui? Ce?
    Va merge la Soci la mare? O sa se plimbe prin Siberia si prin Coreea de Nord?

    Dragnea, esti un mort viu! Timpul tau s-a scurs! Iesi din scena, stiu ca ai urmasi.
    Urmeaza Tariceanu, un alt zombi.

    PS Ar trebui sa faceti un site cu toti parlamentarii care voteaza cu Dragnea. Nume si prenume. Istoria internetului nu uita si nu iarta. Toti trebuie sa dispara cu Dragnea de gat. Rusinea istoriei sa fie pe numele lor. Jigodii nenorocite!

    • Nu trebuie un site special sa vezi care cum voteaza, pentru ca se poate vedea pe site-ul Parlamentului. Asa am vazut eu si m-am revoltat impotriva „opozitiei” constatand ca 88 de deputati ai PNL+USR +PMP, adica aproape toata opozitia, au votat impotriva unui proiect de lege (427/2016) care debloca bancile pentru locuinte. Nu stiu daca sunteti la curent, dar 500.000 de cetateni au fost vatamati in interesele financiare in anul 2015 prin sistarea primelor de stat la care aveau dreptul pentru banii lor depusi. Sistarea s-a produs la comanda Curtii de Conturi in complicitate cu BNR, care n-a protejat clientii cum era obligata prin lege.
      De acee eu sunt foarte lamurit cu actuala opozitie.

  2. „Cumpătarea, atunci când este vorba de hotărâri judecătoreşti, presupune cunoaşterea aprofundată a procedurilor judiciare, dar, mai ales, a motivării hotărârii judecătoreşti în discuţie.” Corect, dar aici vorbim de 2 persoane care mai au putin si termina de invatat alfabetul.