G4Media.ro

Raport favorabil în Senat pentru proiect legislativ privind combaterea traficului de persoane/…

Sursa foto: Pixabay

Raport favorabil în Senat pentru proiect legislativ privind combaterea traficului de persoane/ Punct principal: acte de identitate în regim de urgență pentru victime

Un proiect legislativ ce vizează eliminarea contravențiilor aplicate victimelor traficului de persoane și eliberarea actelor de identitate pentru acestea, elaborat de USR, a primit raport favorabil în Comisia Juridică de la Senat, transmite deputatul USR Iulian Lorincz.

Este vorba despre „Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.678 din 2001 privind prevenirea și combaterea traficului de persoane, precum și pentru completarea art.28 din Ordonanța de urgență nr.97 din 2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români” – proiectul poate fi consultat aici.

„Ne propunem să oferim o referire corectă privind contravențiile aplicate victimelor traficului de persoane și acestea nu vor mai putea fi sancționate pentru că au fost obligate să presteze muncă sexuală sau cerșetorie”, transmite deputatul.

Propunerea prevede, de asemenea, eliberarea acestor documente în regim de urgență – maxim 15 zile (de la 30 de zile), precum și posibilitatea ca domiciliul declarat să fie o adresă de avocat sau sediul unei organizații neguvernamentale, scutind astfel victima de a se mai deplasa în localitățile de origine unde pot activa rețelele traficanților.

„În acest context, victimele traficului de persoane nu vor mai avea acte de identitate provizorii care au o valabilitate de doar 1 an și atestă că victimele sunt „persoane fără domiciliu”. Actele de identitate vor putea avea o valabilitate extinsă, care poate fi de 1, 7 sau 10 ani. Astfel, victimele cărora le-au fost confiscate documentele de către traficanți vor putea avea acces imediat la serviciile de asistență și alte forme de sprijin și protecție de care au nevoie.”, mai arată comunicatul citat.

Raportul favorabil din Senat este considerat un pas esențial către materializarea unei legi care va oferi un sprijin real pentru victime, proiectul fiind depus împreună cu mai mulți parlamentari USR și PNL, și are la bază „transpunerea corectă a normelor europene în domeniul combaterii traficului de persoane și facilitarea obținerii de acte de identitate.”

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Bravo, așa se procedează.
    Când se vrea se vede iar când nu se vrea se vede și mai bine!!!!