
RAPORT al Curții de Conturi: Premii de peste 11 milioane de lei pentru personalul Agenției Naționale pentru Sport și ministerului care nu a avut stabilite atribuții clare care să justifice contributia la obtinerea performantelor sportive de la JO Tokyo și Paris
Un raport al Curții de Conturi consultat de G4Media a constatat, în urma unui control la Agenție Națională pentru Sport (ANS) că au fost acordate premii de peste 11 milioane de lei pentru personalul agenției și ministerului de resort care nu a avut stabilite atribuții clare care să justifice contributia la obtinerea performantelor sportive de la JO Tokyo și Paris.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„În concluzie se constată faptul că personalul propus spre premiere din cadrul MTS/ANS, plătit de către COSR, în anii 2021, respectiv 2024, în sumă totalã de 11.770.100 lei, nu a fost constituit în colective tehnice multidisciplinare și nici nu a avut stabilite atributii clare care să justifice contribuția la obținerea performanțelor sportive”, este concluzia auditorilor.
În același timp, la 31 decembrie 2024, erau restante la plată premii de peste 87 de milioane de lei pentru sportivi care au obținut performanțe deosebite la competițiile mondiale și europene:
„În perioada analizată, potrivit Situatiei premieri restante la data de 31.12.2024, întocmită de către Directia Generală pentru Sport, au fost aprobate de către ANS, fără a fi achitate, premii în valoare de 87.435.479 lei, unor sportivi ce au participat si au obtinut performante deosebite la competitiile mondiale si europene.”
Raportul constată că nu au fost stabilite nici criteriile în functie de care sunt acceptate la plată premierile sportivilor solicitate de către federatii.
Controlul Curții de Conturi a vizat perioada 2021 – 2024.
Raportul constată, în această perioadă, lipsa de transparență în acordarea de către ANS a finanțărilor către federațiile sportive naționale. De asemenea, nu a existat niciun control privind modul de administrare și utilizare a fondurilor respective.
„În urma analizei documentelor și informațiilor puse la dispozitia auditorului public extern de către entitate s-a constatat faptul că, deși COSR a beneficiat de la bugetul statului de alocatii în valoare totală de 350.376.542 lei, iar federatiile sportive nationale au primit de la bugetul statului finanțări, în valoare totală de 648.807.407,99 lei, structurile eu atributii de supraveghere si control din cadrul MTS/ANS nu au destăsurat nicio misiune de control la această entitate pentru perioada 2021-2024 si nici anterior.”
Curtea de Conturi face o serie de recomandări pentru transparentizarea modului de alocare a fondurilor bugetare și de urmărire a cheltuielilor și dă termen de soluționare finalul anului 2025.
Context. Agenția Națională pentru Sport a fost înființată în iunie 2023 de Guvernul Ciolacu și a fost condusă până în ianuarie 2025 de Elisabeta Lipă, care este președinta Federației Române de Canotaj.
Modul de aplicare a normelor pentru recompensarea sportivilor şi personalului din federaţii în urma performanţelor obţinute la Jocurile Olimpice de la Paris a iscat o dispută, în octombrie 2024, în mediul online, între fostul ministrul al Sportului, Eduard Novak, şi preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport, Elisabeta Lipă.
După ce Novak a acuzat, pe Facebook, modul în care au fost repartizate sumele pentru performanţele obţinute, Lipă i-a răspuns tot prin intermediul aceleiaşi platforme de socializare, transmiţându-i că a folosit aceleaşi norme legale şi în perioada în care a fost ministru.
„Pentru că fostul ministru al Sportului românesc, domnul Eduard Novak, traversează o perioadă în care memoria domniei sale nu se regăseşte în discursul său public, mă văd nevoită să intervin, ca succesor al său, în calitate de preşedintă a Agenţiei Naţionale pentru Sport, din respect pentru sportivii noştri de performanţă, pentru echipele federaţiilor care le susţin efortul, dar mai ales pentru corecta informare a iubitorilor sportului şi opiniei publice. Domnul Novak a aplicat, după ediţia de la Tokyo a Jocurilor Olimpice, respectând normele legale în vigoare atunci, ca şi acum, aceeaşi formulă de calcul prin care angajaţii federaţiilor sunt recompensaţi cu sume care reprezintă 40 la sută din valoarea premiilor oferite sportivilor care au performat la Jocurile Olimpice Paris 2024”, a scris Lipă pe pagina sa de Facebook.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.