G4Media.ro

Raluca Turcan (PNL), despre rectificare: 200 de milioane de lei tăiați de…

Raluca Turcan (PNL), despre rectificare: 200 de milioane de lei tăiați de la Ministerul Educației este o crimă națională

Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan a criticat vineri rectificarea bugetară prin care Guvernul a tăiat 200 de milioane de lei de la Educație, gest pe care l-a numit ”o crimă”.

”Rectificarea bugetară – o noua dovadă că guvernarea e incompetentă și lipsită de responsabilitate. De la educație s-au tăiat 200 de milioane de lei! Sistemul de învățământ se confruntă cu două mari probleme: lipsa profesorilor și abandonul școlar al elevilor. Țara noastră alocă sub 2,8% din PIB pentru educație, cel mai scăzut nivel din UE. 200 de milioane de lei tăiați de la Ministerul Educației este o crimă națională”, atrage atenția Turcan.

Ea arată ce s-ar fi putut face cu acești bani pentru sistem:

1. S-ar fi putut înființa Masteratul Didactic și ar fi fost suficiente resurse pentru școlarizarea a 6.000 de profesori pe o perioadă de doi ani. În acest moment, România are o lipsă acută de profesori tineri care intră anual în sistem. Astfel, numărul profesorilor pensionari care au rămas la catedră s-a dublat: în acest moment avem peste 6.000 de profesori care au peste 65 de ani. În același timp, doar în ultimii doi ani peste 1000 de profesori titulari au demisionat din sistem.

2. S-ar fi putut asigura un pachet alimentar diversificat pentru toți elevii din învățământul primar până la sfârșitul anului. Abandonul școlar în România este de 18.1%, iar Guvernul recunoaște, prin nota de fundamentare a Ordonanței prin care se prelungește programul pilot de asigurare a unui suport alimentar pentru elevi, că rata abandonului școlar poate scădea și de 6 ori printr-un astfel de program. Astăzi, peste 30.000 de elevi părăsesc anual școala. Datele oficiale ale INS ne arata că 49% dintre copiii din România se află în risc de sărăcie sau excluziune socială.

3. S-ar fi putut achita costul unui program de tipul ”Școală după Școală” pentru 500.000 de elevi aflați într-un grup de risc social până la sfârșitul acestui an.

4. S-ar fi putut construi 125 de școli cu opt săli de clasă (prețul estimat de Guvern pentru construcția unei școli este 360.000 euro).

”Guvernul a ales să mute acești bani de la educație în Fondul de rezervă pentru a putea fi cheltuiți fără niciun control. Toate măsurile enumerate mai sus făceau parte și din Programul de guvernare ”garantat de Dragnea”. Praful s-a ales din programul de guvernare garantat de Liviu Dragnea! PNL va vota împotriva acestei rectificări și va prezenta un buget alternativ pentru anul 2019 în care fiecare leu să ajungă să fie cheltuit acolo unde e cea mai mare nevoie și unde să poată fi resimțit la nivel de cetățean de rând”, a conchis Raluca Turcan.

Guvernul a aprobat vineri a doua rectificare bugetară din acest an, iar faţă de prevederile iniţiale sunt 9,5 miliarde de lei în plus la venituri şi 10,7 miliarde lei în plus la cheltuieli, a declarat vineri ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria.

„Rectificările bugetare se fac pentru a pune în acord realităţile economice cu finanţele publice. Am plecat de la un buget iniţial construit pe anumite ipoteze macroeconomice şi ne respectăm angajamentele asumate. Am pornit cu cinci mari angajamente pe care le respectăm în totalitate. Implementăm măsurile din programul de guvernare, măsurile de stimulare a economiei şi măsurile sociale, obiectiv atins. Ne încadrăm în ţinta de deficit bugetar, sub 3% din PIB, ţintă respectată, nu creştem ponderea datoriei guvernamentale în PIB, la fel ţintă respectată, consolidăm rezerva finanţelor din trezorerie, asiguram cheltuieli de înzestrare militară conform planului angajat. Asigurăm finanţarea necesară pentru pregătirea în bune condiţii a sărbătoririi Centenarului şi pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE, de asemenea, obiective atinse”, a spus Teodorovici.

El a menţionat că la această rectificare sunt 9,5 miliarde lei în plus la venituri faţă de bugetul iniţial şi 10,7 miliarde lei în plus la cheltuieli faţă de prevederile iniţiale. „Cheltuielile de investiţii vor fi mari cu 40% faţă de realizările din 2017/(…) De asemenea, România va menţine ponderea datoriei guvernamentale în PIB la 35%, a patra cea mai mică din Uniunea Europeană. Şi desigur acel fond din trezorerie consolidat la 31 miliarde lei, care asigură peste 5 luni de zile de finanţare brută”, adăugat Teodorovici.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Cand ati facut blatul cu psd-ul la alegerile locale si parlamentare din 2016 nu v-ati gandit ca e o crima?
  Cand ati refuzat sa faceti pasi in opozitie pentru zadarnicirea planurilor dragnesti nu v-ati gandit ca e o crima?
  Ca refuzati in continuare sa va refaceti echipa din partid conform cu valorile romanesti pro europene, nu va ganditi ca e o crima?
  Ii refuzati societatii noastre o oportunitate extraordinara de a se alatura democratiilor solide si de a se statornicii in randul societatilor asezate.
  Au iesit sute de mii de oameni in strada timp de doi ani, rusine sa va faceti ca nu vedeti sau ca noi nu vedem!

 2. Numai parai, parai…atat a interesat pe ciocli PNL de la revolutie si pana astazi !

 3. Fondul de rezervă se traduce în limba pesedeistă bani pentru campaniile de manipulare (televiziuni, postaci, ziare) și capmania electorală pe banii statului pentru că cei alocați PSD-ului nu ar ajunge să disimuleze programul electoral de distrugere a României.

 4. Cine ar mai vota cu PSD daca prin educatie ar dispare ignoranta?

 5. Prima dovada ca purceaua-i moarta-n cotet: amanarea cresterii salariului minim pentru la anu’!
  Nu mai au bani pentru mita de Centener! Ei cica n-au primit toate avizele! Cam prea transparenta minciuna! Dupa cum am mai spus: un stat de mincinosi.

 6. au furat banii copiilor ca sa le dea bisericlor si popilor si electoratului psd-ist care sta in cabinete si nu face nimic si are salarii de pina la citeva mii de euro. anul trecut au luat de la IT-isti si toti am tacut, anul asta au luat de la copii si daca vom tacea vom raminea cu bugetul furat, in schimb baronii vor avea deja a doua vila sau al doile yacht, asa e viata de Romania

 7. Nu-i bai! Cei din învățământ nu se supără! Marea majoritate sunt membri psd și se sacrifică pentru partid. Dacă erau alții la guvernare și luau masura asta, altfel se punea problema. „Cum nemernicilor să tăiați de la învățământ”

 8. Mai ai viata sexuala cu poponel consilierul basist sau doar cu draga Stolo?

 9. HA HA HA HA HA ! HA HA HA HA HA !
  ASTA E romania centenara: UN TELEORMAN MAI MARE!
  statul DE DREPTI AL LUI DRAGNEA.
  NU E SUCFICIENT CA SA INSCAUNAT ABRAMBURICA CEA MARE ?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.