G4Media.ro

Raluca Turcan: Numărul contractelor de muncă înregistrate cu salariul minim pe economie…

Raluca Turcan: Numărul contractelor de muncă înregistrate cu salariul minim pe economie a crescut de cinci ori în ultimii cinci ani/ 1,6 milioane de români sunt încadraţi cu salariul minim

Ministrul Muncii Raluca Turcan afirmă că România are aproximativ 1,6 milioane de lucrători care au salariul minim pe economie, numărul acestora fiind de cinci ori mai mare decât în urmă cu cinci ani, transmite News.ro.

”Există o realitate pe care trebuie să o acceptăm: în România a crescut, în ultimii cinci ani, de cinci ori numărul contractelor de muncă înregistrate cu salariul minim pe economie. Ceea ce înseamnă că, unu: salariul minim este în mare parte văzut de către mediul economic ca un element de competitivitate, de stimulare şi nu ca pe un instrument de asigurare a unui trai decent pentru angajaţi. De asemenea, e clar că această creştere a numărului de angajaţi cu salariul minim vine şi dintr-o incapacitate a mediului economic de a susţine constant o majorare a salariului minim mai consistentă, pentru că dacă această majorare a salariului minim se face superficial, rişti ca un angajator să concedieze în loc să opereze o majorare a salariului minim. În acelaşi timp da, cred că şi dialogul social trebuie să fie unul mai eficient”, a declarat ministrul Muncii, marţi seară, la Realitatea Plus.

Ea a menţionat că nu toţi salariaţii care au salariul minim în cartea de muncă primesc acest venit, ea catalogând drept ”negativ, contraproductiv” faptul că unii angajaţi acceptă să fie plătiţi ”la negru sau la gri”.

Turcan a dezvăluit că există ”semnale de îngrijorare” cu privire la salarul minim, mai ales în contextul în care există la nivel european discuţii despre definirea unui nivel al acestui salariu.

”Există deja o propunere de Directivă a Comisiei Europene prin care să se stabilească un nivel definit al fixării salariului minim, ceea ce în România în momentul de faţă nu cred că este posibil. Pe de altă parte, eu cred că atunci când luăm în calcul nivelul salariului minim discuţiile între părţile sociale, angajaţi şi angajatori, trebuie să fie mult mai intense, trebuie să luăm în calcul nişte factori care să aducă puterea de cumpărare în discuţie odată cu salariul minim, pentru că în România, din nefericire, sărăcia în muncă este peste media europeană”, a adăugat Raluca Turcan.

sursa foto: Edupedu.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. Normal contracte cu salariul minim pe economie care este o mizerie, iar dacă mai primesc ceva angajații o fac la negru pe sub mână. De ce Nu se face un salariul minim la nivel UE??? Au promis PNL ca o sa aduca românii acasă???? Unde ??? Pe aceste salarii mizerabile muncind in condiții grele și inumane vor pleca și mai mulți români.

  • Pensiile speciale în justiție au fost introduse de Valeriu Stoica ministru PNL. Au câștigat alegerile cu promisiunea că vor elimina cumulul pensiei de la stat, pensiile si salariile speciale dar au tras o mare țeapă. Asa ca să nu se mire nimeni de ce AUR urcă în sondaje fulminant.

 2. @luis, mana…daca erai capabil să înțelegi motivul, nu puneai întrebarea aia clasica de necalificat asistat social.

 3. Salariul minim pe economie sau sclavia moderna, asa cum ne invatau comunistii, exploatarea omului de catre om. Sunt un liberal convins (nu PNL), dar salariile din Romania sunt o mare bataie de joc si saracia este la ea acasa aici. Lacomia angajatorilor e bine cunoscuta. Si se mai mira toti, ca avem asa multe gospodarii cu toaleta in gradina…

 4. Păi diaspora ar trebui sa vina in țară cu o ” plăcuță personalizată” și pentru PNL????

  • Deja avem placuta. Scrie pe fruntea noastra

  • Turmentat, articolul vorbeste de ultimii 5 ani adica de cand PSD a pus toata impozitarea pe angajat. Astfel angajatul privat prefera sa ia minim si restul la negru decat sa plateasca 60% impozit pentru betivii asistati social ai PSD.

 5. Dna Turcanu sunteti de o platitudine infinita peste asta balazata de restul plantati copaci va rugam macar asa o sa ramina ceva dupa ea…. ar trebui sa aiba in vedere ca avem pritre cele mai mari taxe/ impozite pe munca din europa si aloooo fix nimic nu se intoarce la platitor….analize daca ai nevoie iti platesti, copilul il dai la meditatii, gropi in asfat ….autostrazi ioc pt Moldova si tot asa. Canci plan de dezvoltare suntem exportatori de materii prime si forta de munca.

 6. O greață imensa m- a cuprins aseară când Țurcan la tv se scremea din toți rărunchii sa ne explice că de pensiile speciale nu se va atinge. Parca in campania electorala spuneau liberalii și useristii că în 3 luni vor dispărea. Avem cel mai mare decalaj din lume intre pensii…de peste 100 de ori între minimă și maximă. In tarile civilizate nu poate fi pensia maxima mai mare de 10 ori decât cea minimă. Daca nici aceasta coaliție nu face ordine , nu aplica sistemul contributivității, ce așteptări sa avem de la șleahta pesedista? La alegerile viitoare cred că absenteismul va fi și mai mare….lumea are lehamite de politicieni și nu prea ai ce alege.

  • Pensiile speciale în justiție au fost introduse de Valeriu Stoica ministru PNL. Au câștigat alegerile cu promisiunea că vor elimina cumulul pensiei de la stat, pensiile si salariile speciale dar au tras o mare țeapă. Asa ca să nu se mire nimeni de ce AUR urcă în sondaje fulminant.

  • Nicu, până acum 5 ani în sistemul privat în majoritatea cazurilor se munce a inte 8 și 12 ore pe zi cu contracte de muncă pe 2 sau 4 ore, și cu bani in mână cam cat era netul salariului minim plus niște bonusuri de mizerie. Daca nu crezi să ști că există REVISALURILE care îmi dau dreptate.
   Și ca exemplu îți dau sistemul medical privat: cabinete, clinici, și mai ales stomatologii!
   Și la ora actuală în clinici private unde se practica chirurgie de top, se țin cursuri, prezentări și se practică adaosuri de 700 la sută, contractele de munca sunt pe minim pe economie, și se poate verifica!!!!

 7. Încet, încet, ăștia ne demonstrează că se poate și mai rău ca cu ciuma roșie!!!

 8. Vin cu un exemplu concret, aici nu mă poate contrazice nimeni. Șoferii profesioniști care lucrează pe țară, semnează stat de plată pe salariul minim, iar în mână iau de la 4000-4500 până pe la 6000 de lei. Dacă nu mă credeți căutați anunțuri la mica publicitate sau întrebați-i pe cei din branșă.
  Cam așa se întâmplă și în alte domenii dar poate nu cu chiar așa de mari diferențe.

 9. Pensiile speciale în justiție au fost introduse de Valeriu Stoica ministru PNL. Au câștigat alegerile cu promisiunea că vor elimina cumulul pensiei de la stat, pensiile si salariile speciale dar au tras o mare țeapă. Asa ca să nu se mire nimeni de ce AUR urcă în sondaje fulminant.

 10. Nu intereseaza pe nimeni. Foarte, foarte multi angajeaza pe minim pe economie si apoi platesc la negru sub forma de bonus. In HORECA … JALE! De ce nu se fac controale? Pt ca nu intereseaza pe nimeni! Daca ajungem la pensie, sper sa primim in plus ceva la negru sub forma de bonus.

  • PNL+PSD=USL (aceeași mizerie)!!!

 11. Dacă n-aveți ce face, ascultați-o pe Turcancă.

  Dacă ar fi adevărat că a crescut în 5 ani, de 5 ori numărul celor cu salariu minim, ar fi însemnat că în 2016 erau doar 320.000 în această situație , ceea ce nu crede niciun copil.

  Cică a fost și olimpică la mate.

 12. IN CAZ CA NU STIATI, VA SPUN EU CE AM CITIT PE SITE-UL MIN.MUNCII IN cv-ul d- nei turcan:
  – nascuta in 1976…., prima facultate a facut-o, unde altundeva, decat la Moscova !!!
  – ajunge pe la 25 de anisori EXPERT PARLAMENTAR.
  – EI, SI DE-ATUNCI O TINE TOT ASA. DE PE LA 28 DE ANISORI E PARLAMENTARA…
  CE SA ZIC
  STAU LINISTITA
  Nici nu- mi dadea prin minte CE VALOARE E!!!
  ADICA, DUPA MOSCOVA A FACUT SI CEVA FACULTATE IN ROMANIA, SI APOI TZUP, DIRECT EXPERT PARLAMENTAR ..
  Ca Apoi, hopa, O ARUNCATURA DE BATZ, si TRECU IN FOTEL DE PARLAMENTAR!!!
  CU ASA GENERATIE SPRINTENA SI VIOAIE, MAI CA-TI VINE SA CREZI CA TARISOARA E PE MAINI BUNE!!!
  PAROL!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.