G4Media.ro

Rafila: Republica Coreea va dona României echipamente medicale şi IT de circa…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Rafila: Republica Coreea va dona României echipamente medicale şi IT de circa opt milioane dolari

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, luni, că România va primi de la Coreea de Sud o donaţie de echipamente medicale şi IT în valoare de aproximativ opt milioane de dolari, relatează Agerpres.

„Sunt echipamente pentru INSP şi centrele regionale de sănătate publică. (…) Au fost la Iaşi, în centrele regionale de sănătate publică. Au fost şi aici la Bucureşti. Avem în momentul de faţă toate elementele de natură logistică discutate încât această donaţie, care valorează circa opt milioane de dolari, să poată să ajungă în România începând cu jumătatea anului până în luna noiembrie. Presupune un transport din Republica Coreea de echipamente foarte complexe pentru controlul apei, controlul tutunului şi substanţelor conţinute de tutun, supravegherea şi controlul bolilor transmisibile care înseamnă echipamente de diagnostic, de secvenţiere. Toate aceste lucruri vor ajunge în Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara şi Târgu Mureş la centrele regionale de sănătate publică”, a spus Rafila, într-o conferinţă de presă comună cu ambasadorul Republicii Coreea în România, Rim Kap-soo.

Potrivit ministrului, gestul Coreei de Sud vine în „contrapartidă” cu o donaţie de vaccinuri împotriva noului coronavirus făcută de România acestei ţări.

„Ca răspuns la sprijinul acordat de Guvernul României, Guvernul Republicii Coreea a găsit de cuviinţă să ne sprijine în dezvoltarea sistemului de sănătate publică din România. (…) O echipă întreagă a venit din Coreea ca să stabilim împreună detaliile acestei donaţii. Este foarte complexă din punct de vedere al conţinutului”, a mai spus Rafila.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a aflat, în decembrie 2022, într-o vizită oficială în Republica Coreea, însoţit de vicepremierul şi ministru al transporturilor Sorin Grindeanu, ministrul educaţiei, Ligia Deca, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării, Sebastian Burduja, ministrul economiei, Florin Spătaru, ministrul energiei, Virgil Popescu, directorul general al S.N Nuclearelectrica S.A., Cosmin Ghiţă, şi împreună cu o delegaţie parlamentară condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

 1. Ce jenant, credeam ca s-a terminat cu donatiile. Nu are statul roman 8 mil de euro?

 2. Rafila anunta mandru ca Republica Coreea va dona echipamente medicale de cca 8 Milioane Euro Romaniei…
  In timp ce echipamente de zeci de MIlioane de Euro zac nefolosite, degradate si depasite la Spitalul Municipal Bacau….
  Mai mult, Guvernul le mai da bani acum celor de la Spitalul Municipal Bacau, desi autoritatile locale si-au batut joc timp de 16 ANI de BANII publici la Spitalul Municipal Bacau?!!!
  Statul roman a eșuat în construirea unui singur spital. O clădire cu 5 etaje și aparatură de Milioane de Euro, ajunsa in stare de degradare, stă închisă.
  România are un spital nou cu 5 etaje și aparatură performantă care stă închis de 16 ani, practic de când există.
  Pare incredibil, dar așa știe statul român să gestioneze criza acută a spațiilor de îngrijire.
  Spitalul Municipal Bacău se degradează acum, iar aparatura a ieșit din garanție.
  Spitalul care stă închis de 16 ani, iar aparatura e încă în cutii.
  A costat 43 de MILIOANE de Euro. Nu a funcționat nici măcar o secundă.
  Am vazut la DIGI in ce hal a ajuns, totul e degradat si distrus in interior!
  Este încă un exemplu despre cum a eșuat statul român în construirea unui spital, în țara fără spitale noi și fără aparatura necesară.
  Pare halucinant tot ce se întâmplă în tara asta în fiecare zi in care cel putin 1 OM, care ar fi fost SALVAT in alta Tara, moare in Spitalele uitate de autoritati…
  Romania e pe Locul I in UE la numarul de decese ar fi putut fi prevenite dacă ar fi avut acces la tratamente optime în spitalele Romaniei….