G4Media.ro

Rafila, candidat PSD: Guvernul a luat măsuri anti-COVID fără consultarea specialiştilor /…

Rafila, candidat PSD: Guvernul a luat măsuri anti-COVID fără consultarea specialiştilor / Nu poţi să faci acelaşi număr de teste atunci când ai 5-6 mii de cazuri sau când ai 10.000 de cazuri

Măsurile luate de Guvern privind închiderea şcolilor şi a pieţelor nu au fost discutate cu specialiştii din comisiile tehnice înfiinţate pentru gestionarea crizei COVID-19, iar grupul de suport tehnic din cadrul CNSU nu a mai fost convocat de două luni, a declarat joi, la Suceava, medicul Alexandru Rafila, candidat al PSD la Camera Deputaţilor.

”Noi nu putem să înlocuim Guvernul în decizie. Importanţa unor specialişti, a unor comitete tehnice este, evident, clară pentru toată lumea şi reflectă ceea ce se întâmplă în toate ţările din UE sau din alte zone civilizate ale lumii. Există două comisii tehnice. Una este Grupul de suport tehnico-ştiinţific al CNSU, unde sunt mulţi medici de diverse specialităţi şi din diverse instituţii, şi nu numai medici.

Acest grup nu a mai fost convocat de vreo două luni. Există şi Comisia ştiinţifică COVID-19 a Ministerului Sănătăţii care se întruneşte lunar sau de câte ori e solicitată (….) . Noi chiar şi astăzi vom avea o discuţie şi facem tot ce putem încât să îmbunătăţim opţiunile terapeutice, să propunem îmbunătăţirea modului de testare, testarea periodică a personalului medical (…) Închiderea şcolilor primare sau închiderea pieţelor nu au fost discutate în cele două comisii despre care v-am spus şi cu atât mai puţin în cea de la CNSU”, a afirmat Rafila.

În opinia candidatului PSD, Ministerul Sănătăţii ”are nevoie de o strategie mai clară şi o coordonare mai bună”, impunându-se, pe lângă dezvoltarea capacităţii terapeutice, şi o dezvoltare a sistemului de sănătate publică pentru realizarea anchetelor epidemiologice şi creşterea numărului de teste pentru populaţie.

”Ne aflăm pe un trend ascendent. În mod evident numărul de cazuri va creşte şi ceilalţi doi indicatori care reflectă gravitatea epidemiei, numărul de pacienţi la ATI şi numărul de decese, va înregistra un trend crescător, chiar dacă au fost luate anumite măsuri, al căror efect îl vom vedea peste 2-3-4 săptămâni (…)

Ar trebui să existe o strategie mai clară şi o coordonare mai bună la nivelul Ministerului Sănătăţii, pentru că am constatat că şi atunci când sunt 6.000 de cazuri pe zi, dar şi când sunt 10.000 noi testăm tot atâţia pacienţi. Asta îmi arată că nu reuşim să facem la fel de multe anchete epidemiologice, nu reuşim să le facem la timp, să testăm inclusiv contacţii apropiaţi ai persoanelor infectate, să putem să-i izolăm, să putem să-i monitorizăm, pentru că nu poţi să faci acelaşi număr de teste atunci când ai 5-6 mii de cazuri sau când ai 10.000 de cazuri.

Efortul nu trebuie să fie doar în partea de dezvoltare a capacităţii terapeutice, ci şi dezvoltarea sistemului de sănătate publică care să facă anchetele epidemiologice şi să testeze un număr mai mare de pesoane”, a mai spus Alexandru Rafila.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Da’, creka vrea sa spuna ca ar trebui sa ne testam cu forta chiar daca nu e nevoie.

 2. De putut, poți… după cum se observă. A, că n-ar trebui e deja altă discuție. Dar aici se reintră în discuția despre capacitatea reală de testare, care e ținută jos de lipsa personalului și a unor spații gândite special pentru așa ceva.
  Oricum, nu mi-am închipuit vreodată în viața mea că aș putea să fiu de acord, fie și în principiu, cu o părere exprimată de un pesedist… Trist.

 3. Rafila este nembru in comitetul de analiza a evolutiei pandemiei.Intelegem ca, in sfarsit, imul admute xa nu este un specialist.Ramane doar un oportunist.

 4. Pai se testează conform definiției de caz, nu?
  Doar contactii directi simptomatici?
  Unde greșește guvernul?
  Păcat că un om de știință s-a băgat în mocirla numita politică. Pur și simplu nu mai e credibil.

  • In tot Occidentul se testează contracții direcți fie simptomatici,fie asimptomatici in cele 14 zile cat stau in izolare.Cum se făcea și la noi până în septembrie.
   Contacti directi in Romania sunt doar persoanele care locuiesc sub același acoperiș.Nu toate persoanele cu care a intrat în contact in ultimele zile.Asa era până în septembrie.

  • Păi dacă spun postacii bâlbâiți care ss-trollează pentru mafia PRO-USL-PSD, așa e, ei sunt mari ”specialiști” în de toate: în ”Occident” ( acuma e bun Occidentul de dat exemplu, nu mai suntem colonie), în ”cotacti directi” dar și în ”contracții” indirecte. ”Asa era până în septembrie”, toți covidioții urlau că sunt îmbotnițați, că de ce să se spele, că e dictatură sanitară, că li se încalcă dreptul la a se îmbolnăvi pe ei și pe alții, că n-au libertăți. După aia, din cauză de alegeri, au dat-o invers, că e ”pandemie”, că ”mor românii pe capete”, că vor ”lockdown” doar doar să nu iasă lumea la vot. Acum iar, că măsurile sunt restrictive, că președintele e ”dictator”, bla-bla-bla, de te apucă și somnul….

 5. Cine sa faca acele teste in primul rand? La Timisoara, de exemplu, cinci asistente au fugit pur si simplu cand au aflat ca trebuie sa recolteze probe pentru COVID-19.

 6. Acum o luna, inainte de a negocia o imunitate parlamentara pe urmatorii ani, nu ca ar fi nevoie, dar nu strica la casa omului, unde erati, dl Rafila? Nu tot acolo? Sau atunci lucrurile se vedeau altfel? Printre altii pe care nu ii stiu, dvs si dl. Cercel sunteti doi oportunisti cu mana intinsa la psd. Mi-ar fi rusine de rusinea dvs dsca as crede ca aveti vreuna.

 7. Cam asa o facut si tata-su,nu o intrebat la Bucuresti ; ” Ma ..,cati tarani am voie sa pusc ?” O puscat cate gloante o avut, noroc ca i s-or terminat…nu o avut decat 27 de goioabe !

 8. Declaratia e in calitate de medic sau de pesedist? Ca daca e pe baza de psd stim placa… tot ce face guvernul e rau.

 9. Rafila a fost de cateva ori la Cotroceni sa fie consultat in privinta masurilor,dar el declara ca au fost luate masuri fara consultarea specialistilor.Sa inteleg ca el nu este specialist? O sa invete o alta specialitate daca tot s a dus la PSD: furtul.Sunt specialisti in arta asta.Dar poate deja stie esentialul,vrea doar sa aprofundeze acum