G4Media.ro

Radiografia spitalului de psihiatrie Săpoca în cifre brute: Cheltuieli lunare de peste…

Sursa Foto: Vrancea24.ro

Radiografia spitalului de psihiatrie Săpoca în cifre brute: Cheltuieli lunare de peste 1 milion de euro numai pentru salariile angajaților

Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă  Săpoca (judeţul Buzău) a cheltuit luna trecută 5,92 milioane lei, din care aproximativ 5 milioane lei  pentru salarii şi contribuţii aferente salariilor și aproape 920.000 lei pentru alimente, medicamente, utilităţi şi altele, notează Supervizor.ro

Aşa scrie pe site-ul spitalului, la categori plăţi zilnice (AICI).

Spitalul raportează 830 de paturi  peste 16.000 investigaţii de laborator efectuate lunar, care apar în prezentarea de pe net (AICI).

Sursa Foto: Supervizor.ro

Declaraţiile de avere ale personalului care are obligaţia de a depune astfel de documente nu sunt postate pe site, cică rubrica e în construcţie.

Totuşi, există o categorie numită “Venituri salariale lunare”, de unde aflăm lefurile personalului – în sume nete (din luna mai, ultima actualizare), nu nominal, ci pe baza funcţiilor deţinute. De exemplu:

Medic primar (Psihiatrie I – acuţi) – 18.353 lei şi 18.064 lei
Director medical – 16.995 lei
Manager – 15.976 lei

Sunt peste 700 de poziţii active, mai notează Supervizor, de unde se înţelege că la această unitate medicală lucrează peste 700 de persoane. Sau, poate mai corect spus, acest spital plăteşte salarii pentru peste 700 de persoane, notează Supervizor.ro

Context.

Un bărbat de de 38 de ani și-a atacat cu un stativ pentru perfuzii colegii de salon și pe cei dintr-un salon învecinat. Trei pacienți au murit în unitatea medicală, a patra victimă a decedat după ce a fost dusă la la urgențe. Răniții au traumatisme craniene.

Bărbatul fusese internat joi, cu sevraj etilic, pe fondul unei dependențe de alcool.

Sindicaliştii de la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca, judeţul Buzău, spun că personalul este insuficient şi este ”inadmisibil” ca, în weekend, o asistentă, un instructor şi o infirmieră să rămână să supravegheze 70 de pacienţi cu probleme psihice şi în cod penal.

Sindicaliştii afirmă că au avut numeroase discuţii pe această temă cu reprezentanţii conducerii şi au trimis memorii către Ministerul Sănătăţii, fără a se lua măsuri. ”A trebuit să moară oameni pentru a fi crezuţi”, au transmis sindicaliştii.

  • ”Conducerea Sindicatului Sanitas Săpoca este alături de colegii care au fost de serviciu în noaptea în care şi-au pierdut viaţa pacienţii din spitalul nostru, alături de familiile îndurerate! Lupta sindicală prioritară pentru noi a fost continuă pentru deblocarea posturilor, deoarece numărul personalului medico-auxiliar este insuficient. Discuţii intense cu conducerea spitalului, memorii către Ministerul Sănătăţii şi nimeni nu a luat nicio măsură. Este inadmisibil că în weekend o asistenţă, un instructor şi o infirmieră să rămână să supravegheze 70 de pacienţi cu probleme psihice şi în cod penal. Nimeni nu s-a gândit la pericolul pe care noi, conducerea sindicatului l-a sesizat de fiecare dată în întâlnirile pe care le-am avut cu conducerea spitalului şi memoriile către minister. A trebuit să moară oameni pentru a fi crezuţi”, au scris, duminică, pe pagina de Facebook, reprezentanţii Sanitas Săpoca.

Potrivit acestora, sporul de periculozitate de 75% pe care l-au avut angajaţii s-a diminuat la 50%, pe motiv ”că nu sunt bani”.

Managerul unităţii medicale, Viorica Mihălaşcu, a declarat, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că, la momentul incidentului, în secţie erau şase asistente medicale, trei infirmiere şi doi muncitori supraveghere pacienţi psihici periculoşi.

La rândul lor, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au transmis că, în pavilionul în care s-a întâmplat tragedia erau un medic, şapte asistenţi, trei infirmiere şi doi muncitori pentru supraveghere bolnavi psihici periculoşi.

În urma atacului de la unitatea medicală, patru persoane au murit, iar nouă au fost rănite. Niciuna dintre victime nu este din rândul personalului medical, toţi fiind pacienţi.

Sursa Foto: Vrancea24.ro

Citește și

Pintea, întrebată dacă tragedia de la Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca putea fi prevenită: O primă opinie, personală, da, eu cred că da

Sorina Pintea: Am pornit de urgenţă la spitalul Săpoca din Buzău, pentru a coordona personal ancheta internă/ Procurorii au început urmărirea penală pentru infracţiunea de omor

Sindicaliștii de la Sanitas Săpoca: Este inadmisibil ca, în weekend, o asistentă, un instructor şi o infirmieră să supravegheze 70 de pacienţi cu probleme psihice; A trebuit să moară oameni pentru a fi crezuţi

Bărbatul care a omorât 4 pacienţi la Săpoca era internat într-un salon cu supraveghere normală / Directorul spitalului: Simptomele pe care le prezenta nu prevesteau astfel de probleme

Adevărul/ Mama bărbatului care a provocat măcelul de la Spitalul de Psihiatrie: „El suferea de epilepsie. Era foarte nervos când făcea crize“

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Or fi ei 700 , dar erau in minivacanta. Pfoai, ce salarii. Plus spaga. Pacat ca majoritatea decedatilor sunt oameni de la tara ca merita dat in judecata spitalul si mers pana in panzele albe.

    • Intrebarea ar fi: pe ce se duc banii astia?

      O alta intrebarede la mine (de zeci de ani autofinantat din ce produc) pentru cei care scuipa „aia erau in minivacanta, la gratare, li se rupe-n paispe de pacienti”: voi ati fi venit la spital in timpul liber, ati fi zis „sefu’ nu pot sa plec, ca raman nebunii nesupravegheati,” stiind ca se poate intampla nu stiuce? Cati dintre voi va lasati induplecati sa mai faceti ceva in plus fata de fisa postului – gandind ca poate de asta depinde existenta acelui post peste cateva luni, sau macar pierderea unei posibile ocazii de a-l asigura pe un termen mai lung…?
      De ce am avea asteptari de la altii?

    • @Inapasevedeinvers. Daca sunt pe bune 800+ angajati cum zice Pintea nu aveau cum sa ramana doar atat de putini legal, cu toata vacanta. Ori sunt fictivi, ori au plecat pe blat in ideea ca n-o sa-si dea nimeni seama.
      E foarte simplu sa incheiem orice discutie (de la banii cheltuiti de Printul Harry pe private jet pana la elicopterul lui Dancila) cu „ce, voi n-ati face la fel?”. Singurii care profita sunt fix aia care calca pe bec.

    • Adi
      Am plecat de la premiza de buna credunta ca au ramas pe pozitii atatia cat erau prevazuti in fisa postului – altfel este caz penal si las pe altii inclusiv corpul doamnei ministru sa verifice, dupa aceea ne repezim iar cu comentarii.
      Daca nu-i incriminam de-a valma pe toti putem sa stabilim mai cu precizie cine e responsabil si sa extragem doar maseaua/maselele stricata nu sa rupem toata falca.

  2. Si uite-asa se capusează sistemul sanitar! 700 de angajați care figurează pe hârtii, dar realitatea este cu totul alta. Posibil o altă mafie a acestui sistem infect care s-a răspândit in toată țara si merge ca unsa! Era bun DNAul acum. Băi frate, ce se întâmplă cu țara asta? Directorii aia cu salarii imense ce naiba păzesc? Doar să ia banii si atât. Si dacă peste tot e la fel, suntem pierduți cu totul! DNA să vină să vă ia!

    • Aveti ce ati votat in 2016, precum si in 2012.

      Nu v-a placut PNL-ul, vi s-au parut lenti, ati vrut PSD, ei bine luati moarte pe paine, natie de fraieri.

  3. Din astia 700 care de fapt sunt aproape 800(!) e imposibil sa nu fie si unii gen protectia copilului Teleorman. Doar si Buzaul e cat se poate de rosu. Au furat de la copii, acum fura si de la nebuni. DNA a ajuns un fel de PNA sau cum se chema stramosul sau infiintat de Iliescu-Nastase.

  4. Pintea zice ca-s 873 de posturi.

  5. 873 de posturi la cate paturi? asta nu se specifica
    ai un normativ de personal la un anumit numar de pacienti
    toate spitalele din romania au lipsa de personal
    nu toti angajatii sunt medici primari..exista unul pe sectie, dar mai sunt asitente, infirmieri, femei de serviciu, psihologi iar lefurile lor sunt muuuult mai mici
    unde mai pui personalul de la poarta, bucatarie (cate persoane ai nevoie sa-ti gateasca 800 de portii pe zi..plus duminica). intretinere, contabilitate ( se tine evidenta la fiecare pastila, etc), sofer
    cat despre „angajare de firma de paza”: legea nu-ti permite sa ai si firma de paza si personal de supraveghere…
    ia uitati-va la angajatii firmelor de paza de pri banci si supermagazine: batrani pe care nu ii mai angajeaza nimeni, femei….
    si angajatul firmei de paza va fi instruit cum sa negocieze cu bolnavul psihic, sa se ocupe de el
    dar e foarte usor sa arunci cu gunoi in personalul medical
    si pentru toti care aveti o imagine „idilica” despre ciubucurile in psihiatrie: nu o confundati cu ginecologia, chirurgia
    in psihiatrie nu ai de la cine sa primesti ciubuc, mai toti pacientii care vine in spital sunt vai de mama lor
    mai intersati-va direct de la sursa doamnelor si domnilor ziaristi

    • La 325 de paturi, conform site-ului institutiei. Aproape 3 angajati/bolnav. Crezi ca e suficient?
      La ce studii au si la cum se poarta cu pacientii, infirmierele au lefuri muuult prea mari, ca sa te parafrazez. Sapoca.

  6. Sume doar pe salarii pt ca acolo conditiile sunt de evul mediu,nu se poate respira in saloane,totul
    este numit politic la conducere,ca peste tot

  7. Salariile reale sunt uriașe, sunt publicate sumele nete dar inca aproape pe atât este parandarat la statul mafiot.Oricum asa cum trebuie sa stiti indiferent cu cât plătești medicul sau zugravul, el nu va face decât ce este in stare sa faca…in cazul de fata indolența maxima ,dispret pentru adevărații pacienți,inconstienta neștiintei (nerecunoasterea potențialului de risc in sevraj sau postcritic epileptic).Si daca tot se vorbește de șpagă…Poate va intereseaza” epidemia „de Schizofrenie sau Tulburări afective bipolare care sa permita înscrierea la pensie de invaliditate si / sau statut de handicap…oaia grasă aflată pe mana politicului 100% prin numirea în Comisiile de evaluare a oricui este dispus să asculte comenzile; ca de știință nu este cazul…este chiar periculos.Noroc cu doamna ministru si echipa ei de control ca a ajuns la timp sa numere eficient victimele.Sa va fie si sa ne fie RUSINE pentru lumea pe care am creeato pentru copii nostri! Dar cum se știe de la înaintașii psihiatrie primul semn al lipsei de rusine este prostia.Dam dovezi reale.

  8. Fura bani de la nebuni partidul!
    Protejați încadrați la nebuni!

    • Cum apare un scandal cum se vaita ca nu au personal. Dar personalul angajat cu ce se ocupa, v-at intrebat. Pai ei in loc sa ingrijeasca bolnavii au alte ocupatii.

  9. impozitele merg numai in salarii. si nici asa nu ajung. partidul imprumuta continu.

  10. Venituri nesimtite comparabile cu cele din vestul Europei. Si tot angajatii de la stat se pling. Daca o sa vina o criza economica ce naiba o sa faca

  11. Spitalul asta are nevoie de reorganizare . Tata a fost internat la Sapoca la psihiatrie și s -a înjunghiat cu un cuțit dat the infirmiere bolnavilor la ora de masa, in camera de fata cu toți bolnavii . A murit la județean cu diagnosticul de stop cardio respirator . Aceste 2 instituții sunt o Rușine , sapoca și județean.

    • Nu stiu de Sapoca, insa la Spitalul Judetean Prahova, unde a fost internata mama cand a facut un infarct in mai, nu li se dadeau decat tacamuri de plastic la masa bolnavilor. Si la fel, nu existau stative pe care sa le poata lua bolnavii, ele erau incastrate in structura fiecarui pat, nu erau libere, astfel incat sa devina arme de atac in mana unui pacient. Imi pare foarte rau de situatia cu tatal dvs. datorata personalului medical incompetent, insa totul porneste de la varful acestui minister, de la varful acestei tari, acolo este MAREA NEMERNICIE – psd-alde!