G4Media.ro

RADET ar putea executa silit PMB pentru aproape 35 de milioane de…

RADET ar putea executa silit PMB pentru aproape 35 de milioane de lei  / Datoriile sunt recunoscute de Consiliul General al Municipiului București din 2019

Lichidatorii judiciari ai falitei RADET avertizează că vor executa silit Primăria Capitalei, pentru datoriile din 2018, informează Agenția de presă Rador.

Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET), aflată în faliment și în proces de lichidare, somează, prin lichidatorii judiciari CITR Filiala Ilfov SPRL și AKTIV-LEX INSOLVENȚĂ SPRL, Primăria Municipiului București (PMB) să încheie un angajament privind plata eșalonată a datoriei de 34.823.723,52 lei.

Datoria reprezintă recuperarea pierderilor financiare înregistrate de către RADET în anul 2018 și a fost recunoscută de către Consiliul General al Municipiului București (CGMB) prin HCGMB nr. 563/2019.

RADET avertizează Primăria Capitalei că, dacă nu va da curs „acestei ultime încercări de soluționare a diferendului dintre părți în mod amiabil, disponibilitatea subscrisei (… RADET n.r.) de a încheia un angajament de plată în vederea eșalonării debitului nu va mai exista, urmând a se iniția procedura de executare silită, în vederea recuperării în integralitate a debitului și a tuturor cheltuielilor generate de aceste demersuri”, se spune în adresa RADET.

Situația pierderilor financiare care trebuie recuperate de către fostul operator al sistemului de termoficare de la Primăria Capitalei nu este singulară.

Și actualul operator al sistemului de termoficare, Compania Municipală Termoenergetica București SA (CMTEB) are de recuperat de la Municipalitate pierderi financiare de peste 400 de milioane de lei, potrivit lui Claudiu Crețu, directorul general al companiei de termoficare.

Singura diferență este că aceste pierderi financiare nu au fost recunoscute de către CGMB printr-o hotărâre, încă. Dar, Municipalitatea este singura sursă pentru recuperarea acestora și plata creditorului ELCEN.

Dacă datoria Primăriei Municipiului București către CMTEB se cifra la peste 400 de milioane de lei, datoria CMTEB către producătorul de energie electrică și termică, ELCEN, este dublă, din cauza pierderilor financiare înregistrate de către CMTEB în urma ajustării cu întârziere a tarifului la gigacalorie. Iar aceste pierderi financiare trebuie să fie plătite tot de către Primăria Capitalei, explica domnul Crețu.

„Din păcate, în acest moment, încă sunt datorii. (…) Datoria, la momentul de față, este undeva la 400 și ceva de milioane. (…) Datoria este dublă la ELCEN pentru că Termoenergetica, din cauza decalajelor privind tariful, acumulează și pierderi. Conform legii, aceste pierderi trebuie acoperite, într-un final, tot de către Primăria Municipiului București. Deci, pentru a putea plăti la ELCEN întreaga sumă, evident că singura sursă este Primăria Municipiului București. (…) insolvența ciocăne la ușă”, explica directorul general al CMTEB, Claudiu Crețu, mecanismul de acumulare și recuperare a acestor pierderi financiare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Unde sunt psdistii sa ne spuna ca Firea nu a lasat in datorii primaria?

  2. Aici sunt iepurii dumneavoastra!

    Multumim, Gabriela Firea!

  3. Asta-i altă bilă neagră marca Fifi.

  4. pai sa fi fost ceva raspundere pt primari,s-ar fi mai inghesuit?sigur cona firea o doare-n pleasna,prostii sa plateasca,le-au placut iepurasii?

  5. Lasă lasă la iarnă scapă cine poate,totul va exploda,că Firea ,ciuma roșie dar de ciuma albastră cu steluțe galbene aia de ne-au adus în halul ăsta nu zice nimic nimeni toți vă uitați aici intern dar nimeni nu are ochi să vadă afară