
Putin nu invadează doar Ucraina / Lecția alegerilor din România este clară: cea mai bună apărare împotriva propagandei este adevărul – și curajul de a-l spune (editorial publicat în Politico de trei foști ambasadori americani la București)
Foștii ambasadori americani în România Mark Gitenstein, Adrian Zuckerman și Jim Rosapepe au publicat un editorial în Politico în care avertizează că, deși Rusia a pierdut în încercarea de a influența procesul electoral din România, “războiul lui Putin împotriva democrației continuă”. “Cine urmează pe lista sa? Alegerile din această toamnă din Moldova, Estonia, Georgia, Țările de Jos, Republica Cehă și alte națiuni europene sunt toate pregătite pentru interferențe. Dar, înainte ca propaganda sa să se impună, este imperativ să se ia măsuri drastice împotriva încălcării legilor electorale”, pledează cei trei foști ambasadori.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Editorialul semnat de cei trei foști ambasadori, mai jos:
“Cu toții știm că președintele rus Vladimir Putin a invadat Ucraina cu tancuri în 2022. Dar mulți nu știu că, în 2024, a invadat România – cu tweet-uri.
În ambele cazuri a eșuat – pentru moment. Dar agresiunea lui Putin se concentrează asupra Statelor Unite și a tuturor aliaților săi. Putin cheltuiește milioane de dolari și bombardează alegătorii europeni cu campanii de manipulare și dezinformare la scară largă prin intermediul rețelelor sociale. Este un nou tip de război împotriva democrației, care elimină nevoia de a introduce tancuri în capitale.
Manualul în continuă evoluție al lui Putin este rezultatul eșecului campaniei sale militare de cucerire a Kievului și de strangulare a democrației ucrainene. El s-a lovit de rezistența indestructibilă a Ucrainei și, ca urmare, a început să aplice o strategie rusă (și sovietică) de lungă durată de a distruge democrațiile occidentale din interior prin sprijinirea și cultivarea candidaților politici pro-Putin. Iar TikTok, Telegram și alte canale de social media sunt acum arme în acest nou tip de război.
Niciodată departe de rădăcinile sale KGB, președintele rus își dă seama că opinia publică poate fi manipulată și modelată de proxy-uri politici și propagandă loială omului forte al Rusiei. Nu trebuie decât să examinăm recentele alegeri din România pentru a confirma acest adevăr sinistru.
În 2024, Putin a cheltuit milioane de euro pentru a alege un președinte pro-rus în România. Metoda sa: să se infiltreze în alegeri, să sprijine candidații cu tendințe autoritare și să manipuleze platformele digitale pentru a influența percepția publică. Astfel, liderul rus l-a propulsat din anonimat pe candidatul Călin Georgescu, iar în doar două săptămâni, Georgescu a obținut 21 % din voturi, lăsând uimit un pluton divizat de 15 candidați.
Încălcând bunul simț, realitatea, precum și legislația românească, Georgescu a susținut că nu a strâns contribuții de campanie și nici nu a efectuat cheltuieli de campanie. În schimb, el a avut un binefăcător malefic în Putin.
Blitzkrieg-ul din social media a constat în „dezinformare” și într-un efort de mai multe milioane de dolari în stil leninist de a distruge democrația în România. Planul acestui efort a inclus, de asemenea, subminarea intereselor de securitate ale SUA, NATO și UE. Această invazie invizibilă a procesului electoral din România a fost descoperită la timp de serviciile de informații românești și occidentale.
Invocând încălcări grave ale legislației electorale și interferențe străine, Curtea Constituțională a țării a anulat primul tur de scrutin și a dispus repetarea alegerilor. Când a avut loc al doilea tur, prezența la vot a depășit media de 51 %, ajungând la aproape 65 %, românii reacționând la criză cu claritate și curaj. Ei au respins candidatul lui Putin și au ales calea democratică, pro-NATO, cu o marjă decisivă de 54% la 46%.
Împreună cu un grup bipartizan de șapte foști ambasadori ai SUA în România, am îndemnat public românii să respingă candidatul lui Putin. Nu puteam să stăm cu mâinile în sân și să permitem propagandei evident false conduse de Rusia să rămână necontestată. „Am văzut cu ochii noștri ascensiunea de succes a României de la dictatura impusă de Rusia la libertate și integrarea cu restul Europei în UE și alianța cu SUA prin NATO”, am scris într-o scrisoare deschisă.
Am recunoscut oportunitatea de a încadra corect alegerea istorică pe care românii urmau să o facă la urne și am clarificat miza: „Sub Putin, Rusia este din nou în marș. Mai întâi invadează Ucraina. Va fi România următoarea sa țintă, așa cum a fost ținta lui Stalin? . . . Românii se confruntă cu o alegere istorică clară: dominația Rusiei sau viitorul vostru aliat cu America în NATO”.
În timp ce eforturile lui Putin în România au eșuat în cele din urmă lamentabil, daune reale ar fi putut fi provocate. Din fericire, instituțiile și vocile democratice ale țării au refuzat să fie intimidate de ultimele sale tactici. Iar acum îi încurajăm și pe alții să își ridice vocile pentru a contracara încercările lui Putin de a decapita democrația la urnele de vot.
Românii și-au asumat pe bună dreptate responsabilitatea propriului viitor – și au ales libertatea și prosperitatea în detrimentul putinismului. După victoria lui Nicușor Dan în cursa prezidențială, președintele american Donald Trump i-a asigurat pe români că va „consolida legăturile noastre cu România, va sprijini parteneriatul nostru militar și va promova și apăra interesele economice și de securitate ale Americii în străinătate”.
Din nefericire, prea mulți oameni care ar trebui să știe mai bine sunt în continuare apropiați de Putin, susținând candidații săi pro-ruși și subminând securitatea SUA și a altor aliați democratici. Mario Nawfal, protejatul lui Elon Musk, a fost la Moscova în mai, în timp ce tatăl miliardarului tech Elon Musk și controversații comentatori americani de dreapta Jackson Hinkle și Alex Jones au participat la forumul Future 2050 de la Moscova din iunie. La forum au luat cuvântul numeroși aliați ai lui Putin: filosoful rus de dreapta Alexander Dughin, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov și fostul președinte Dmitri Medvedev.
Bătălia din România a fost câștigată, dar războiul lui Putin împotriva democrației continuă. Cine urmează pe lista sa? Alegerile din această toamnă din Moldova, Estonia, Georgia, Țările de Jos, Republica Cehă și alte națiuni europene sunt toate pregătite pentru interferențe. Dar, înainte ca propaganda sa să se impună, este imperativ să se ia măsuri drastice împotriva încălcării legilor electorale.
Lupta pentru democrație se extinde acum la spațiul cibernetic, unde tacticile de invazie ale lui Putin trebuie contracarate, la fel ca pe câmpul de luptă. Noul câmp de luptă este online, iar miza este suveranitatea democratică.
Lecția din România este clară: cea mai bună apărare împotriva propagandei este adevărul – și curajul de a-l spune.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.