G4Media.ro

Psihoza ploșnițelor a fost „amplificată” în Franța de Rusia, afirmă ministrul delegat…

Sursa Foto: X

Psihoza ploșnițelor a fost „amplificată” în Franța de Rusia, afirmă ministrul delegat pentru Europa

Psihoza ploșnițelor care s-a răspândit în Franța toamna trecută a fost „amplificată artificial” de Rusia, a afirmat vineri ministrul francez pentru Europa, Jean-Noël Barrot. Întrebat la postul de televiziune TF1 despre tentativele Rusiei de a destabiliza Franța, ministrul a revenit asupra poveștii care a ținut prima pagină a ziarelor din întreaga lume, scrie Le Figaro.

„Polemica cu ploșnițele (…) a fost amplificată artificial pe rețelele de socializare de conturi care s-au dovedit a fi de inspirație sau de origine rusă, fiind creată chiar o falsă legătură între sosirea refugiaților ucraineni și răspândirea gândacilor de pat”, a spus el. Acest lucru a fost „foarte larg amplificat de conturi legate de Kremlin”, a adăugat el.

„Interferențe digitale rusești”

Fotografii și videoclipuri realizate de amatori care semnalează prezența acestor insecte, care se hrănesc cu sânge uman și despre care se credea că au dispărut din viața de zi cu zi încă din anii 1950, au inundat rețelele de socializare începând cu jumătatea lunii septembrie. Revenirea dăunătorilor a căpătat dimensiunile unei afaceri de stat, cu doar câteva luni înainte de Jocurile Olimpice de la Paris, un eveniment sportiv de mare atractivitate turistică. Șapte școli și clase au fost închise, dar toate cazurile semnalate, fie că se aflau pe un scaun de cinematograf sau pe un scaun de tren, erau departe de a fi toate adevărate.

Potrivit lui Jean-Noël Barrot, atacurile cibernetice și operațiunile de dezinformare ale Rusiei „au început să se accelereze în ultimii doi ani, de la începutul războiului din Ucraina”. „Știm acest lucru pentru că, în 2021, președintele Republicii a creat un serviciu numit Viginum, a cărui misiune este de a detecta aceste manevre menite să destabilizeze opinia publică din Franța și să slăbească sprijinul public pentru Ucraina”, a spus el.

În noiembrie, Franța a condamnat de asemenea „ingerințele digitale rusești”, denunțând de această dată rolul unei rețele rusești în „amplificarea artificială și difuzarea primară pe rețelele sociale a fotografiilor cu tag-uri” cu Stelele lui David reproduse pe clădiri din regiunea pariziană. Această ingerință a avut loc în plin conflict între gruparea islamistă palestiniană Hamas și Israel.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează