G4Media.ro

PSD apără secția specială de investigare a magistraților: ”Încetați politizarea anchetei penale…

PSD apără secția specială de investigare a magistraților: ”Încetați politizarea anchetei penale împotriva doamnei Kovesi! Lăsați probele să vorbească!”

PSD a sărit din nou luni în apărarea Secției speciale de investigare a magistraților, care o anchetează pe fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, pe baza unui denunț făcut de fugarul Sebastian Ghiță, făcând apel la ”contestatarii” unității de parchet să o lase să își facă treabă și să nu pună sub semnul întrebării integritatea sistemului de Justiție.

”Cei care contestă integritatea noii Secții de investigare a magistraților contestă de fapt integritatea întregului sistem de Justiție din România. Noua Secție este formată din procurorii care deja existau în sistemul judiciar. Ei au fost selectați și numiți de magistrații din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii – organism independent de influențele politice. Deci dacă procurorii noii Secții nu sunt în regulă, atunci nimic din ce s-a întâmplat în sistemul nostru de justiție nu a fost în regulă. Încetați politizarea anchetei penale împotriva doamnei Kovesi! Lăsați probele să vorbească! Dacă d-na Kovesi este nevinovată, lăsați-o să demonstreze acest lucru în fața instanței de judecată!”, se arată în mesajul postat pe pagina oficială de Facebook a PSD.

Poziția partidului condus de Liviu Dragnea în legătură cu Secția specială de investigare a magistraților este relevantă având în vedere că liderul PSD – condamnat definitiv în dosarul ”Referendumul”, condamnat în primă instanță la trei ani de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive și anchetat într-un al treilea dosar pentru fraude cu fonduri europene – este un critic constant al Justiției și al luptei anticorupție.

În ceea ce privește Secția specială de investigare a magistraților, înființarea sa – de către PSD – a fost dur criticată de cele mai importante instituții internaționale în domeniu: Comisia de la Veneția, GRECO și Comisia Europeană:

 • Comisia de la Veneția a sugerat reconsiderarea înființării unei secții speciale pentru anchetarea magistraților, propunând ca alternativă folosirea unor procurori specializați, simultan cu măsuri de salvgardare procedurale eficiente. Comisia de la Veneția a stabilit că ”Folosirea procurorilor specializați în astfel de cazuri [corupție, spălare de bani, trafic de influență etc.] a fost angajată cu succes în multe state. Infracțiunile în cauză sunt specializate și pot fi mai bine investigate și urmărite de personal specializat. În plus, investigarea acestor infracțiuni necesită foarte des persoane cu experiență specială în domenii foarte specifice. Cu condiția ca actele procurorului specializat să facă obiectul unui control judiciar adecvat, aduce multe beneficii și nu există obiecții generale față de un astfel de sistem.”
 • Grupul de state împotriva corupției (GRECO) a indicat faptul că secția pare ca ”o anomalie în actuala structură instituțională, în special datorită (i) faptului că nu au existat date sau evaluări specifice care să demonstreze existența unor probleme structurale în justiție care să justifice o astfel de inițiativă; (ii) din cauza modului în care este desemnată conducerea și (iii) a faptului că această secție nu ar avea la dispoziție anchetatori și instrumente de investigație adecvate, spre deosebire de alte organe de urmărire penală specializate. În plus, s-a arătat că acest organism ar fi supraîncărcat imediat din pricina proiectelor de dispoziții care prevăd transferul imediat al multor cauze de la alte parchete, în timp ce numărul mic de personal nu este corespunzător pentru soluționarea acestora. Mai mult, această nouă secție va urmări infracțiunile, chiar dacă sunt implicate alte persoane, împreună cu magistrații (spre exemplu, funcționari publici, oficiali aleși, oameni de afaceri etc.). Aceasta ar putea conduce la conflicte de competență cu parchetele specializate existente (DNA, DIICOT, parchetele militare), chiar dacă autoritățile amintesc că astfel de conflicte sunt, în mod normal, soluționate de Procurorul General. Mai important, există și temeri că această secție ar putea fi ușor utilizată, în mod abuziv, pentru a se elimina cauzele tratate de parchetele specializate sau pentru a interfera în cauzele importante, sensibile, în cazul în care reclamațiile împotriva unui magistrat au fost depuse incidental în acea cauză, deoarece ar intra automat în competența noii secții.
 • Raportul MCV al Comisiei Europene din noiembrie 2018 critica  noua secție pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați. ”Înființarea, în temeiul legilor justiției modificate, a noii secții de anchetare a infracțiunilor comise de magistrați dă naștere unei îngrijorări deosebite în ceea ce privește lupta împotriva corupției, întrucât o nouă structură ar putea fi mai vulnerabilă în ceea ce privește independența decât a fost cazul până în prezent în ceea ce privește DNA, dat fiind că ar putea fi utilizată ca instrument suplimentar de intimidare a magistraților și de exercitare de presiuni asupra acestora. În plus, fiind un departament cu atribuții generale care acoperă toate categoriile de infracțiuni comise de magistrați, acestuia îi va lipsi, de asemenea, expertiza în ceea ce privește anchetarea infracțiunilor de corupție specifice, iar impactul ar fi amplificat dacă anchetarea tuturor persoanelor care au legătură cu un caz în care este implicat un magistrat nu ar mai intra în competența DNA”, arăta raportul MCV.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

23 comentarii

 1. pai eu zic hotzilor psdisti sa-si aduca proba fugita in serbia!!!
  si apoi proba sau probele vor vorbi in Romania…penibili psdistii astia…se vede de pe Luna ca nu-i duce capul ,asa sunt ei oligofreni cu diplome cumparate ca italianul ala.

  • Dar ca sa lăsăm probele sa vorbeasca modificăm completul de 5 judecători pana distrug acele probe incriminatorii ..
   Chestia asta cu ‘ lăsați probele sa vorbeasca ‘ imi aminteste de celebra expresie
   ” lăsați copiii sa vina la mine ” dar cu o alta conotație desigur.
   Aceasta nu înseamnă că flausatul de Teleorman cat si intreg statul paralel nu se considera un fel de mantuitori ai neamului românesc.

 2. tuDorel e magistrat???
  Ce glumă bună, ne-independenta tov. Florea pune probele să vorbească, probele borfașilor care s-au sustras justiției din România!
  Justiția PSDista a încălcat toate recomandările instituțiilor europene , iar acum reclama corectitudine..

 3. care probe? ca nu e niciuna pana acum. si furnizate de cine? de hotul ghita? looool/

 4. NU UITATI!!!! ….exact la fel au ajuns la putere national-socialistii lui hitler ca si psd-ul lui dragnea!!!! …prin sufragii populare , toti tampitii si-au votat sfirsitul … iar clica procurorilor din faimoasa comisiei de ancheta seamana ca doua picaturi cu gestapoul lui goring …. procurori alesi pe sprinceana , niste alina florea si tudorel toader … multiplicat …. oameni fara scoala ,fustrati din cauza neputintei de a razbate in viata ,care sau asociat cu infractori ca ghita sebi si popa , hotul care nea furat de bani!!!!!!
  ISTORIA SE REPETA , NU ALEGE NICI LOCUL ,NICI TIMPUL SI NICI PERSONAJELE …TINETI MINTE, DOAR SE REPETA !!!! A ce seamana acest „asalt” al micutului hamster?!!!! cu a unui alt …. hamster!?

  • Bine punctat!

 5. Apropo goring era chel ?! …ca stefanescu este ! …bun si unul si celalalt la propaganda socialista si ….. nationalismul desantat….. „Secția speciala de investigare a magistraților” sa fie un mic gestapo autohton?! ….

  • …se pare ca nu-i doar un mic gestapo,daca urmarim cat de bine sunt „organizati” si cat au „trudit” pentru asta!

  • Dar ca sa lăsăm probele sa vorbeasca modificăm completul de 5 judecători pana distrug acele probe incriminatorii ..
   Chestia asta cu ‘ lăsați probele sa vorbeasca ‘ imi aminteste de celebra expresie
   ” lăsați copiii sa vina la mine ” dar cu o alta conotație desigur.
   Aceasta nu înseamnă că flausatul de Teleorman cat si intreg statul paralel nu se considera un fel de mantuitori ai neamului românesc.

 6. Toata Europa,toti oamenii de bunacredinta din tara si strainatate gresesc ,doar cloaca psd-ista are dreptate:((( ….”dreptate”,care se bazeaza in cazul Kovesi,pe „marturiile”unui alt hot,la fel de mare ca dragnea et comp!:((( Mars in latrina gasca de hoti,curvari , curve si analfabeti(a se citi psd-alde)!

 7. „Lasati sa va scoatem din noroi!”

 8. acest dosar este cusut cu ata alba in stil kgbist, e clar de la un km ca nu au nimic impotriva lui Kovesi si inventeaza, asta e abuz in serviciu si uzurparea puterii. Dragnea fura Romania de 30 de ani si cu condamnare se plimba liber, ar fi frumos daca Kovesi va lovi mafia romana deja din scaunul de procuror european, sa le confiste toti banii furati si imobilele din Europa si sa restitue banii

 9. „Dacă d-na Kovesi este nevinovată, lăsați-o să demonstreze acest lucru în fața instanței de judecată!”

  Pzd-ul a inversat sensul unversal al justitiei, in loc sa prezinte dovezi de vinovatie, arunca cu noroi in cineva si apoi asteapta ca persoana sa-si dovedeasca nevinovatia!

  • Sa nu mai adaugam ca sintagma „Incetati politizarea” e o traducere slaba direct din engleza (cum le-au dictat-o consilierii aia care nu vorbesc romana).

   Suna ca dracu’ pentru un vorbitor de limba romana. Mai bine scriau direct cum le-au zis aia, „Stop”.

 10. Secția specială de investigare a magistraților este facuta de Toader pentru PSD ca sa poata controla cu duritate magistratii. Cine misca in front la ordinele PSD va fi destituit sau bagat la puscarie fara proces, dupa modelul rusesc al lui Putin. PSD construieste o asa zisa justitie pe model rusesc pentru a apara furturile oligarhilor.

 11. Daca e nevinovata, sa demonstreze.
  Asta e esenta justitiei in conceptia PSD. Unde am mai vazut abordarea asta?

 12. Fmmdragnea Fmmpsd Fmmtudorel

 13. deci un partid politic care a infiintat politic o sectie de anchetare politica a magistratilor, controlata politic, si partid politic care ne spune sa incetam cu politizarea (nu vreo sectie/ ong/organizatie de magistrati/ sindicat/ CSM) zice sa incetam cu politizarea, hai ca e amuzant daca nu ar fi spalatii pe creier care chiar cred asta si atunci chiar e trist

  si ca sa incetam cu „politizarea anchetei penale”, ar trebui toti de la PSD sa fie la puscarie pentru inapoierea Romaniei prin actiunile lor, sa nu mai existe gunoaiele astea, si atunci am avea incredere in justitie

 14. Care probe sa vorbeasca, ale condamnatului fugar , care a praduit bugetul Roamniei, ? Asta-i omul de afaceri ? Adica cel carea furat bugetul tarii?

 15. oug pe banda rulanta , tot ce s-a infiintat in zeci si sute de ani , psdul DESFIINTEAZA !!! pentru lui dragnea ii place foarte mult hamsterul ….. lui hitler , iau placut evreii sa „iasa” pe cos … ma intreb tu tudorel le pregateste magistratilor si un „cos” …. ca fum fara foc nu este ,nu-i asa?! si psdul a deja RUGUL pe care sa arda aceasta tara , care cindva era si frumoasa …..

 16. nemtii au ars cartile ,tudorel „arde” magistratii ?! noua reteta psdista : justitie prajite … procurori „in singe”…. sa li sa opreasca in git europenilor , nu alta….

 17. de cine ? gata, a fost reinviata reteaua voicu ? biznis de biznis. cu sentinte.