G4Media.ro

Protestele din Iran: Trei noi condamnări la moarte pentru „moharebeh”, război împotriva…

Sursa foto: AFP

Protestele din Iran: Trei noi condamnări la moarte pentru „moharebeh”, război împotriva lui Dumnezeu

Justiția iraniană a anunțat luni trei noi condamnări la moarte legate de mișcarea de protest declanșată în Iran de moartea în arest a lui Mahsa Amini, potrivit Le Figaro.

Femeia în vârstă de 22 de ani a murit în 16 septembrie 2022, la trei zile după ce a fost arestată de poliția pentru moralitate pentru că a încălcat codul vestimentar strict al Republicii Islamice, care include cerința ca femeile să poarte vălul în public.

Potrivit agenției judiciare Mizan Online, Saleh Mirhashemi, Majid Kazemi și Saeed Yaghoubi, acuzați că au fost implicați în moartea a trei reprezentanți ai forțelor de ordine în timpul demonstrațiilor, au fost condamnați la moarte în primă instanță. Aceștia au fost găsiți vinovați de „moharebeh (război împotriva lui Dumnezeu în limba persană)”, a relatat Mizan Online.

În cadrul aceluiași proces, alte două persoane au fost condamnate la pedepse cu închisoarea pentru moartea celor trei agenți ai forțelor de ordine în provincia centrală Isfahan, în 16 noiembrie 2022, potrivit aceleiași surse. Printre aceștia, fotbalistul Amir Nasr-Azadani, în vârstă de 26 de ani, care joacă la un club local, a fost condamnat la o pedeapsă combinată de 26 de ani de închisoare. Însă, conform legii, el ar trebui să execute cea mai mare pedeapsă, de 16 ani.

Sentințele pot fi atacate cu apel

Riscul condamnării sale la moarte fusese denunțat de Uniunea Mondială a Jucătorilor Profesioniști (Fifpro). Toate sentințele anunțate luni pot fi atacate la Curtea Supremă, a adăugat ea. Noile condamnări la moarte ridică la 17 numărul persoanelor condamnate la moarte în legătură cu protestele, potrivit unui bilanț întocmit de AFP pe baza anunțurilor oficiale.

Dintre acestea, patru au fost executate, iar pentru două dintre ele sentințele au fost confirmate de Curtea Supremă. Ceilalți așteaptă noi procese sau pot face apel. Ultimele execuții, anunțate sâmbătă, au stârnit un scandal internațional: doi bărbați condamnați pentru uciderea unui paramilitar în timpul protestelor au fost spânzurați.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ce buna este religia asta!
    Continuati!