G4Media.ro

Proteste în Iran împotriva creșterilor de prețuri la alimentele de bază

Proteste în Iran împotriva creșterilor de prețuri la alimentele de bază

Sute de persoane au ieșit în stradă în Iran pentru a protesta față de decizia autorităților de a majora prețurile la alimentele de bază, a anunțat vineri presa oficială, citată de Le Figaro.

Președintele Republicii Islamice, Ebrahim Raissi, a anunțat săptămâna aceasta o serie de măsuri pentru a face față dificultăților economice, printre care se numără ridicarea subvențiilor la grâu și creșterea prețurilor la unele produse de bază, cum ar fi petrolul.

Anunțul acestei măsuri, care a intrat în vigoare vineri, a provocat proteste în mai multe orașe din țară în ultimele două zile, potrivit agenției de presă Irna. Peste 20 de persoane au fost arestate la Dezful și Yasouj (sud-vest), unde protestatarii au cerut guvernului să revină asupra deciziei sale, potrivit agenției.

În Izeh, în provincia Khuzestan din sud-vestul țării, oamenii au atacat magazine și au încercat să incendieze o moschee. Mitinguri au avut loc și în alte orașe iraniene și în provincia Teheran, a adăugat Irna.

Inflație de aproximativ 40%
Economia iraniană suferă din cauza sancțiunilor severe reimpuse de Statele Unite în 2018, după retragerea unilaterală a acestora din acordul nuclear internațional din 2015. Potrivit datelor oficiale, inflația se situează în jurul valorii de 40%.

Luni, Ebrahim Raissi a declarat că guvernul va reforma sistemul de subvenții introdus de administrația anterioară în 2018, care acoperă mai multe produse de bază.

Prețurile la pâine, benzină și medicamente vor rămâne neschimbate, a asigurat el. Pentru a compensa majorarea prețurilor, se vor plăti lunar alocații de aproximativ 10-13 dolari pentru fiecare membru al gospodăriilor cu venituri mici.

Prețul petrolului aproape că s-a cvadruplat odată cu anunțul președintelui, în timp ce cel al ouălor și al cărnii de pui aproape că s-a dublat.

În ultimele luni, au avut loc numeroase mitinguri în întreaga țară, iranienii cerând condiții de viață mai bune și salarii mai mari.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter