G4Media.ro

Protest la Belgrad împotriva unui acord pentru normalizarea relațiilor dintre Kosovo și…

Sursa Foto: www.eda.admin.ch

Protest la Belgrad împotriva unui acord pentru normalizarea relațiilor dintre Kosovo și Serbia / Protestatar: Cred că acordul implică faptul că recunoaștem Kosovo, ceea ce nu este acceptabil

Câteva mii de persoane s-au adunat la Belgrad pentru a protesta împotriva unui acord susținut de Occident pentru normalizarea relațiilor dintre Kosovo și Serbia, pe care îl consideră o recunoaștere a independenței Kosovo, transmite Reuters.

Constituția Serbiei consideră Kosovo ca fiind parte integrantă a teritoriului său, chiar dacă acesta și-a declarat independența în 2008 cu sprijinul SUA și al Uniunii Europene. Pentru ca Serbia și Kosovo să își atingă obiectivul strategic de aderare la UE, este necesar ca legăturile bilaterale să fie refăcute.

Protestatarii au purtat steaguri sârbești și bannere pe care scria „Kosovo nu este de vânzare”, „Serbia, nu Uniunea Europeană” și „Nu capitulării”.

Președintele sârb Aleksandar Vucic urmează să se întâlnească sâmbătă, la Ohrid, în Macedonia de Nord, cu prim-ministrul kosovar Albin Kurti și cu oficiali ai UE, pentru a discuta despre punerea în aplicare a acordului de normalizare a legăturilor pe care ambele părți l-au convenit luna trecută.

„Cred că acordul implică faptul că recunoaștem Kosovo, ceea ce nu este acceptabil”, a declarat într-un interviu Bogdan, un student protestatar în vârstă de 26 de ani, care a refuzat să își dea numele de familie.

Protestatarii din fața Bisericii Sfântul Sava din Belgrad s-au îndreptat spre clădirea președinției.

„Acesta este doar începutul protestului”, a declarat Milos Jovanovic, liderul Partidului Democrat din Serbia, care a fost unul dintre organizatorii protestului.

„Acesta [acordul] este cu siguranță o recunoaștere [a Kosovo], indiferent dacă o spui în mod explicit sau dacă este implicită în mod indirect, este totuși o recunoaștere și nu este acceptabilă.”

În 1999, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord [NATO] a bombardat Serbia ca răspuns la expulzarea majorității albanezilor de către forțele sârbe din Kosovo.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. astia se viseaza mica rusie sa federalizeze pe toti din „regiunile lor istorice” au aceleasi apucaturi ca si rusii si ucrainenii, sc arba maxima si lasati singuri in izolare in serbia lor imp u tita. Niciodata primiti in EU!

    • Ai fost tu vreodată în Serbia? Din experiență proprie, îți pot spune că la ei nu găsești atâția î.m.p.u.ț.i.ț.i. și leneși câți găsești la noi și mai ales la albanezii tăi preferați! Cine naiba crezi că vrea să mai adere la o huniune care îți bagă pe gât LGBT și carcalaci g.r.e.ț.o.ș.i. și î.m.p.u.ț.i.ț.i. (la propriu!!!)?