G4Media.ro

Proiectul lui Putin de a crește populația Rusiei prin acordarea mai facilă…

Sursa/Facebook

Proiectul lui Putin de a crește populația Rusiei prin acordarea mai facilă a cetățeniei

Deputații ruși au apobat, luni, proiectul de lege depus în Duma rusă în ajunul Anului Nou de către președintele Vladimir Putin pentru simplicarea acordării cetățeniei ruse. Deputații ruși sunt de părere că acest proiect de lege va permite multor locuitori ai fostei URSS să obțină un pașaport rusesc într-o manieră simplificată.

 • Modificarea legii vine pe fondul crizei demografice acute din Rusia, a cărei populație a scăzut cu aproape un milion în ultimul an – record istoric, pe fondul pandemiei de Covid. Populația totală a Rusiei, actualmente în jur de 145 de milioane, este mai mică decât atunci când președintele Vladimir Putin a venit la putere în 2000, în ciuda anexării Crimeii de către Moscova în 2014, care a adăugat 2 milioane statisticilor oficiale ale Federației Ruse. Perioada anterioară de depopulare rapidă a Rusiei a venit în anii 1990 – un deceniu de criză economică, când natalitatea s-a prăbușit și problemele sociale precum sărăcia și alcoolismul au cunoscut o creștere dramatică

Pe 29 decembrie, Vladimir Putin a înaintat Dumei de Stat un nou proiect de lege „Cu privire la cetățenia rusă”, scrie cotidianul rus Kommersant. Documentul propune modificarea criteriilor pentru obținerea unui pașaport rusesc într-un mod simplificat, precum și extinderea temeiurilor de „încetare a cetățeniei” în raport cu cei care nu au primit-o prin naștere.

Astfel, Putin a propus reducerea cerințelor pentru 20 de categorii de solicitanți ai cetățeniei.

De exemplu, articolul 16 din proiect promite o admitere simplificată la cetățenie pentru străinii ale căror rude „în linie ascendentă directă” locuiau „pe teritoriul Unniunii Sovietice sau al teritoriului aparținând Imperiului Rus sau URSS, în cadrul graniței de stat a Federației Ruse”.

În același timp, proiectul conține prevederi ce doresc limitarea căsătoriilor fictive. Astfel, în cazul cuplurilor mixte fără un copil comun, soțului care este străin nu i se va acorda cetățenia rusă.

Printre normele care au migrat la noua lege de la cea veche se numără dobândirea cetățeniei ca urmare a unui pașaport rusesc de către străinii care au servit cel puțin cinci ani în baza unui contract în armata rusă (acum această perioadă este de trei ani, dar numai rezidenții țărilor fostei URSS au dreptul la cetățenie).

Condiții noi pentru retragerea cetățeniei ruse

În același timp, proiectul de lege nu doar înlesnește acordarea cetățeniei ruse, ci și extinde lista de motive pentru retragerea unui pașaport rusesc.

Conform articolului 6 din Constituți a rusă, „un cetățean al Federației Ruse nu poate fi privat de cetățenia sa”, dar cei care au primit un pașaport rusesc nu prin naștere pot fi supuși procedurii de „încetare a cetățeniei”.

Potrivit primei versiuni a actualei legi din 2002, motivul pentru aceasta ar putea fi faptul, stabilit de instanță, că un candidat a depus documente falsificate în calitate de candidat rus.

Această normă se regăsește și în noul proiect, dar cu condiția că nu se va putea anula cetățenia pentru un astfel de motiv mai devreme de zece ani de la data primirii pașaportului. Deși „în cazuri excepționale” cetățenia poate fi lipsită „prin acord cu președintele Federației Ruse sau prin decizia acestuia”.

Ce spun deputații despre noua lege

Legea este utilă, necesară și o vom adopta”, a declarat pentru Kommersant, deputatul comunist, Leonid Kalașnikov, președintele Comisiei Dumei de Stat pentru relația cu țările CSI.

El a mai adăugat că ai săi colegi comuniști vor face amendamente la proiect, dar nu a precizat care dintre ele.

Dar un potențial amendament a fost deja subliniat pe canalul său Telegram de către partidul Rusia Unită, Alexander Kinstein, care a vorbit în favoarea privării de cetățenie și a celor care au primit-o prin drept de naștere. „Uneori asculți dezvăluirile opoziției noastre și te gândești: de ce ai nevoie de un pașaport rusesc dacă îți urăști țara și poporul?”, a declarat acesta.

În același timp, primul vicepreședinte al Comitetului CSI din Duma de Stat, Konstantin Zatulin (Partidul de guvernământ Rusia Unită), a făcut mai multe remarci pentru reporterii Kommersant cu privire la proiectul de lege.

De exemplu, acesta nu a fost mulțumit de faptul că documentul nu ține cont pe deplin de interesele compatrioților, iar rezidenții din republicile autoproclamate din Donbass nu se încadrează în regulile privind obținerea simplificată a cetățeniei.

În plus, proiectul nu rezolvă problema legată de faptul că este necesar acordul unui părinte străin pentru a obține cetățenia rusă de către un copil dintr-o căsătorie mixtă, dacă familia locuiește în străinătate, adaugă deputatul. Acest lucru creează o situație în care un părinte caută cetățenia rusă pentru un copil, iar celălalt părinte, un străin, blochează acest proces.

La rândul său, liderul Partidului Liberal Democrat, deputatul Vladimir Zirinovschi, a scris pe canalul său Telegram că documentul impune cerințe morale speciale candidaților din Federația Rusă, care trebuie „să se alăture în mod organic la sistem”.

De asemenea, este important ca proiectul de lege să excludă obținerea cetățeniaei ruse din motive formale. Nu se poate cumpăra un pașaport rusesc”, a subliniat deputatul.

El a subliniat, de asemenea, normele privind dreptul prioritar al foștilor cetățeni ruși de a redobândi cetățenia rusă. Jirinovschi propune accelerarea procedurii corespunzătoare prin transferarea unei părți din competențe către Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Afacerilor Externe. „Acesta este de fapt ceea ce Partidul Liberal Democrat și-a propus de mulți ani – să elibereze pașapoarte rușilor direct la consulatele Rusiei, fără nicio întârziere”, a concluzionat Jirinovschi.

Foto-simbol cu pașapoarte rusești. Sursa/Facebook

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Bine că nu acceptă automat cetățeni UE că se depopulau statele de nostalgici și de tineri idealiști comuniști. Așa iau doar din Finlanda (vorbim de state democratice nu de foști vasali) că au făcut parte din imperiul rus. Nu știu câți finlandezi se înghesuie.

 2. Putin stie ce vrea fata de ametitii din UE.

  • n-ai inteles nimic. una e sa fii unul singur si sa faci doar ce vrei tu, alta sa fie sute la conducere si fiecare ca parerea lui. dar din unanimitate nu a iesit niciodata ceva bun. asta ca sa stii.
   muta-te in rusia, e clar pt tine. 😀

  • Pai ce mai astepti shoshocatule? Iti da Putin cetatenie. Marsh la mama Rusia nu te mai chinui in UE. Mergi si traieste in democratia putinista.

  • Daca te uiți la fizionomiile rușilor, vezi ochi desenați, pomeți de tataro-mongol sau chinez (chinezii au luat cu asalt toată Siberia), dovadă că rușii, chiar și țarul liliPutin provin din Hoarda nepereche. „Cerințele” pe care le impun doritorilor: să fie neapărat alb, adică să fie ucrainean, bielorus, moldovean, leton etc., nicidecum uzbek, khirgiz, kazah. Moscova chiftește de musulmani. Peste câteva decenii, creștinismul lor și limba lor porcească nu vor mai fi „de stat”.

 3. Dacă au aruncat prea mulți de la etaj, normal că s-au împuținat…

 4. Asta e primul pas. Le da pasaport rus, apoi zice ca-s rusi, apoi spune ca teritoriul unde locuiesc e Rusia

 5. Mai greu e sa scapi de cetățenie.

 6. După care, noii cetăţeni ruşi vor emigra în UE şi SUA, cum fac deja cu sutele de mii anual. Rusia se depopulează, de bine ce se trăieşte acolo.

  • Cetățenii ruși sunt o rasă superioară și specială, chiar nobilă. Are un istoric foarte clar și transparent in favoarea lor. America dorește să-i americanizeze pe ruși. Cum? „B.I.G ENGLISH C.O.O.K.”

 7. Cetatenii rusi nu au dreptul la libera circulatie in UE si nici in SUA…