G4Media.ro

Proiect USR PLUS: Funcţionarii publici declaraţi incompatibili de ANI nu pot ocupa…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Proiect USR PLUS: Funcţionarii publici declaraţi incompatibili de ANI nu pot ocupa poziţii de conducere la stat vreme de trei ani

Senatorul USR PLUS Cosmin Poteraş a depus miercuri o iniţiativă legislativă care împiedică accesul funcţionarilor publici declaraţi incompatibili de ANI la poziţii de conducere şi control la stat pentru o perioadă de trei ani.

Conform unui comunicat USR PLUS, modificările propuse de senator şi susţinute de alţi 58 de parlamentari ai alianţei extind interdicţia de trei ani de ocupare a unor funcţii sau demnităţi publice şi la categoria funcţionarilor cu atribuţii de conducere şi control, precum şi la categoriile de funcţionari contractuali care exercită atribuţii de conducere şi control. Totodată, elimină sintagmele similare: funcţie electorală, funcţie eligibilă şi introduc „premisa imposibilităţii delegării unor atribuţii de putere către o persoană angajată sau numită, cu contract de muncă sau contract de management şi care a fost destituită în urma constatării unui conflict de interese sau a constatării stării de incompatibilitate”. Modificările propuse abrogă alin. 5 al articolului 25 din lege, urmând a se aplica regulile generale privind termenele şi condiţiile prescripţiei, prevăzute în dreptul comun, menţionează USR PLUS.

„Legea ANI are lacune. În prezent, aleşii declaraţi incompatibili au interdicţie pentru 3 ani de a exercita funcţii publice elective, aşa că au descoperit această portiţă: nu mai pot ocupa funcţii alese, dar pot fi numiţi şi există primari care se transformă în administratori publici, în directori de instituţii şamd. Iniţiativa mea îşi propune să corecteze această scăpare a legii, iar persoana declarată incompatibilă sau în conflict de interese va trebui să ia o pauză de la contactul cu banii publici. Iniţiativa nu se referă la orice funcţie publică, ci numai la cele de conducere sau control la stat. Dacă persoanele respective sunt atât de bine pregătite în profesia lor, presupun că firmele private vor sta la coadă să-i recruteze”, a precizat Cosmin Poteraş.

Senatorul atrage atenţia că interdicţia este una temporară şi respectă termenul de trei ani prevăzut în legea actuală, dar extinde categoria funcţiilor publice la care se aplică.

„Proiectul nu încalcă dreptul la muncă. Constituţia îţi garantează dreptul să munceşti, nu să fii şef la stat pe viaţă”, a precizat senatorul de Dolj.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Tot o mizerie useristo-penelistă.
    FĂ-O 20 DE ANI!!!!

    • Daaaa, astept amendamentul depus de PSD, exact pe subiectul asta. Siiigur vor cere 20 de ani. Stiind ca CCR abia asteapta un pretext sa tranteasca legea.

  2. Pot sa ghicesc viitorul initiativei. PNL va sustine formal proiectul, revenindu-i UDMR-ului rolul de Gica Contra. Evident ca PSD va fi impotriva. Iar aia de la AUR sunt patrioti doar din fleanca. Cand e vorba de interesele proprii n-au greturi sa voteze impotriva.
    PS. Toata lumea e cu reflectoarele pe USR-PLUS, ca nu-s parteneri loiali, bla-bla. Macar USR-PLUS incearca sa-si onoreze promisiunile politice. Observati in schimb atitudinea UDMR. Desi s-au angajat la guvernare (si la programul de guvernare), deci, implicit, adera la principiile programului, nu au nicio jena sa voteze impotriva unde se incearca reparatiile din guvernarea PSD (vezi Sectia Speciale, de ex). Iar PNL-ul nu sare cu declaratii contra UDMR asa cum sar la orice clinci cu USR-PLUS. Dovada ca nu isi doresc reforma.