G4Media.ro

Proiect de rezoluție: Parlamentul European va solicita Comisiei Europene introducerea vizelor pentru…

Proiect de rezoluție: Parlamentul European va solicita Comisiei Europene introducerea vizelor pentru americani din cauza României, Bulgariei, Croației și Ciprului/ Cetățenii din cele patru țări au nevoie de vize pentru a intra în SUA

Parlamentul European va solicita anularea regimului fără vize pentru cetățenii americani în UE, deoarece Statele Unite încă nu permit ca patru țări europene, inclusiv Bulgaria, să călătorească fără vize în America. Asta se arată într-un proiect de rezoluție votat marți de Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE). Aceasta cere Comisiei Europene să prezinte un act delegat prin care se abrogă pentru 12 luni regimul fără vize cu UE pentru cetățenii americani, după cum este prevăzut în așa-numitul mecanism de reciprocitate, transmite Dnevnik, citată de Rador.

Bulgaria, Croația, Cipru și România sunt cele patru țări din UE ai căror cetățeni nu pot intra pe teritoriul Statele Unite fără viză, în timp ce ceilalți cetățeni ai UE sunt scutiți de această cerință pentru o ședere scurtă (de la 90 de zile la 180 de zile). Cetățenii SUA vor călători, de asemenea, fără vize în UE pentru șederi scurte.

În conformitate cu legislația UE, dacă o țară terță nu anulează cerințele de viză în termen de 24 de luni de la notificarea oficială a nerespectării principiului reciprocității, Comisia Europeană trebuie să adopte un act delegat, care să anuleze regimul fără viză pentru cetățenii acestui stat pentru o perioadă de 12 luni. Atât Parlamentul European, cât și Consiliul se pot opune unui astfel de act delegat.

Problema încălcării principiului reciprocității pentru cetățenii Bulgariei, Croației, Ciprului și României a fost pusă oficial pe 12 aprilie 2014 (la acea vreme și Polonia se afla pe această listă, dar din 2019 cetățenii polonezi pot călători fără vize în Statele Unite), adică termenul de reacție al Comisiei Europene a expirat la 12 aprilie 2016.

Eurodeputații subliniază că „problema se referă la (…) solidaritatea dintre statele membre UE”, dar este, de asemenea, una de ordin „instituțional, deoarece Parlamentul și Consiliul sunt private în prezent de dreptul” de a participa în mod adecvat la punerea în aplicare a mecanismului de reciprocitate. Rezoluția fără caracter legislativ va fi discutată într-o viitoare sesiune plenară a PE.

Sursa: Dnevnik/ Rador/ Traducere: Mirela Petrescu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Discriminare faţă de români comite şi UE, neprimirea în Schengen neajutând cu nimic la combaterea corupţiei şi incompetenţei.

  • Spatiul Schengen, nu este Uniunea. Sunt doua lucruri complet diferite.

   UE: uniunea politica si economica
   Spatiul Schengen: libera circulatie a persoanelor, intre tarile participante.

  • Chiar așa, zona Schengen respinge nația romana scârboasă și ticaloasa dar obliga SUA s-o accepte.

  • Dar neprimirea in Schengen ajuta! Eu cum as mai putea ironiza utecistii Ieuropei, convinsi ca Germania moare de grija bunastarii mele?

   Imagineaza-ti ca G4 baga un editorial la comanda cu Ciolos pozat cu masca intr-o parcare goala. Mai puteam sa ironizez de compunerea lui „in vizita la bunica la Bruxelles” daca nu venea mereu inapoi cu mana goala, sau, mai rau, cu „Europa cu doua viteze”?

 2. Sa nu se trezească nemții, francezii și olandezii cu vize pentru state. Sa vezi ce repede uita de romani și bulgari…

  • Bah prostule, esti altul? 🙂

  • Hai na . Ai zis-o . ai copt-o mult ?

  • Am avut nevoie de vize ptr SUA, ani de zile (francezii) Americanii, nu aveau nevoie de vize, ptr a veni in Franta.
   Totul s’a schimbat brusc, in momentul in care un ministru de interne (Charles Pasqua) si’a gasit curajul de a le spune americanilor: „ridicati vizele francezilor, altfel va punem vize de luna viitoare”. Si… brusc, americanii ne’au ridicat vizele; Era intre 86 si 88, nu ai tin bine minte.
   C Pasqua, ministru de interne. J Chirac, prim ministru. F Mitterand, presedinte. 1a coabitare stanga/dreapta/

   Americanii, stiu f bine ce inseamna pozitie de forta. O practica si o accepta 😉 De aceea, vor fi nevoiti sa ridice vizele ptr Dv, ceea ce este absolut normal. Suntem o uniune si avem toti, aceleasi drepturi (si indatoriri)

  • Dreptul inalienabil al romanului hotoman de a fura oriunde pe planeta trebuie respectat.
   Oamenii cinstiti si corecti nu au nicio problema in a obtine o viza turistica, de afaceri sau de studii in SUA. Acum dureaza jumatate de ora, cu tot cu statul la coada.

 3. Trump va reactiona urat si va introduce vize pentru toti europenii, ar fi o greseala politica si nici nu cred ca vor avea curajul si solidaritatea sa faca asa ceva. Sincer pare o cacealma.

  Politica s.p. la licuriciul mare a fost facuta doar pentru interesele „baietilor” fara ca sa faca lobby congresului SUA pentru ridicarea vizelor. Este inca un esec al politicii externe a Romaniei, care a tratat cu superficialitate si servilism relatia cu SUA.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.