G4Media.ro

Proiect de lege privind interzicerea activității Bisericii Ortodoxe Ruse în Ucraina, înregistrat…

Sursa foto: Telegram / Служба безпеки України (Security Service of Ukraine)

Proiect de lege privind interzicerea activității Bisericii Ortodoxe Ruse în Ucraina, înregistrat în Parlamentul de la Kiev

Deputații ucraineni din partidul „Solidaritatea Europeană” al fostului preşedinte Petro Poroşenko au înregistrat în Rada Supremă de la Kiev un proiect de lege vizând interzicerea activității Bisericii Ortodoxe Ruse pe teritoriul Ucrainei. Parlamentarul Irina Friz a explicat că documentul prevede interzicerea completă a organizațiilor religioase, precum și a instituțiilor care fac parte din Biserica Ortodoxă Rusă sau recunosc subordonarea în chestiuni canonice, organizaționale și de altă natură, transmite Rador.

„Scopul proiectului de lege este de a preveni amenințările la adresa securității naționale a Ucrainei și de a asigura ordinea, pentru că, de prea mult timp, Biserica Ortodoxă Rusă desfășoară activități anti-ucrainene și de sabotaj și susține toate acțiunile regimului criminal rus” – a remarcat deputata.

Marţi dimineaţă, Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) şi Poliţia Naţională din Ucraina au descins la mai multe biserici şi mănăstiri subordonate Patriarhiei Moscovei, în cadrul unor „operațiuni menite să contracareze activităţile subversive ale serviciilor speciale ruse”.

Miercuri, SBU a transmis că, în timpul perchezițiilor, autorităţile au găsit cărţi pro-ruse, milioane de hrivne în numerar și cetățeni ruşi „dubioși”. Potrivit SBU, au fost efectuate percheziţii la biserica Sfânta Adormire din cadrul complexului monahal Lavra Pecerska din Kiev, la mănăstirea Sfânta Treime din Koreţ și la sediul parohiei Sarni-Polesia din regiunea Rivne.

Oamenii legii au verificat peste 350 de clădiri bisericești și 850 de persoane. Peste 50 de persoane au fost supuse unor interviuri aprofundate din domeniul contrainformațiilor, inclusiv cu ajutorul detectorului de minciuni. Printre aceștia se aflau nu numai ucraineni, ci și străini, inclusiv ruși, care erau pe teritoriul bisericilor percheziţionate. Unii dintre cetățenii ruși au prezentat pașapoarte şi legitimaţii militare din perioada URSS, în timp ce alţii nu aveau documente originale, ci doar copii sau pașapoarte ucrainene false ori deteriorate.

Pe teritoriul Lavrei Pecerska din Kiev, a fost găsit un ucrainean de 32 de ani, probabil implicat în activitățile ilegale ale agenției de presă pro-ruse Antvan. „Totodată, acesta este mandatar al proprietarului companiei ruse ANTVAN GROUP, cetățeanul rus Orlov A.V., care deținea o serie de terenuri și unități de alimentație publică în Ucraina. Proprietăţile respective se află deja sub sechestru, în cadrul unei anchete penale” – a explicat SBU. Oamenii legii care au efectuat percheziţiile au ridicat din biserici literatură pro-rusă folosită în predarea la seminarii și școli parohiale, inclusiv pentru propaganda „lumii ruse”, peste două milioane de hrivne (52.000 EUR, n.r.), peste 100.000 de dolari și câteva mii de ruble rusești, sume confiscate în numerar.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

8 comentarii

 1. BORusă nu este de fapt o ”Biserică”, este un KGB în sutană. Și nu de ieri-alaltăriei, dintotdeauna.

 2. Tara suverana, fac absolut tot ceea ce doresc la ei acasa. Insa isi inchid singuri, usile spre UE.

  • Ce treaba are porccaria BOR cu UE, in tarile civilizate religia se autofinanteaza si este pe cale de disparitie!

  • De ce? In UE se deschid usile doar cu legitimatie de KGBorist? Si BOR s-a scindat de „patriarhia” rusa devenind autocefala si n-a comentat nimeni nimic.

  • bisericile ortodoxe din lume (exceptand din rusia) sa treaca FORTAT la calendarul si ritul nou.
   Astfel, va fi bine pentru noi toti.

  • Dragilor, puneti mana si cititi regulile Uniunii unde traiti cel putin din 2007. Nici o biserica, nici o religie nu este interzisa in Uniunea Europeana. Simplu.

 3. Din pacate ucrainienii nici nu se mai ascund… Natism pe fata.