G4Media.ro

Profitul net semestrial al Gazprom a înregistrat o scădere masivă

Sursa foto: Nord Stream 2 / Igor Kuznecov

Profitul net semestrial al Gazprom a înregistrat o scădere masivă

Gigantul de stat rus Gazprom a anunţat marţi o scădere masivă a profitului său net semestrial la 2,84 miliarde de euro, continuând să resimtă efectul scăderii exporturilor de gaze către Europa în urma războiului din Ucraina, informează agenția AFP, citată de Agerpres.

În primele şase luni ale anului, profitul net a scăzut la 296 de miliarde de ruble (2,84 miliarde de euro), faţă de 2,500 de miliarde de ruble (24,04 miliarde de euro) în aceeaşi perioadă a anului 2022.

„Scăderea exporturilor către Europa a fost parţial compensată de o creştere a livrărilor către China, care va continua să crească în temeiul obligaţiilor contractuale”, a comentat Famil Sadigov, director adjunct al Gazprom, care a atribuit scăderea profitului semestrial slăbiciunii rublei.

Gazprom, pilon al economiei ruse condus de câţiva apropiaţi preşedintelui Vladimir Putin, a anunţat în mai o scădere de peste 41% a profitului său net anual pe 2022 la 1,226 miliarde de ruble.

Anul 2022 a fost marcat pentru Gazprom de închiderea în mare parte a pieţei europene, cu excepţia gazelor naturale lichefiate (GNL) pe care ţările UE continuă să le cumpere în lipsa unei soluţii alternative reale.

Scopul sancţiunilor europene vizează sugrumarea veniturilor ruseşti provenind din exporturile de gaze pentru a limita astfel finanţarea de către Kremlin a ofensivei militare în Ucraina.

În faţa acestor dificultăţi, Gazprom, care deţine monopolul exporturilor de gaze ruseşti prin gazoduct, a început în ultimele luni o schimbare de strategie, redirecţionând o parte din exporturi către Asia, unde cererea de energie este puternică.

Anul trecut, livrările de gaze către China prin conducta „Puterea Siberiană” din Extremul Orient Rus au atins un maxim istoric de 15,5 miliarde de metri cubi.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Pai gazul in Europa era folosit la incalzire si pe la ceva combinate chimice. In China la ce va fi folosit ? Si cand ?

  2. Si cum 75% din PIB-ul Rusiei este legat de vanzarea de gaz și petrol înseamnă că PIB-ul Rusiei a luat o lovitură puternică, nivelul de trai al rușilor este puternic afectat.
    Cand „benzinăria” nu mai vinde benzină viitorul nu sună bine! Pentru benzinărie, evident!