G4Media.ro

Procurorul general, Augustin Lazăr, critică noul OUG pregătit de guvern: Ar fi…

Procurorul general, Augustin Lazăr, critică noul OUG pregătit de guvern: Ar fi a patra ordonanță de urgență care ar amplifica și mai mult incertitudinea reglementării legilor justiției

Procurorul general, Augustin Lazăr, a criticat, marți, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii, noul proiect de OUG pregătit de guvern care ar urma să modifice OUG 7, prin care s-au adus o serie de modificări legile justiției, respinse de magistrați. Întrebat cum ar trebuie să arate avizul CSM în ce privește noul proiect de ordonanță, Augustin Lazăr a pledat pentru aviz negativ.

 • ”Aviz negativ, evident. Ar fi a patra ordonanță de urgență care ar amplifica și mai mult incertitudinea reglementării legilor justiției. Aceasta după ce anul trecut lucrurile au fost clarificate printr-un proces laborios la Parlament, iar legile justiției au dobândit un anume contur. Acum vine Executivul care, prin a patra ordonanță de urgență vrea să ajusteze legile justiției. De ce deranjează pe magistrați această acțiune? Îngrijorarea este determinată de incertitudinea cadrului legal în care lucrăm. Magistrații sunt oameni care reflectează asupra legii, ei vor să știe care le este statutul legal, cum ar trebui să acționeze conform legii. Și iată că ne aflăm acum la a patra ordonanță de urgență care este expresia lipsa cooperării loiale cu autoritatea judecătorească”, a declarat Lazăr la CSM

Ce se schimbă în OUG 7. Prin noua ordonanță, Tudorel Toader renunță la câteva modificări controversate. Astfel, la numirea procurorilor șefi, avizul se întoarce de la plen la secția pentru procurori, se elimină interzicerea delegării în funcție care risca să genereze blocaje majore în sistem și se renunță la prevederea care le-a permis judecătorilor să candideze la funcții de conducere în parchete. Se elimină ca posibilitate de excludere din magistratură a judecătorilor şi procurorilor – cazul pentru neîndeplinirea bunei reputaţii.

Tudorel Toader nu se atinge în schimb de modificarea care blochează procurorul general să infirme actele efectuate de secția specială de investigare a infracțiunilor din justiție. Astfel, Secția condusă de Gheorghe Stan și Adina Florea rămâne cu un grad de autonomie sporit față de Parchetul General.

Președinta CSM, Lia Savonea, a declarat, vineri, despre proiectul de ordonanță de urgență care modifică OUG 7 că ”aduce clarificări substanțiale pe zonele care au generat stare de îngrijorare și conflict”. Sute de magistrați din România protestează față de modificarea legilor justiției prin OUG 7, promovat de ministrul justiției, Tudorel Toader. Savonea a anunțat că noul proiect de OUG ar urma să fie discutat în această săptămână în Consiliul Superior al Magistraturii.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Savonea e recunoscuta pentru a fi avocata grupurilor infractionale, un judecatoru CORUPT inhaitat cu hotii din gruparea Voicu & Co. O asemene lepădătura NU ARE CE CAUTA IN JUSTITIE.

 2. Prin această Secție specială de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, Dragnea își subordonează de fapt, Justiția… Trebuie să fii orb sau ” tocat cu leuca” să nu vezi asta…!
  Dar mai e nevoie de un mic șiretlic : secția stalinista trebuie scoasă de sub ierarhia Procurorului general, pentru ca acesta să nu se poată opune loviturilor de maciuca administrate după voia lui Draknea celor dedicați dreptății și adevărului…

 3. Hoții băăă…Degeaba ne luptăm cu efectele daca nu distrugem cauza.

 4. ”aduce clarificări substanțiale pe zonele care au generat stare de îngrijorare și conflict” – pai cum sa genereze stare de ingijorare si conflict? N-ai zis, la vremea ei, ca si OUG7 e buna?

 5. Alba neagra cu justitia. Cum sa dai OUG si la cateva sapt. sa dai alt OUG care sa modifice initialul OUG, si sa pretinzi ca totul e ok. VARZA

 6. Vrem nu vrem puterea face ce vrea, fiindca noi romanii suntem in esenta ca iohannis, lipsiti de reactie. Mai ales atunci cand conteaza (strigam acum pe internet dar cand vine votul ne doare undeva de cine administreaza bugetul de sute de miliarde de euro al tarii, e mai simplu sa spunem ca toti sunt la fel si oricum toti ne vor fura, de ce sa ne irosim timpul in luarea de decizii)

 7. Modificarea modificării din aceasta saptamana ca vine Frans saptamana viitoare.
  Apoi modificarea modificării dupa franz.
  Din greseala in greseala spre victoria finală.
  Legislația varză.
  Guvern varză.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.