G4Media.ro

Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a vizitat Ucraina/ Kievul anunță deschiderea…

Sursa foto: RONALDO SCHEMIDT / AFP

Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a vizitat Ucraina/ Kievul anunță deschiderea unui birou al Curţii Penale Internaţionale pentru investigarea crimelor Rusiei

Procurorul general al SUA, Merrick Garland, care conduce Departamentul Justiţiei în administraţia Biden, a efectuat vineri o vizită surpriză în Ucraina, fiind deja a doua sa deplasare în această ţară de la invazia rusă din urmă cu puţin peste un an, relatează CNN, citat de News.ro.

Deplasarea nu a fost anunţată din motive de securitate, potrivit unui oficial al Departamentului de Justiţie. Garland a fost invitat la Liov de procurorul general ucrainean, a declarat oficialul, şi s-a alăturat preşedintelui Volodimir Zelenski la „Conferinţa Uniţi pentru Justiţie”.

Procurorul general „a avut mai multe întâlniri şi a reafirmat hotărârea noastră de a trage Rusia la răspundere pentru crimele comise în invazia sa nedreaptă şi neprovocată împotriva vecinului său suveran”, a spus oficialul.

Vizita are loc la aproape două săptămâni după ce preşedintele Joe Biden a efectuat prima sa vizită în Ucraina de la începutul războiului şi este una dintre numeroasele deplasări efectuate de membrii cabinetului Biden. Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a făcut, de asemenea, recent o călătorie în Ucraina pentru a se întâlni cu Zelenski.

De la începutul invaziei, Departamentul american al Justiţiei a luat mai multe măsuri pentru a trage la răspundere guvernul rus şi susţinătorii acestuia.

Miercuri, Garland a declarat în faţa Comisiei juridice a Senatului că, în opinia sa, guvernul rus a comis crime împotriva umanităţii şi a declarat că Departamentul de Justiţie sprijină eforturile depuse de Haga pentru a investiga şi urmări în justiţie aceste crime. „Statele Unite sprijină ceea ce se dezvoltă acum la Haga, sponsorizat de Eurojust, analizând posibilitatea de a crea această instanţă (pentru a acuza crimele de agresiune)”, a declarat Garland.

Între timp, procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, a anunţat vineri că se pregăteşte deschiderea la Kiev a unui birou al Curţii Penale Internaţionale (CPI), în contextul în care autorităţile ucrainene urmăresc să înfiinţeze un tribunal special care să pună sub acuzare liderii ruşi, informează AFP, citată de Agerpres.ro.

CPI investighează posibile crime de război sau crime împotriva umanităţii comise în timpul ofensivei ruse în Ucraina, dar nu este mandatată să urmărească o agresiune într-un sens mai larg.

„Guvernul ucrainean a aprobat astăzi un memorandum între guvernul ucrainean şi Curtea Penală Internaţională care va permite deschiderea unui birou al procurorului CPI în Ucraina în viitorul apropiat”, a spus Andrii Kostin.

Kostin a adăugat în timpul unei conferinţe de presă la Lvov, că acest lucru va „permite procurorului CPI să investigheze mai amănunţit crimele internaţionale comise în Ucraina”.
„Cu toate acestea, în prezent nu există un mecanism legal care să permită CPI să îi aducă în faţa justiţiei pentru crima de agresiune pe cei care au planificat şi au lansat acest război brutal şi neprovocat”, a adăugat el.”Acest lucru ar necesita crearea unei instanţe internaţionale speciale”.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina îşi va „întări în continuare relaţiile cu CPI”, adăugând că s-au înregistrat „peste 70.000 de crime de război” ale Rusiei în Ucraina.

sursa: News.ro, Agerpres.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Irakul, Afganistanul, Siria – pe astea le-a vizitat?