G4Media.ro

Procurorul Curţii Penale Internaţionale cere Rusiei să coopereze în Ancheta privind Ucraina

foto: Curtea Penală Internațională

Procurorul Curţii Penale Internaţionale cere Rusiei să coopereze în Ancheta privind Ucraina

Rusia ar trebui să coopereze în cadrul anchetei Curţii Penale Internaţionale (CPI) privind presupusele crime de război comise de când Moscova a invadat Ucraina, a declarat vineri, la Haga, într-un interviu acordat AFP, procurorul CPI Karim Khan, conform Agerpres.

„Invitaţia există. Uşa mea este deschisă şi, de asemenea, voi continua să bat la uşa Federaţiei Ruse”, a declarat Karim Khan.

„Dacă există acuzaţii din partea Federaţiei Ruse, dacă există informaţii pe care le deţin, dacă îşi desfăşoară propriile investigaţii sau urmăriri penale sau dacă au informaţii relevante, vă rugăm să ni le împărtăşiţi”, a adăugat el.

Avocatul britanic a insistat, de asemenea, că cei vinovaţi de crime de război ar putea fi aduşi în faţa justiţiei, deşi a refuzat să spună dacă preşedintele Vladimir Putin s-ar putea număra, într-o bună zi, printre suspecţi.

Nici Rusia şi nici Ucraina nu sunt membri ai CPI, dar Kievul a acceptat jurisdicţia Curţii şi colaborează cu parchetul în investigarea posibilelor crime de război şi crime împotriva umanităţii comise pe teritoriul său.

Procurorul CPI a anunţat la patru zile după invazia rusă o anchetă asupra situaţiei din Ucraina, care de atunci a primit undă verde de la zeci de state părţi la CPI. Cu toate acestea, Rusia susţine că acuzaţiile de crime de război sunt false, iar preşedintele Putin a justificat invazia afirmând că în estul Ucrainei are loc un genocid al populaţiei vorbitoare de limbă rusă.”Dacă cineva face astfel de acuzaţii, atunci cooperează, împărtăşeşte informaţiile”, a remarcat Karim Khan.

foto: Curtea Penală Internațională

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

2 comentarii

  1. Asta-i ca și cum – tâlharului venit în casa unuia – victima îl roagă frumos pe făptaș să-i de-a buletinul, datele personale, explicându-i și scopul, pt care i le cere..

  2. Domnul procuror probabil ca a consumat niscaiva ierburi, ciupercute sau alte halucinogene de își închipuie ca Rusia va da curs milogelii sale. Sau pur și simplu este un prostănac deși se presupune ca dacă a ajuns unde a ajuns se pricepe la ceva.
    Este la mintea unui elev de liceu ca rusia/putin nu vor da curs unei asemenea solicitari. Ce, stalin a „cooperat” în ceea ce privește, de exemplu, masacrul din katyn? Apoi Rusia nu mai e membra CPI cum nu mai sunt nici SUA. Deci rusii vor come ta ca mai întâi sa ancheteze crimele de război americane din irak/Afganistan etc și după aia sa vorbească de Ucraina (adică cpi sa ancheteze crimele de război comise de ucrainazistii din batalionul integrat acum în armata…)

    Din păcate curtea aia penala internațională se pare ca e buna doar sa condamne dictatori de tari subdezvoltate sau președinți de republici bananiere. Când e vorba de puteri regionale sau superputeri globale e cam impotenta. Mai bine s-ar desființa. Oricum justiția aparține învingătorilor, s-a văzut și la nuerenberg