
Sindicaliștii din administrație cer Avocatului Poporului să sesizeze CCR privind neconstituționalitatea ordonanței de reducere a cheltuielilor în sectorul bugetar pentru că a fost adoptată ”fără o justificare reală a urgenței”
Sindicaliștii din administrație cer Avocatului Poporului să sesizeze CCR privind neconstituționalitatea ordonanței de reducere a cheltuielilor în sectorul bugetar pentru că a fost adoptată ”fără o justificare reală a urgenței”.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
În realitate, România înregistrează cel mai mare deficit din ultimii ani, produs în urma guvernării Ciolacu, iar în lipsa unor măsuri rapide de reducere a cheltuielilor, țara noastră riscă nu doar pierderea fondurilor europene, ci și retrogradarea ratingului de țară (devine neatractivă pentru investitori).
- ”Această ordonanță, adoptată fără o justificare reală a urgenței și fără consultarea partenerilor sociali, aduce modificări semnificative și negative în ceea ce privește regimul de salarizare al personalului din sistemul public, precum și drepturile acestora referitoare la concediul de odihnă suplimentar”, spun sindicaliștii din administrație într-un comunicat de miercuri.
”FNSA consideră că O.U.G. nr. 36/2025 încalcă următoarele principii și norme fundamentale:
- Lipsa, respectiv insuficienta motivare a urgenței, încalcă art. 115 alin. (4) din Constituția României.
- Simpla invocare a deficitului bugetar din expunerea de motive, cât şi lipsa mențiunilor concrete referitoare la impactul social, profesional sau asupra echilibrului muncă-viață, nu pot fi suficiente ȋn justificarea urgenței şi a efectelor concrete ale OUG nr. 36/2025.
- Delegarea legislativă (adoptarea prin ordonanță de urgență) în domenii ce constituie obiectul legilor organice încalcă art. 115 alin. (6) din Constituția României.
- Încălcarea principiului securității juridice și a principiului așteptării legitime, ce decurg din principiul respectării statului de drept și al legalității, prevăzute de art. 1 alin. (3) și alin. (5) din Constituția României. Mai mult, scăderea drastică a veniturilor salariaților reprezintă o ingerință asupra drepturilor constituționale și din perspectiva art. 41, art. 53 și art. 115 din Constituția României.
- Modificarea adusă prin art. II al O.U.G. nr. 36/2025 cu privire la durata concediului de odihnă suplimentar nu este nici menționată, nici argumentată ori motivată ȋn preambulul actului normativ. Nu este arătat impactul bugetar şi nu sunt justificate sub nicio formă urgența şi consecințele măsurii, ȋncălcându-se din nou prevederile art. 41, 53 şi 115 din Constituția României.
- Este evident că ingerința Guvernului României ȋn materia negocierilor colective ȋncalcă prevederile constituționale cu incidență: art. 9, art. 40, art. 41 din Constituția României”.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.