G4Media.ro

Probleme pentru șeful AEP, Mitulețu-Buică: Parlamentul i-a cerut un raport de urgență…

Probleme pentru șeful AEP, Mitulețu-Buică: Parlamentul i-a cerut un raport de urgență referitor la demiterea, fără respectarea legii, a doi directori din instituție / Opoziția acuză PSD că intenționează mușamalizarea nelegalităților comise de Mitulețu-Buică

Conducerea Parlamentului i-a solicitat marți președintelui Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin Mitulețu-Buică, să trimită de urgență un raport cu privire la toate demiterile și numirile în funcții de conducere din cadrul instituției pe care o conduce, în urma acuzațiilor că a dat afară, discreționar și cu încălcarea legii, doi directori ai AEP.

Solicitarea a fost făcută de Birourile Permanente Reunite (BPR) ale celor două Camere, după ce deputații PSD, Olguța Vasilescu și Marcel Ciolacu, au propus modificarea regulamentului de funcționare a AEP, astfel încât să fie eliminat termenul de 30 de zile pe care președintele acestei instituții trebuie să-l respecte în caz de numiri și demiteri din funcțiile de conducere.

Mai mulți parlamentari din Opoziție, membri în BPR, au explicat pentru G4Media.ro că propunerea de modificare a Regulamentuluii AEP înaintată de Olguța Vasilescu și Marcel Ciolacu, ar avea scopul de a mușamaliza demiterea, în luna iulie, de către Mitulețu Buică a doi directori ai Autorității.

”El (șeful AEP – n. red.) a trimis Parlamentului ordinele de demitere a celor doi directori în aceeași zi în care i-a concediat, nu înainte cu 30 de zile, așa cum prevede legea. Ce să mai vorbim despre așteptarea avizului?”, a declarat unul dintre membrii Birourilor Permanente Reunite pentru G4Media.ro.

La rândul său, Olguța Vasilescu a respins acuzațiile că ar fi intenționat mușamalizarea demiterilor celor doi directori, precizând, într-o declarație pentru G4Media.ro, că scopul modificării Regulamentului AEP a fost interdicția ca Mitulețu-Buică să mai poată face numiri sau demiteri în vacanța parlamentară.

”Nu trebuie să mai aibă posibilitatea (Mitulețu-Buică – n. red.) să facă demiteri de capul lui când când Parlamentul e în vacanță. El a profitat de termenul de 30 de zile prevăzut în Regulament”, a declarat Olguța Vasilescu.

Ce prevede Regulamentul Autorității Electorale Permanente, la articolul 33, referitor la numirile și destituirile din funcții:

 • alin. (2): Personalul aparatului propriu al Autorității cu statut de înalt funcționar public parlamentar este numit, eliberat sau destituit din funcție de președintele Autorității Electorale Permanente, cu avizul birourilor permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului.
 • alin. (3): solicitarea avizului se va face de către Autoritatea Electorală Permanentă, cu 30 de zile înaintea numirii, eliberării sau destituirii din funcție a personalului menționat la alin. (2)
 • alin. (4): La expirarea termenului prevăzut la alin. (3), președintele Autorității numește, eliberează sau destituie din funcție, prin ordin, personalul aparatului propriu al Autorității cu statut de înalt funcționar public parlamentar

Ce au propus Olguța Vasilescu și Marcel Ciolacu în proiectul de modificare a Regulamentului AEP:

 • Alineatele (3) și (4) ale articolului 33 din Regulamentul de organizare și funcționare a Autorității Electorale Permanente (…) se abrogă.

”În cazul în care solicitarea depusă în perioada vacanțelor parlamentare, aceste prevederi din Regulamentul de organizare și funcționare a Autorității Electorale Permanente, cuprinse la art. 33 alin. (3) și (4) din Regulament, nu pot fi aplicate întrucât ambele Birouri permanente ale celor două Camere se află în vacanță, acesta neputând fi considerat un subiect pentru care cele două Birouri permanente să fie convocate în ședință comună în aceste perioade. Totodată, avizul Birourilor permanente reunite se emite pe baza unui raport comun al Comisiilor juridice din Camera Deputaților și Senat, acestea fiind de asemenea în vacanță”, se arată în expunerea de motive a propunerii de modificare a Regulamentului AEP.

Inițiatorii modificării, Olguța Vasilescu și Marcel Ciolacu, și-au retras însă proiectul, iar, în schimb, Birourile Permanente Reunite au solicitat AEP să transmită, de urgență, un raport privind toate demiterile și numirile făcute de Mitulețu-Buică începând cu luna aprilie, atunci când a fost modificat Regulamentul și a fost introdusă obligația de a cere avizul Parlamentului pentru numiri și demiteri.

De la ce a pornit scandalul 

Pe 31 iuie, liberalii au reclamat „PSD-izarea Autorităţii Electorale Permanente”, arătând că directori din AEP care nu au simpatii politice faţă de Partidul Social Democrat sunt demişi, iar în locul lor sunt aduse persoane fidele politic preşedintelui instituţiei, Constantin Mituleţu-Buică.

„Somăm preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin Mituleţu-Buică, să oprească urgent acţiunea de PSD-izare a instituţiei, pe care a început-o în ultima vreme. Este strigător la cer faptul că directori din cadrul AEP sunt demişi pe bandă rulantă doar pentru că nu au simpatii politice faţă de PSD, având un comportament apolitic, aşa cum este firesc şi cum, de altfel, le impune legea. În locul acestora sunt aduse persoane fidele politic şefului instituţiei şi promovate, ulterior, pe funcţii de conducere”, se arăta într-un comunicat al PNL.

Liberalii explicau faptul că ordinele de demitere au fost emise de preşedintele AEP cu încălcarea legii de funcţionare a Autorităţii, respectiv fără avizul Birourilor permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului, fapt contrar art. 102, alin. 8 din Legea 208/2015. De asemenea, ei au reclamat că abia după aplicarea acestor ordine de demitere preşedintele AEP a înaintat Parlamentului solicitarea de a primi aviz asupra demiterilor realizate.

Ce s-a întâmplat exact

Pe 23 iulie, Mitulețu-Buică i-a sancționat cu avertisment pe directorii AEP Cristian Petraru și Gabriel Saucă. În aceeași zi, Mitulețu-Buică i-a retrogradat pe cei doi de pe funcțiile de înalți funcționari publici pe funcții de execuție, lucru care echivalează cu o demitere de facto din funcția de conducere. Și tot pe 23 iulie, șeful AEP a solicitat Parlamentului aviz pentru destituirea celor doi, deși Regulamentul instituției prevede clar că avizul trebuie solicitat cu 30 de zile înainte demiterilor din funcție a înalților funcționari publici.

Ulterior, Petraru și cu Saucă au depus plângeri penale împotriva lui Mitulețu-Buică, pe care îl acuză de abuz în serviciu.

Buică a fost numit în funcție de Parlament în februarie 2019 la propunerea și cu voturile PSD.

Foto: Președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin Mitulețu-Buică. Sursa: Inquam Photos / Alexandru Busca

Citește și:

Mai multe organizațiii și experți electorali îi solicită șefului Autorității Electorale să facă publice motivele pentru demiterea a doi directori din instituție / PNL a acuzat că demiterile au la bază criterii politice

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

 1. Iisuse, bine ca la ANAF Antifrauda e totul in regula.
  La RAR directorii ăia sunt geană pe angajați sa aplice normele
  Avocatul poporului stie singur ce are de facut in folosul cetatenilor
  Cu stiri de genul asta îți dai seama cum se prefac unii ca muncesc… la Parlament sau la stat

 2. daca sunt infractorii partidului trebuie protejati.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.