G4Media.ro

Mai multe organizațiii și experți electorali îi solicită șefului Autorității Electorale să…

Mai multe organizațiii și experți electorali îi solicită șefului Autorității Electorale să facă publice motivele pentru demiterea a doi directori din instituție / PNL a acuzat că demiterile au la bază criterii politice

În contextul în care președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin Mitulețu Buică, a cerut demiterea a doi directori ai instituției, Gabriel Saucă şi Cristian Petraru, 14 organizații și experți electorali au solicitat joi, prin intermediul unei scrisori deschise, clarificări legate de motivele și procedurile care stau la baza acestei solicitări.

Miercuri, liberalii au reclamat „PSD-izarea Autorităţii Electorale Permanente”, arătând că directori din AEP care nu au simpatii politice faţă de Partidul Social Democrat sunt demişi, iar în locul lor sunt aduse persoane fidele politic preşedintelui instituţiei, Constantin Mituleţu-Buică.

Scrisoarea integrală transmisă șefului Autorității Electorale Permanente: 

Stimate domnule președinte Constantin-Florin MITULEŢU- BUICĂ,

În contextul în care ați solicitat Parlamentului demiterea domnilor Gabriel Saucă (Director general, Direcţia de Coordonare a Sistemului Informaţional Electoral Naţional) şi Cristian Petraru (șeful Departamentului de organizare a proceselor electorale), organizațiile semnatare solicită conducerii Autorității Electorale Permanente clarificarea cât mai urgentă a următoarelor aspecte:

 • Vă rugăm să faceți publică și să ne comunicați care este procedura de certificare a aplicației SIMPV și a celei pentru centralizarea rezultatelor votării şi repartizarea mandatelor la alegerile europarlamentare, precum și să nominalizați persoanele sau instituțiile care fac parte din această procedură
 • Conform declarațiilor publice, comisia constituită prin ordin al preşedintelui AEP a certificat pe 16 mai spre neschimbare aplicațiile informatice utilizate de BEC pentru centralizarea rezultatelor votării şi repartizarea mandatelor la alegerile europarlamentare. Vă rugăm să ne confirmați dacă a existat o procedura similară pentru SIMPV, dacă aceasta este prevăzută de legislație
 • Vă rugăm să faceți publice documentele care stau la baza procedurii de demitere a celor două persoane, motivele invocate pentru aceste demiteri, precum și motivele pentru care aceste propuneri au loc la mai bine de două luni de la alegeri.
 • Modul în care a fost aplicată procedura de demitere și dacă aceasta respectă prevederile legale

Considerăm că motivele – conform surselor publice – pentru care se solicită demiterea celor două persoane sunt confuze și par a nu fi în acord cu datele existente la acest moment. De asemenea, procedura nu este transparentă, mai ales în contextul în care există atacuri susținute politic împotriva sistemului SIMPV și a instituțiilor care îl gestionează.

Având în vedere faptul că SIMPV este un mecanism fundamental pentru asigurarea corectitudinii proceselor electorale, orice nereguli invocate legate de funcționarea acestuia trebuie expuse transparent, iar propunerea de demitere a unor persoane cu funcții de conducere care gestionează aceste servicii trebuie motivată fără semne de îndoială, fără a se baza pe criterii politice. Aceste aspecte sunt esențiale pentru menținerea și creșterea încrederii publicului în corectitudinea alegerilor, care este momentan pusă sub semnul întrebării.

Având în vedere apropierea alegerilor prezidențiale și interesul publicului față de acest subiect, apreciem transmiterea unui răspuns cât mai curând.

Vă multumim pentru solicitudine.

Semnatari

Asociația pentru  Dezvoltare,  Transparenţă şi Participare  Publică „CIVICA”
Asociatia Expert Forum
Asociatia Geeks For Democracy
Asociația pentru dezvoltare GHEPart
Centrul de Resurse pentru participare publică
Centrul Roman de Politici Europene
Centrul pentru Inovare Publică
Centrul pentru Resurse Civice
CENTRAS – Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale
Centrul pentru Studiul Democratiei
Centrul pentru Jurnalism Independent
Frontline Club
Mircea Kivu, sociolog
Maria Krause, expert electoral

Citește și: PNL îl acuză pe șeful Autorității Electorale, Mitulețu Buică, de faptul că a demis pe criterii politice mai mulți directori din instituție

Foto: Președintele AEP, Constantin Mitulețu Buică. Sursa: Inquam Photos / George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

 1. „Motivele”?
  NU poti ocupa o Functie in Romaia AZI de fapt de 2 Ani jumate(SIGUR!) dar si inainte era cam la fel, fara sa fii SLUGA PSD!
  PSD comanda, Slugi, precum acest individ, EXECUTA!
  Ce „motive” sa dea el?!
  Sa iasa si sa renunoasca: „Asa mi-a cerut partidul”!
  NU vedeti ca erau TOTI cu partidul in gura, pana mai Ieri, alaltaieri…parca au lasat-o mai moale DUPA Moartea Nevinovatei Alexandra…!?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.