G4Media.ro

Pristina le acordă sârbilor kosovari un termen de opt luni pentru a-şi…

Sursa foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Pristina le acordă sârbilor kosovari un termen de opt luni pentru a-şi face paşapoarte emise de Kosovo

Autorităţile de la Pristina le-au acordat miercuri etnicilor sârbi din Kosovo un termen de opt luni pentru a-şi schimba paşapoartele emise de Serbia cu unele emise de Kosovo, pentru a putea călători în Uniunea Europeană fără vize, informează joi agenţia de presă croată Hina, citată de Agerpres.

Decizia vine după ce marţi Parlamentul European a aprobat acordul UE-Kosovo de liberalizare a vizelor, în baza căruia cetăţenii din Kosovo vor putea călători în Uniune şi cetăţenii UE vor putea merge în Kosovo fără a solicita viză, pentru perioade de şedere de până la 90 de zile.

Potrivit vicepremierului kosovar Besnik Bislimi, toţi deţinătorii de paşapoarte emise de Serbia dispun de opt luni pentru a cere eliberarea de paşapoarte emise de Kosovo.

„Belgradul nu este Kosovo. Sper că toţi cei care au paşapoarte emise de Belgrad vor profita de această perioadă de opt luni pentru a le schimba”, a declarat vicepremierul, citat de portalul de ştiri Kosovo Online.

Acesta a subliniat că guvernul kosovar va face tot posibilul pentru a accelera acest proces, astfel încât toţi cetăţenii kosovari să deţină un paşaport legal şi valid, până la 1 ianuarie 2024.

Autorul Acordului privind liberalizarea vizelor, eurodeputatul olandez Thijs Reuten, a menţionat că prin aprobarea acestuia Kosovo devine ultima ţară din Balcanii de vest care se alătură regimului de călătorie fără vize.

Întrebat dacă sârbii kosovari ce deţin paşapoarte emise de Serbia – ţară în care se aplică de asemenea regimul de liberalizare a vizelor – pot călători liber în UE cu aceste documente în urma adoptării acordului UE-Kosovo de liberalizare a vizelor, Reuten a răspuns negativ.

Serbia nu recunoaşte independenţa Kosovo, fosta sa provincie, şi îl consideră ca făcând parte din teritoriul său, aminteşte Hina.

Scutirea de vize urmează să intre în vigoare odată cu implementarea Sistemului european de informaţii şi de autorizare privind călătoriile (ETIAS) şi nu mai târziu de 1 ianuarie 2024.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. In urma acestui acord cetățenii din Kosovo au practic aceleaşi drepturi de circulație in UE precum românii şi bulgarii, care sumt membri UE de peste 15 ani. Nemaivorbind ca Romania nu recunoaste Kosovo ca stat.

    • Nu e chiar la fel. Au drept de sedere pana la 90 zile, noi avem drept de sedere nelimitat. Ce au obtinut kosovarii e oarecum similar cu ce oferea viza Shengen.

  2. Incredibil, cum putem accepta asa ceva? Chiar suntem sat fara caini?
    De 15 ani membri ai uniunii si practic avem acelasi statut cu kosovo, un „stat” creat asa cum stim. Nu mai aburiti cu cele 3 luni (wow ce diferenta intre noi si ei :)), daca chiar vor sa joace corect ies si intra in aceeasi zi in spatiul uniunii, mare branza.