G4Media.ro

Prințul moștenitor al Coroanei britanice, Charles, a acceptat o valiză care conținea…

Foto: Prințul Charles/Wikipedia

Prințul moștenitor al Coroanei britanice, Charles, a acceptat o valiză care conținea un milion de euro în numerar de la un politician controversat din Qatar – The Sunday Times

Acesta a fost unul dintre cele trei loturi de bani, în valoare totală de 3 milioane de euro, pe care prințul Charles le-a primit personal de la șeicul Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani, fostul prim-ministru al Qatarului, supranumit „HBJ”, între 2011 și 2015.

Într-una dintre ocazii, șeicul Hamad, în vârstă de 62 de ani, i-a oferit prințului un milion de euro, care ar fi fost introdus în saci de transport de la Fortnum & Mason, magazinul de lux care are o Cartă Regală care-l aprovizionează pe prinț cu alimente și ceai.

Pe de altă parte, Charles, în vârstă de 73 de ani, a acceptat un geamantan care conținea 1 milion de euro în timpul unei întâlniri private între patru ochi la reședința sa din Londra Clarence House în 2015. Sâmbătă seară, Clarence House a declarat că banii au fost „trecuți imediat la una dintre organizațiile caritabile ale prințului, care a efectuat convențiile corespunzătoare și ne-a asigurat că au fost urmate toate procesele corecte”.

După ce moștenitorul tronului a acceptat mica valiză, aceasta a fost dată la doi consilieri din casa regală care au numărat manual banii. Se spune că ar fi fost sub formă de bancnote de 500 de euro – o bancnotă supranumită „bin Laden” din cauza legăturii sale cu finanțarea terorismului și care a fost întreruptă de atunci.

Asistenții palatului i-au cerut apoi băncii Coutts să ridice banii. Se pare că banca privată, care are sediul în centrul Londrei, și care a servit familia regală timp de secole, a recuperat valiza de la reședința londoneză a lui Charles.

Fiecare plată a fost depusă în conturile fondului caritabil al Prințului de Wales (PWCF), o organizație care acordă granturi de profil scăzut și care finanțează proiectele de interes pentru prinț și proprietatea sa de la țară din Scoția. Nu există nicio sugestie că plățile au fost ilegale.

Întâlnirile prințului cu șeicul Hamad nu apar în circulara Curții, lista de angajamente oficiale asumate de membrii familiei regale în activitate.

Politica privind cadourile regale prevede că membrilor familiei regale le este permis să accepte un „cec” în calitate de patron sau în numele unei organizații caritabile. Aceasta nu se referă la banii lichizi.

Au apărut întrebări cu privire la o cultură de „bani contra acces” la Clarence House, Poliția Metropolitană și Comisia de caritate investigând practicile de strângere de fonduri, inclusiv vânzarea de onoruri. Anul trecut, The Sunday Times a relatat că Michael Fawcett, cel mai apropiat confident al lui Charles, a aranjat o distincție pentru un miliardar saudit. Nu există nicio dovadă că șeicul nu a intenționat ca banii să ajungă la organizația caritabilă, iar șeicul Hamad nu a comentat sâmbătă.

Cu toate acestea, noile dezvăluiri vor ridica întrebări serioase cu privire la judecata personală a moștenitorului tronului – inclusiv cât de mult știa, ce a întrebat despre bani și imparțialitatea sa în reprezentarea Marii Britanii pe scena mondială. Charles este însărcinat în mod regulat să comunice politica externă a țării și poziția acesteia cu privire la probleme precum drepturile omului în timpul vizitelor oficiale în străinătate. El a vizitat Qatar în repetate rânduri după ce a acceptat banii, inclusiv în timpul mandatului de premier al șeicului Hamad.

Banii ridică, de asemenea, semne de întrebare cu privire la guvernanța organizației caritabile emblematice a lui Charles. Administratorii au datoria legală de a proteja reputația unei organizații caritabile. Unul dintre administratorii PWCF de la acea vreme a declarat că nu avea cunoștință despre cadourile șeicului Hamad.

PWCF a fost contactat vineri seara. Sir Ian Cheshire, președintele acesteia, a declarat: „La un preaviz de câteva ore din partea The Sunday Times, am verificat acest eveniment în trecut și confirmăm că administratorii anteriori ai PWCF au discutat despre guvernanța și relația cu donatorul (confirmând că donatorul era o contrapartidă legitimă și verificată), iar auditorii noștri au semnat donația după o anchetă specifică în timpul auditului. Nu a existat niciuo eroare în materie de guvernanță”. Acesta a confirmat că ultima donație a fost făcută în numerar. El a spus: „Donația a fost făcută în numerar și aceasta a fost alegerea donatorului”.

Șeicul Hamad a fost prim-ministru și ministru de externe al Qatarului între 2007 și 2013. În această perioadă, el a controlat fondul suveran de investiții de 250 de miliarde de dolari al țării și a supravegheat investițiile de profil înalt ale statului din Golf la Londra. De asemenea, el a creat legături strânse cu casa regală britanică, Qatar oferindu-i lui Charles Charles un cal de 147.000 de lire sterline numit Dark Swan și contribuind la întreținerea unuia dintre castelele sale din Scoția. Șeicul Hamad, a cărui avere personală a fost estimată la un moment dat la 12 miliarde de dolari, continuă să petreacă timp în Marea Britanie, pe care o tratează ca pe a doua sa casă.

Cu toate acestea, el s-a confruntat cu controverse, inclusiv cu afirmații potrivit cărora statul a sponsorizat terorismul sub supravegherea sa. El a spus odată că Qatar „poate” a finanțat Frontul Nusra, ramura siriană a Al-Qaeda, în timpul mandatului său, dar a declarat că nu știa nimic despre acest lucru. Șeicul Hamad a fost, de asemenea, acuzat de autorizarea presupusei torturi a unui cetățean britanic, care a declarat că a fost supus la izolare și la abuzuri psihologice, dar a reușit să se folosească de acoperirea diplomatică pentru a evita acțiunea în instanță cu privire la pretențiile civile. Avocații șeicului Hamad au respins acuzațiile ca fiind „denaturări, exagerări și invenții”.

De asemenea, el a fost implicat în investiția Qatarului în Barclays, în plină criză financiară din 2008, care a determinat anchete de reglementare și penale din partea autorităților britanice cu privire la plăți secrete în valoare de 364 de milioane de lire sterline. Nu există nicio sugestie că șeicul Hamad s-ar fi comportat în mod necorespunzător, iar acesta și-a exprimat ulterior regretul că nimeni nu ne-a „mulțumit pentru asta”.

Charles se întâlnește în mod obișnuit cu demnitarii străini în cadrul unor sesiuni la care participă un secretar particular care poate întocmi procese-verbale, poate urmări orice chestiune sensibilă și poate transmite informațiile relevante organismelor guvernamentale, cum ar fi Foreign Office. Dar viitorul rege s-a întâlnit cu șeicul Hamad fără ca alți asistenți să fie prezenți.

Avocații șeicului Hamad au refuzat să comenteze.

sursa: The Sunday Times

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. ultimul monarh ?

  2. Daca Biden reuseste in cei doi ani si jumatate de mandar ramasi (eu unul l-as alege inca patru ani )sa invinga Rusia si sa il schimbe pe Putin , sa faca din M.Britanie o republica si daca reuseste sa mareasca NATO si UE cu noile natuni ce deja bat la poarta , ramine in istoria SUA cel mai mare Presedinte asa cum deja va deveni la noi Iohannis daca aduce Rep.Moldova in UE.Sa le tinem pumnii .

    • De Biden nu sunt convins, dar de Iohaos – cu siguranță!

    • Koai3 Gica. Biden ramane in istorie ca cel mai prost presedinte . Deja l-a depasit pe Carter la capitolul economie, inflatie, etc. Va ramane in istorie ca marioneta rusiei deja l-a depasit pe Trump , nu uita ca razboiul a inceput dupa capitularea Afganistanului.

  3. Acum de ce tac toate cancelariile occidentale? Să se fi intâmplat la noi o treaba de asta, toti ar fi urlat ca România-i o țară coruptă.

  4. nu prea se înțelege, a dat sau a luat?
    ca la cat gaz si petrol au nevoie britanicii ………

    • A luat niște spagutza si a dat-o mai departe la o organizație de binefacere ca sa o albească prin folosirea ei in scopuri nobile.