G4Media.ro

SUA, Egipt și Qatar promovează un plan pentru a pune capăt războiului…

Sursa foto: MAHMUD HAMS / AFP

SUA, Egipt și Qatar promovează un plan pentru a pune capăt războiului din Gaza în 90 de zile (WSJ)

Statele Unite, Egiptul și Qatar fac presiuni asupra Israelului și a Hamas pentru a accepta un plan cuprinzător care ar pune capăt războiului, ar duce la eliberarea ostaticilor din Gaza și, în cele din urmă, ar duce la o normalizare completă a relațiilor Israelului cu vecinii săi și la discuții pentru crearea unui stat palestinian, a relatat duminică The Wall Street Journal, transmite Times of Israel.

Planul, a cărui punere în aplicare completă ar dura 90 de zile, ar urma să ducă la o oprire prelungită a tuturor luptelor, timp în care gruparea teroristă palestiniană, în prima etapă, ar urma să elibereze toți civilii.

În același timp, Israelul ar urma să elibereze sute de prizonieri palestinieni din domeniul securității, să se retragă din orașele din Gaza, să permită libertatea de circulația în Fâșie, să înceteze supravegherea cu drone deasupra Gaza și să dubleze cantitatea de ajutor care intră în teritoriul controlat de Hamas.

În etapa următoare, Hamas ar urma să elibereze femei soldat din cadrul IDF și cadavrele israelienilor răpiți, în timp ce Israelul eliberează mai mulți prizonieri palestinieni.

În cea de-a treia fază, Israelul ar retrage trupele la granița cu Gaza, în timp ce Hamas eliberează ultimii ostatici – soldați și bărbați în vârstă de luptă pe care îi consideră soldați.

Oficialii egipteni au declarat pentru WSJ că atunci vor avea loc discuții despre o încetare permanentă a focului, o normalizare între Israel și Arabia Saudită, pe lângă alte țări arabe, și un nou proces care să ducă la un stat palestinian – un lucru căruia actualul guvern israelian i se opune în mod vocal.

Oficialii egipteni au adăugat că oficialii israelieni fac presiuni pentru o încetare a focului de două săptămâni și evită discuțiile despre o încetare permanentă a focului.

Negocierile privind încetarea focului vor începe la Cairo în zilele următoare, potrivit raportului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...