G4Media.ro

Primarul din Agigea, trimis în judecată de DNA după ce a expropriat…

Primarul din Agigea, trimis în judecată de DNA după ce a expropriat Pescăria lui Matei: Edilul a vândut o bucată de plajă firmei unui apropiat al fratelui său cu 18 euro/mp. După vânzare, ginerele edilului a intrat în societate

 • Procurorii DNA Constanța l-au trimis în judecată pe primarul comunei Agigea, Cristian Cîrjaliu, pentru abuz în serviciu. Procurorii susțin că proprietarii unei cherhanale, care dețin și restaurantul ”Pescăria lui Matei”, au fost expropriați abuziv.
 • După expropriere, primarul a închiriat o bucată din teren, cu 0,83 euro/mp, unei societăți care aparține unui apropiat al fratelui său și în care este asociat și ginerele edilului
 • La scurt timp după concesiune, primarul a vândut terenul de pe plajă aceleiași firme, fără licitație, cu 18 euro/mp. Societatea a fost împrumutată chiar de fratele primarului ca să poată cumpăra terenul.

Administratorul societății căruia primarul din Agigea i-a vândut golful cu 18 euro/mp, fără licitație, alături de fratele primarului, într-una din vacanțele petrecute împreună. 

 

O bucată de plajă pentru ginere. Prețuri derizorii la concesiune și vânzare: 0,83 și 18 euro/mp

O familie de pescari cumpără, la începutul anilor 2000, două imobile ale unei întreprinderi piscicole la care fuseseră angajați înainte de Revoluție.

Societatea pescarilor devine astfel proprietara unui teren de aproape un hectar care se află pe malul mării, în zona Agigea.

Pescarii hotărăsc să își modernizeze cherhanaua la care lucrau încă din anii ’80 și să deschidă publicului un restaurant cu specific pescăresc. Așa apare, în 2013, Pescăria lui Matei care începe rapid să se bucure de succes.

Doar că, între timp, apăruseră și problemele.

În 2012, Primăria Agigea le ia terenul pescarilor pe motiv că ei nu pot dovedi că sunt proprietarii imobilului.

Exproprierea s-a făcut după ce primarul Cristian Cîrjaliu (trei mandate) a stabilit că el poate decide dacă terenurile din localitate au sau nu titluri de proprietate valabile.

Astfel, primarul Cîrjaliu a expropriat societatea pescarilor deși acestora li se recunoscuse dreptul de proprietate asupra terenului prin două hotărâri judecătorești, ale Curții de Apel Constanța și Înaltei Curți de Casație și Justiție, ultima fiind definitivă și irevocabilă.

Mai mult decât atât, societatea a plătit la Primăria Agigea taxe și impozite aferente celor două imobile, încă din 2004, momentul cumpărării lor, iar administrația locală a recunoscut proprietatea pescarilor în tot acest timp.

Spre exemplu, Primăria Agigea a emis de-a lungul timpului mai multe adeverințe care atestau dreptul de proprietate al Sarda Fish SRL, societatea pescarilor, asupra terenului de un hectar de pe plaja din Agigea.

Dar, printr-o hotărâre de CL din 2009, s-a stabilit că dacă primarul consideră că un teren nu are titlul de proprietate valid, atunci el poate trece la exproprierea imobilului. Iar primarul a considerat că facturile care atestau că pescarii au cumpărat terenul sunt false:

”Prin HCL nr.42/2009, inculpatul Cîrjaliu Cristian Maricel s-a autoînvestit cu puterea de a analiza și de a constata existența sau inexistența titlurilor de proprietate pentru terenurile de pe raza com. Agigea, aparținând unor persoane fizice sau juridice de drept privat, și respectiv validitatea ori nevaliditatea lor, iar în cazul în care aprecia că acestea nu existau ori nu erau valabile, să procedeze la exproprierea imobilelor respective (…) Apoi, suspiciunile inculpatului privind posibila falsificare a unor facturi nu pot constitui temei al unei exproprieri având ca obiect bunurile la care se refereau facturile respective”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA Constanța.

Procurorii susțin că primarul a acționat nu numai ilegal, însușindu-și dreptul de a expropria terenurile despre care considera că nu au titluri valabile, dar și cu rea credință pentru că a blocat accesul pescarilor atât la drumul public, cât și la mal.

După expropriere, Primăria Agigea a împărțit terenul în șapte loturi, astfel încât bărcile pescarilor nu mai puteau fi scoase la mal, iar pescăria nu mai avea acces la drumul public, deci clienții nu mai puteau intra în local:

”Deosebit de relevant în ceea ce privește reaua credință a inculpatului Cîrjaliu Cristian Maricel și intenția sa de a vătăma interesele SC Sarda Fish SRL este și modul în care a fost efectuată dezmembrarea terenului (…). Astfel, lotul nr.6, reprezentând latura sudică a imobilului (…) constituie singura latură a imobilului expropriat de inculpat prin care angajații SC Sarda Fish SRL puteau scoate bărcile de pescuit din mare pe uscat, fiind o porțiune de plajă, în timp ce cealaltă latură a imobilului învecinată cu marea, cea de pe latura estică constituind un dig de protecție din blocuri de beton peste care nu pot fi urcate bărcile pescărești. În mod similar, lotul nr.7, reprezentând latura nordică a imobilului expropriat (…) constituie legătura terenului pe care este construit restaurantul Pescăria lui Matei cu drumul public”, se arată în rechizitoriul DNA Constanța.

După ce blochează accesul bărcilor la mal și al pescăriei la drumul public, primarul concesionează, în aprilie 2013, o bucată de 1700 de mp din terenul expropriat, pentru 25 de ani, societății Cherhana Bibanu SRL. Prețul concesiunii: 0,83 de euro/mp/lună.

Golful pe care Cristian Cârjaliu, primarul din Agigea, l-a vândul cu 18 euro/mp
firmei în care sunt asociați ginerele său și un apropiat al fratelui edilului

 

Citește articolul integral pe Info Sud-Est.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

 1. Felicitari procurorilor DNA! Investigati mai atent deoarece nu este singurul exemplu de abuz si coruptie al acestui primar PSD. Nu uitati ca vine din echipa lui Mazare, fiind anterior Administrator al Oborului din Constanta (firma apartinand lui Mazare) si parte din echipa de forta a fostului primar din Constanta – Carjaliu fiind luptator in tinerete. Aveti material din belsug in zona asta.

 2. In astfel de cazuri imi pare rau ca s-a abolit pedeapsa capitala. Lichelele, precum acest primarete si toti nemernicii acoliti ai lui, ar merita o astfel de pedeapsa – cu amendamentul ca sa fie insotita de chinuri. Astfel ar mai taia din avantul pesedeilor la furt, jaf, spoliere, pungasii in general. Iar cand spun „pesedei”, includ specimenele de genul asta din tot spectrul politic – insa cu precadere din pesede, ca acolo este foarte bogata fauna.

  • Pe cînd o verificare și in orașul Recaș, jud. Timiș, unde s-au vîndut terenuri agricole din patrimoniul Primariei,pășuni, terenuri intravilan,schimburi de terenuri dubioase cu anumite persoane etc.DNA ați face o treabă foarte bună.

 3. Acest Dumnezeu local a realizat o mica bijuterie in domeniul jafului, dand dovada de un rafinament aparte in executie: mai intai si-a chinuit victimele, facandu-le viata imposibila prin asa-zise masuri legale, dupa care a comis jaful „pe lumina”, obligandu-i pe cei jefuiti sa priveasca absolut neputinciosi cum hotarari judecatoresti ale celei mai inalte instante judecatoresti din Romania nu au nicio valoare !

  PS. Cazul parca descrie un exemplu din cartea de bune practici „Jaful in vremea PSD” ! :))))

  • Alt exemplu. Primarul pesedeu MICU CONSTANTIN,Rădulești IALOMIȚA face HCL-uri cum vrea mușchiul lui,a trecut dealurile comunei în folosință fermei lui de vreo 2000 de ha.A făcut HCL ptr.desfiintarea impozitelor pe utilaje agricole: tractoare, remorci etc.Ghici câte are la o fermă de 2000 de Ha? Oare fostul prefect al judetului Iălomița o fi vegheat la respectarea legii?

 4. Iar puneti virgula intre subiect si predicat? Iar. Si nu e singurul titlu cu virgule in plus..

 5. Ce culoare politica are Primarul din Agigea?!
  Rosie, ciuma rosie!!
  Astia sper sa ajunga TOTI la puscarie, ca Dragnea!!!!!!

  • Alt exemplu. Primarul pesedeu MICU CONSTANTIN,Rădulești IALOMIȚA face HCL-uri cum vrea mușchiul lui,a trecut dealurile comunei în folosință fermei lui de vreo 2000 de ha.A făcut HCL ptr.desfiintarea impozitelor pe utilaje agricole: tractoare, remorci etc.Ghici câte are la o fermă de 2000 de Ha? Oare fostul prefect al judetului Iălomița o fi vegheat la respectarea legii?

 6. Asta e cea mai mica hoție a primarului.Incercati să aflați cine asfaltează cele două localități ale Uat-ului și cu câți bani,cate proprietăți are trecute pe numele familiei fratelui,câți bani virează firma de gospodărire comunală și către ce firme și cred că veți descoperi lucruri mult mai interesante.Concluzia: cam toți banii pentru gospodărire comunală se duc printr-o încrengătură de firme la primar.

 7. Alt patriot abuzat. Ce vreti, sa cumpere strainii? Nu mai bine furam noi tot.

 8. Fiind o tara care a fost,este si va fi condusa da hoti nu este de mirare.Acesti penali fac totul pe fata.Problema este ca fac aceleasi tampenii de 30 de ani incoace si le merge.Dupa ce isi fac plinul,se dau deoparte si-i lasa pe ceilalti care au fost in opozitie.O chestie grozava(ptr.ei).

 9. Si crezi ca asta Il face pe acest primar mai putin vinovat? La Nana parca sunt banii CEC-ului. Daca nu de platesc ratele, banca executa garantia (adica pamantul) o vinde si isi recupereaza banii.
  Mic postac rosiatic nu mai incerca sa deviezi discutia .

 10. De aia si-au tras si astia pensii speciale. Dupa ce s-au improprietarit, n-or sa aiba o pensie de doi lei si numai una ca toata populimea.

  • Pai de unde bani sa intretina tot ce au furat?
   Acum am vazut ca Statul Roman nu numai ca garanteaza proprietatea acestor jigodii, trebuie sa si o intretina,
   Statul Roman a ajuns un fel de Armata Salvarii borfasilor.

 11. @Vasile
  Omul a ramas intepenit in cazul „nana” dar nu stie ca comisia „nana ” s-a stins de la sine pentru ca, din toata combinatia, base era cel mai inocent (cel mult putea fi un credit acordat prea „pe ochi frumosi”, desi orice banca seriasa are si criterii subiective pentru credite, daca clientul e considerat solvabil … si daca nici base nu era solvabil la suma asta, pentru un imprumut minor…) dar erau gata sa trimita la parnaie un batalion de primari psdisti prinsi in combinatii cu retrocedari. 🙂
  Interesant e ca cate-un psdist din turma mai behaie din cand in cand despre nana, insa barosanii partidului tac chitic – si asta, nu finca l-ar iubi ei pe „kioru”.

 12. Vile facute chair pe malul marii. Apoi toata reteau de cazemate construite dupa razboi (tot pe malul marii) a fost data de apele romane, de un anumit general, pe bani frumosi la cine a cotizat mai mult. Fasia de pamant intre plaja si lac dintre Saturn si Venus, inchiriata pe o suma modica firmei Adras a unor jeguri de politisti ce umblau cu pistolul la sold sa intimedeze. Clanurile turcesti rivale care au pus stapanire pe Mangalia cu politia locala doar un simplu executant. Mai sapati, la cat rahat e ingropat la malul marii…

  • Țară de văcari!!! Primarele asta a concesionat și terenurile pentru case. Cu tot cu faleză, pana la lilita ultimului val.
   Și nici cu pescaria nu îmi este rușine, mergeți dimineața la Kauf. Agigea și o sa i vedeți cumpărând pește. La prânz găsesc niște berbeci cărora sa le facă ciorbă din Marea N, cică

 13. Hoțul tot pe poziție a rămas! Cine la votat iar? Se știe câte abuzuri a făcut și câte terenuri și-a însușit!

 14. Țară de văcari!!! Primarele asta a concesionat și terenurile pentru case. Cu tot cu faleză, pana la lilita ultimului val.
  Și nici cu pescaria nu îmi este rușine, mergeți dimineața la Kauf. Agigea și o sa i vedeți cumpărând pește. La prânz găsesc niște berbeci cărora sa le facă ciorbă din Marea N, cică