G4Media.ro

Primarul Chirica a dezvelit bustul lui Octavian Goga, înmormântat cu zvastica pe…

Primarul Chirica a dezvelit bustul lui Octavian Goga, înmormântat cu zvastica pe piept. Institutul Elie Wiesel: Goga a promovat o politică profascistă, în care antisemitismul s-a aflat la loc de cinste

Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, a dezvelit, ieri, un bust al lui Octavian Goga, politician acuzat de antisemitism, despre care istoricul Ilarion Țiu a scris că a fost înmormântat cu zvastica nazistă pe piept. Institutul Național pentru Studierea Holocaustului în România, Elie Wiesel, afirmă într-o luare de poziție transmisă G4Media.ro că, în calitate de om politic, Goga a promovat politicile profasciste, iar administrația locală ar trebui să menționeze acete date din biografia sa, din respect față de victimele progromului din 1941.

Alexandru Muraru, reprezentantul Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, a declarat, pentru G4Media, că a avertizat autoritățile locale despre trecutul lui Goga și a primit asigurări că bustul fie va fi îndepărtat, ”fie va fi menționată vizibil și foarte amănunțit activitatea antisemită și persecutorie” a acestuia.

Chirica nu a confirmat aceste variante, susținând că pe Goga ”nu ar trebui să-l legăm de cariera lui politică (…) am omagiat omul de cultură și doar atât”.

O instituție subordonată Primăriei Iași, al cărui manager, Andrei Apreotesei (foto jos), consilier județean PNL, tocmai a întrunit punctajul maxim pentru activitatea sa pe anul 2020, a girat dezvelirea unui bust al lui Octavian Goga, personaj politic extrem de controversat din perioada de dinaintea celui De-al Doilea Război Mondial.

Sursa Foto: Facebook

La eveniment a participat și primarul Mihai Chirica, și el membru PNL. Pretextul amplasării bustului a fost acela că, pe 1 aprilie 2021, s-au împlinit 140 de ani de la nașterea lui Goga.

”Este primul monument de for public din municipiul Iași dedicat acestei personalități a istoriei noastre. Bustul lui Octavian Goga, realizat în anul 1991 de sculptorul transilvănean Victor Cristea la Sighișoara, a fost achiziționat de Ateneul Național din Iași anul acesta și recondiționat de artistul plastic Ciprian Stratulat. Totodată, a fost dezvelită și o placă informativă la casa în care a locuit Octavian Goga în perioada Primului Război Mondial, care se află în str. Gheorghe Asachi, nr. 9”, se arată într-o postare de ieri, de pe pagina de Facebook a Primăriei Municipiului Iași.

În plan politic, Octavian Goga este un personaj foarte contestat din cauza mai multor declarații și decizii pe care le-a luat înainte și în timpul mandatului de premier pe care l-a deținut în anii 1937-1938. Printre altele, a fost inițiatorul unui plan prin care sute de mii de evrei români urmau să fie deportați în Insula Madagascar. Conform istoricului Ilarion Țiu, Goga a fost înmormântat cu zvastica pe piept, aceasta fiind dorința sa.

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului în România, Elie Wiesel, arată, într-un punct de vedere transmis G4Media.ro, că Octavian Goga a promovat o politică profascistă în calitate de om politic și prim-ministru, în care ”antisemitisul era la loc de cinste”, și susține că administrația locală din Iași ar trebui să menționeze aceste lucruri în memoria victimelor Pogromului din 1941.

”Octavian Goga este cunoscut și promovat în cultura și spațiul public din România, ca unul dintre poeții ce aparțin culturii naționale. Cu părere de rău trebuie să consemnăm că nici astăzi, la 30 de ani de la Revoluția democratică din 1989, cultura civică nu și l-a asumat pe Octavian Goga de o manieră critică în ceea ce privește activitatea sa politică. Octavian Goga a fost un om politic și demnitar al Statului Român (prim-ministru), care a promovat o politică profascistă, în care antisemitismul s-a aflat la loc de cinste. În calitate de prim-ministru a promovat în 1938, Legea prin care o treime din populația evreiască avea să-și piardă cetățenia și deci protecția din partea statului. Prin urmare, credem că administrația locală a Municipiului Iași, trebuie să facă un gest minimal în memoria victimelor Pogromului din 1941 și să menționeze profilul politic al lui Octavian Goga.” – Institutul Elie Wiesel

Deputatul Alexandru Muraru, reprezentantul Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, a declarat, pentru G4Media, că ”Octavian Goga a fost un antisemit virulent, are o lungă istorie de personaj politic înveninat de ură, xenofobie, a fost un prohitlerist notoriu, un stâlp al politicilor antisemite, parte a Holocaustului.

A condus și a fondat partide care aveau ca principală temă antisemitismul și eliminarea evreilor.

Ca premier, Goga a implementat pachetul de legi antisemite de la Nurenberg, care a retras protecția statului pentru aproximativ un sfert de milion de evrei lăsându-i pradă persecuțiilor și exterminării.”

În privița evenimentului de la Iași, Muraru a afirmat că ”Imediat după ce am aflat despre evenimentul de amplasare a bustului, am luat legătura cu autoritățile și am avertizat cu privire la biografia personajului și implicațiile care decurg de aici.

Am primit asigurări ca oamenii au fost de bună credință și, neștiind despre această parte a biografiei lui Goga – în toată educația școlară din vremea comunismului și de după nu se vorbește despre activitatea politică nocivă a lui Goga – au dorit să elogieze un cărturar.

Am primit asigurări că problema se va rezolva – fie bustul va fi îndepărtat, fie va fi menționată vizibil și foarte amănunțit activitatea antisemită și persecutorie a lui Goga în calitate de premier.”

Managerul Andrei Apreotesei nu a putut fi contactat, având telefonul închis, iar, într-o reacție pentru G4Media, primarul Mihai Chirica nu a confirmat versiunile lui Muraru, rămânând un susținător al bustului:

”Din păcate unii oameni de cultură cu care se mândrește națiunea romană nu au fost oameni politici care să merite respectul nostru. La aniversarea celor 140 de ani de la naștere, noi am omagiat un poet național, recunoscut de critica lui George Călinescu, studiat în școala românească de astăzi și nu ar trebui să-l legăm de cariera lui politică pentru că doar în acest mod vom prolifera ceea ce e rău din viața lui.

Extremismul se naște ca reacție la alte reacții extreme, de aceea nu voi aminti despre: Eminescu, Iorga, Sadoveanu, Vasile Conta, Cioran, Eliade, etc. pentru că ei sunt valoroși prin opera lor culturală. Din păcate, asistăm astăzi la o falsă și greșită abordare care nu va face decât să prolifereze extremismul spre beneficiul celor care deja se pronunță astfel în spațiul public.

Sunt și voi rămâne un prieten al evreilor de pretutindeni și de-altfel la inaugurare am fost cu dl Adi Cristi, poetul de origine evreiască, bun prieten al meu și cu care am omagiat omul de cultură și doar atât.

În țară sunt busturi în toate orașele mari și, de asemenea, străzi, școli etc.”

Să nu exagerăm, că doar așa vom greși!

De-a lungul timpului, Chirica a avut mai multe poziții publice în care s-a declarat un susținător al comunității evreiești, participând și la diferite evenimente ale acesteia, atât în Iași, cât și în Israel.

În ceea ce îl privește pe Apreotesei, publicația Reporter de Iași a dezvăluit că managerul Ateneului și-a angajat în instituția pe care o conduce un apropiat care, anterior, pe o rețea de socializare, a scris despre musulmani că sunt ”maimuțe”. Ulterior articolului, Apreotesei și Ateneul nu au avut nici o reacție publică.

Primarul Mihai Chirica a fost amendat, anul trecut, de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru declarația: ”Adică o să vină peste noi congolezii, somalezii, sirienii și alte națiuni care sunt coborâte din copac mai deunăzi și o să ne cucerească și o să ne devină și șefi. Adică o să ne conducă, pur si simplu o să te trezești la Primăria Municipiului Iași cu un congolez – că mai sunt și de ăștia de naționalitate română, dar se comportă ca niște congolezi – și or să vrea să ne conducă. Pentru că nu se mai pune accent pe educație”.

Chirica a contestat legalitatea aplicării amenzii în valoare de 10.000 de lei și a obținut anularea acesteia. Consiliul a depus apel. Recent, pe contul său de Facebook, Chirica a avut o postare pe care mai mulți dintre cititori au declarat-o drept homofobă.

Primarul Iașului se declara de acord cu o decizie a Vaticanului care anunțase că nu va binecuvânta căsătoriile dintre persoane de acelasi sex. Ulterior, Chirica și-a șters postarea.

Sursa Foto: Facebook/ Mihai Chirica

Citește și

Cum încalcă legea autoritățile, minimalizând rolul criminalilor de război din România anilor ’40 / Lista străzilor, instituțiilor și monumentelor din țară care încă poartă numele Ion Antonescu, Mircea Vulcănescu, Radu Gyr ș.a.

Primarul Constanței, precizări după criticile dure ale ambasadorului Israelului: Regret interpretările tendențioase ale declarațiilor mele contextuale. Nu am negat niciodată rolul nociv al lui Ion Antonescu în ceea ce privește politicile de stat radicale față de evreii din România / Redenumirea unei străzi are consecințe administrative complicate pentru locuitori

Majoritatea PNL dintr-o comună din Ilfov a schimbat numele străzii Ion Antonescu. Consilierii PSD au votat împotrivă / Și Constanța are o stradă cu numele fostului mareșal antisemit. De ce ezită primarul liberal și ce spun istoricii

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

86 comentarii

 1. Chirica sa vada de copacii aia taiati din Copou.
  Ce nasol e ca raspunderea e mereu la altii, primarul e doar cu pixul, pr-ul, zambetele false si banii din spagi in conturile prietenilor

  • ma mir ca sar toti in capul lui goga, ca a fost fascist, dar in cazul lui albert wass exista chiar o decizie a justitiei care permite omagierea lui. de ce e goga mai fascist decat wass? institutul elie wiesel are vreo pozitie fata de albert wass? sau il considera doar un scriitor maghiar? daca e asa, atunci si goga este un poet roman.

  • hans, gresesti, wass nu a fost reabilitat
   nicio instanta din romania nu ar face asa ceva, hai sa fim seriosi
   nu s-a intamplat nimic altceva decat ca auristul dan tanasa a pierdut un proces aiurea

   by the way, eminovici a fost antisemit?
   si patriarhul m. cristea, detto?

  • @hans
   Perfect de acord

  • @hans Problema nu cred ca trebuie pusa in termeni de a fost sau nu a fost fascist. Problema e mai nuantata de atat. De exemplu, a vrut sa fie inmormantat cu zvasitca pe piept. Da, dar in 1938 zvastica nu era inca asociata cu holocaustul. Pe de alta parte a pus umarul la edificarea unui regim in cele din urma criminal. Cam cum au facut , ani mai tarziu, colaboratorii securitatii. Aici exista clar o vina, si asta nu trebuie trecuta sub tacere, chit ca la nivel de societate, inca nu ne-am decis cat de mare e vina.

   Am mai spus-o si cu alte ocazii: daca am ridica statui doar celor nepatati, probabil ca am ramane doar cu statui cu Iisus si cu Fecioara Maria. Oamenii care au facut fapte bne in viata trebuie celebrati ca atare, dar trebuie sa facem eforturi sa nu-i scoatem din contextele vremiurilor in care au trait si chiar sa depunem eforturi pentru ca si generatiile mai tinere sa invete despre contextele respective.
   Vad ca pe soclul bustului sunt trecute cateva cuvinte, din pacate scrisul nu e lizibil, nu-mi dau seama daca incearca macar sa faca precizarile necesare despre Octavian Goga.

  • @hans
   Intr-adevar, daca judecam numai in alb si negru (asa cum zice de altfel si @sile) nu ar mai fi statui de pus pe socluri…
   Ca sa nu ne suparam cu prietenii evrei (care – fie vorba intre noi – poate ca nici nu se simt chiar toti reprezentati de Institutul Elie Wiesel) am putea sa constatam ca si Eminescu a fost profund antisemit („de la Nistru pan-la Tisa…” si nu numai) si sa-i dam la topit statuile. E drep ca in secolul al 19-lea mai toti erau fie antisemiti fie evrei…
   Dar evreilor pe care i-am cunoscut eu li se falfaia de Goga, de exemplu. Ce putea sa le faca comunitatea? Sa le dea preputul (taiat) inapoi?

  • @ciuciu: Nu doar Eminescu; și Alecsandri, și mulți alții. Nu sunt sigur despre Steinhardt…

 2. Chirica, precum si cea mai mare parte a romanilor, stiu mai putin (ca sa nu zic deloc) despre activitatea politica a lui Goga, prim-ministrul de o luna a unui guvern fascist.
  Goga are locul lui in literatura, are locul lui in cartea de istorie, dar sa-i faci statuie poate fi, intr-adevar, cam de porc.

  • Unul care nu știe nimic de capul lui poate să se ia de Goga. Un bătut în cap de soartă cu pseudonim „amicu”.

  • https://www.ebihoreanul.ro/stiri/criminal-de-razboi-omagiat-la-oradea-adeptii-lui-wass-albert-sunt-invitati-la-film-139764.html

   si anual sunt stiri de genul asta.

   nu prea vad ce vina are goga, care a murit in 1938, pentru atrocitatile comise de nazisti după 1941? (solutia finala a fost pusa la punct de reinhard heydrich prin 1941, cred) zvastica in 1938 nu era interzisa prin lege, nu avea o imagine negativa, nu era asociata cu niciun fel de atrocitati. daca ar fi murit dupa 1945 si cerea sa i se puna zvastica la gat era altceva.

   iar nu prea inteleg cum le retragea goga cetatenia evreilor romani, cand ei oricum nu aveau cetatenie romana, pentru ca asa erau legile statului pe vremea aia. abia dupa primul razboi mondial, au fost facute presiuni pentru naturalizarea evreilor care traiau in provinciile romanesti unite in 1918. iar naturalizarea s-a facut intr-un ritm extrem de lent. deci nu vad cum putea goga sa le retraga cetatenia?

  • Statuia este pt. omul Goga in totalitatea lui, cu bune si rele. Goga a fost activ in lupta pt. Drepturile romanilor ardeleni, a scris poezii si dramaturgie, a ajuns in politica României mari unde, departe de a fi un alt fel de gardist, nu-i suporta pe respectivii.
   Daca ne gândim ca primul si singurul atentat cu bomba dintr-o institutie principala a romaniei a fost comis de un evreu militant, pe langa faptul ca in romania s-au mai si refugiat evrei din rusia(datorita bolsevicilor) si din fostul imperiu austro-ungar(tot bolsevicii), totul coroborat cu infiltrarile URSS si prin factiuni sioniste , avem un tablou cam ciudat al relatiilor relativ incordare(la nivel declarativ cel putin) intre comunitatea evreiasca si cea romana in perioada interbelica.
   Goga a fost numit prim-ministru de Carol al II-lea pt. O scurta perioada(1,5luni) chiar in perioada ce preceda instaurarea dictaturii regale. Este considerat anti-semit mai ales datorita legii priviind naturalizarea evreilor( se solicita acestora sa-si dovedească cu acte dreptul la cetatenie romana- pe care o primiseră deja) – fuseseră vremuri complicate, tara abia se inchega din bucati ce apartinusera de entitati diferite., erau in jur de 800,000 de evrei in Romania Mare: Cei din regat, comunitatea veche erau naturalizati de dinainte de 1918/ cei ce locuisera in restul proviinciilor erau naturalizati datorita unirii(si tratatelor pe acest subiect), dar mai existau si multi care au ajuns in tara ulterior razboiului(daca ne gândim ca in ukraina a fost război civil pana prin 1924, nu are ce sa ne mire ca s-au refugiat oameni).
   Oricum, era un curent larg raspandit in clasa politica romaneasca, cam toate partidele cu exceptia celui comunist pot fi considerate nationaliste si problema populatiei evreiesti era o tema.
   Goga nu a avut nici in clin si nici in mâneca cu lagărele de concentrare (apărute la ceva ani dupa moartea lui, ca si războiul de altfel), cu ghetourile, pogromurile sau alte chestiuni. Putem sa-i imputam o atitudine, un tip de gândire dar nu il putem pune pe picior de egalitate cu legionarii sau alte grupari care chiar au actionat.
   Demersul institutului Wiesel este strâmb, scoate si pune in context doar ce crede el ca da bine la poza finala dorita, si suna de la o posta a propaganda! Este similar cu demersurile impotriva lui Churchill care si el fusese, de fapt, anti-semit!
   Si in plus are efect contrar!

   La problema lor cu jandarmeria, ca nu se poate comenta la articol, G4m s-a speriat! – dom’le, nu mai poate declara omul in tara asta decât ce vreti voi? Faceti declaratia voastră si la revedere, nu veniti cu idiotenii impunând altora ce sa vorbească si gândească.
   E ziua jandarmeriei asa ca probabil, ca la orice zi de nastere, preferam sa privim cu speranta si spre faptele bune. Faptul ca voi preferati sa dati in institutiile statului roman, ala de va finanteaza, nu face decât sa ne duca incetisor înapoi in perioada intelebelica! Chiar ca doriti asta?

 3. Eu m-am săturat de obrăznicia, culmea, plătită de noi, a ăstora de la Wessel.

  • Ai buzele reci?

  • barbu, scripcar travestit, și pe aici îți împraștii dejecțiile!???? Nu știam de ce pute site-ul…

  • @dakopatule bătut de soartă, e bine să fii postac userist plătit de alienatul fără diplomă, așa-i? Plătit din banii Brașovului….

 4. Pentru institutul nimeni pe pamant, din partea unui cetatean oarecare : M.A.R.S. !

 5. …bulgaroi cu ceafa groasa , grecotei cu nas subtire …( Eminescu ) Asta nu este antisemintism ? si ce facem acum ? darimam statuile si-l scoatem din literatura ?

 6. Sa dărâmă deci și statuile lui i l Caragiale, cunoscut autor de scrieri antisemite precum „o făclie de Paști” sau „doua loturi”

 7. Ce va urma: aruncarea statuii intr o magazie a primăriei, scuze slugarnice din partea primarului, redenumirea tuturor străzilor cu numele lui O Goga din tara. Oameni fără coloana vertebrala !

 8. Institutul Elie Wiesel bate campii !.Octavian Goga nu a promovat nici un fel de ,,Lege de Ridicare a Cetateniei” a o treime din numarul asa zisilor ,,semiti”. In Lege nu scria nimic de cuvantul ,,semiti”.
  Semitii sunt reprezentati de mai multe popoare: arabi, libanezi, aramaici, etiopieni etc. Nu numai de evrei sau iudei. Octavian Goga nu zis niciodata ceva contra asa zisilor ,,semiti”. Niciodata Octavian Goga nu a folosit expresia ,,semiti”.

  • @Rahan5 – Bai, ce dracului, va place sa mancati cacat cu polonicul. Nicio clipa institutul Elie Wiesel nu a cerut renegarea poetului, ci doar admiterea, pentru dreapta informare, a faptului ca a avut inclinatii politice antisemite. Cat priveste despre ce stii tu despre Goga, mai invata baietica, mai invata, vorbesti in necunostinta de cauza! Stau si ma intreb daca stii ceva cu adevarat despre Goga? Stii ca a fost premier pentru 44 de zile? Stii ca publicat decretul nr. 169 privind revizuirea cetățeniei, iar asta a fost prima lege dintr-o serie lunga de legi discriminatorii?
   Mda, nu le zicea semiti, probabil pentru ca le zicea j—ni…

  • @Rahan5 – Bai, ce dracului, va place sa mancati cacat cu polonicul. Nicio clipa institutul Elie Wiesel nu a cerut renegarea poetului, ci doar admiterea, pentru dreapta informare, a faptului ca a avut inclinatii politice antisemite. Cat priveste despre ce stii tu despre Goga, mai invata baietica, mai invata, vorbesti in necunostinta de cauza! Stau si ma intreb daca stii ceva cu adevarat despre Goga? Stii ca a fost premier pentru 44 de zile? Stii ca publicat decretul nr. 169 privind revizuirea cetățeniei, iar asta a fost prima lege dintr-o serie lunga de legi discriminatorii?
   Mda, nu le zicea semiti, probabil pentru ca le zicea j—ni… *

  • @kafka – o sa-i punem un asterix pe placa memoriala. cu QR code link direct la insititul respectiv – esti multumit? sau vrei o atmosfera si mai …kafkiana!
   iti explica cineva mai sus si ce cu svastica in 1938, si cu naturalizarea evreilor in Romania interbelica si mai ales despre faptul ca Goga a trecut pe lumea cealalta cu ceva anisori inainte sa apara vreo solutie finala.

   Hai sa nu-l facem un fel de Nietzche sau Wagner in cazul nazistilor sau Marx in al comunistilor.

  • @kapftane, prepuț inutil, ăștia ca tine trebuie educați prin muncă, nu lăsați să infesteze internetul.

  • Catre @magarul_kafka. Ultimul lucu ce-l doresc este sa schimb insulte cu un individ ca tine.
   Retragerea cetateniei iudeilor era un ,,sport international” in sec. 18- 19. Chiar si Ecaterina cea Mare a alungat iudeii din parti importante ale Rusiei, (cu Decrete Imperiale- Ucazuri, nu fara acte !). In tratatele Ligii Natiunilor din anii ’30 nu scria nicaieri ca nu pot fi alungati iudeii din diferite teritorii europene. Discutam de o Era in care era interzis prin Lege sa te casatoresti cu afro-americani in SUA , si de pigmei din Africa adusi la gradinile zoologice din SUA pe rol de maimute.
   Afro-americanii din SUA nu aveau voie nici sa se suie in acelalasi autobuz cu albii.
   In perioada Interbelica Winston Churchill propunea oficial ca Triburile Necivilizate sa poata fi gazate cu ajutorul aviatiei si artileriei. Doar nu vrei sa spui ca tu esti mai civilizat decat triburile africane !?.
   Daca ne apucam sa-l criticam pe Octavian Goga pentru povestea cu iudeii inseamna ca
   habar n-avem cu ce vremuri avem de-a face !.

  • @Rahan5 – Asa cum am spus, vorbiti cacat cu polonicul, nu vorbim despre context aici, ci despre fapte. Nimeni nu contesta calitatile artistice ale nimanui, dar asta nu inseamna ca ascundem sub pres ce nu vrem sa vedem. Nimeni nu contesta maretia piramidelor sau chiar a intregii civilizatii egiptene, dar asta nu inseamna ca ne facem ca nu stim ca toate s-au facut cu pretul vietii a mii de sclavi.
   PS: Cand o sa fiti capabili sa puteti discuta lucruri fara sa resentimente tot, atunci o sa mai intru in polemica cu voi. Pana atunci, cand vii si afisezi aici minciuni (ca aia cu legea cetateniei), atunci nu pot sa spun decat ca mananci rahan5 pe paine.

  • @kafka,
   Te rog io nu mai scrie ca-ti ies numai prostii. Piramidele s-au făcut cu forta de munca calificata si bine platita, ca altfel durau 1000 de ani bucata! Chestia cu sclavii e un cliseu de hollywod care pride la spirite ce prefera sa se educe pe youtibe si facebpok in loc sa aprofundeze citind!

 9. Sar calul si aia de la Elie Wiesel. Nu i s-a ridicat statuie lui Goga pentru activitatea politica. Goga a fost un politician slab, nu doar un politician antisemit. Statuia e pentru poezie.

 10. Alta ! institutul EW il critica pe presedintele academiei romane pentru ca la o aniversare a jandarmeriei romana acesta dupa elogii aduse institutiei nu a pomenit nimic despre rolul jandarmeriei in pogromul contra evreilor si rromilor Articolul este mai jos dar nu se pot face comentarii

 11. Din păcate G4Media se dovedește a fi părtinitoare: zice, într-adevăr și ce-au spus unii, și ce-au spus ceilalți dar, despre Goga, „are grijă” să nu pomenească decât faptul că a fost om politic!
  Da, Goga a fost într-adevăr prim-ministru – vreo 6 săptămâni – dar a fost și poet, și prozator, și dramaturg, și jurnalist, dragă G4Media…
  Eu înțeleg că Institutul „Weasel” vrea să rescrie istoria, da’ ar putea începe cu Ana Pauker și cu Divizia „Tudor Vladimirescu”!

  • Bun comentariu. Când evreii vor admite că muli conaționali au făcut parte din primele rânduri ale comuniștilor, va fi ok sa punem tuturor o eticheta. Până atunci, silențium!

  • cred ca nu este om care a trecut prin scoala macar doi – trei ani sa nu stie ca Goga a scris chestii. Ca a fost politician simpatizant autodeclarat nazist si fascist, asta stiu mai putini. ce sa faca G4? vrei sa publice si-o poezie? sa faca un pic de analiza literara? ai fi multumit asa?

 12. Din nou un articol fara sens.Octavian Goga este unul din marii poeți ai României și pentru asta este și va fi omagiat . Ce a gândit sau promovat în afara operei sale este știut de foarte putina lume și prin urmare nu are sens dezgroparea acestor lucruri, alltfe nu ar mai trebui omagiati nici Eminescu, Regina Maria,etc.

 13. Cancel culture în Românica? No way

 14. O astfel de abordare va avea ca urmare chiar o recrudescenta antisemitismului.
  Alta: ce amestec concret a avut Goga in evenimentul de la Iasi?

  • Goga era de vina pentru pogromul din 1941, fiindca era mort din 1938. Ori nu se cade sa mori in timp ce altii au monopolul suferintei.

   De mentionat ca cenzorul mi-a blocat si un mesaj in care spuneam ca Gogoa a facut puscarie politica in Austroungaria, pentru ca nu simpatiza cu ungurosuprematistii. Nici macar cei care il apara pe Goga nu realizeaza ca omul ala a facut puscarie politica pentru ca a cerut drepturile transilvanenilor sub ocupatie.

   In aceeasi situatie s-a aflat si Wiesel insusi – recte ocupat de maghiari. Ori, ce a facut Wiesel si al lui ca opozitie la maghiarizare? Daca intr-adevar ei apartineau Romaniei si doreau cetatenia romana, de ce nu mai sunt acum in Romania decat 5 mii de evrei?

  • @julitule, de unde apar lighioane ca tine?

  • Daca evreii apartineau intr-adevar Romaniei si doreau cetatenia romana, de ce nu mai sunt acum in Romania decat 5 mii de evrei?

   De ce au plecat dupa ce au obtinut acces nemaiauzit la puterea si banii Romaniei?

   Cum i-a identificat Goga cel rau pe „o treime dintre evrei”? Iata ce spune raportul Wiesel despre aceasta poveste: „Mult mai semnificativ a fost că, in concordanta cu platforma PNC-ului din 1935, guvernul a proclamat Decretul-lege nr. 169/22 ianuarie 1938 pentru revizuirea cetăteniei evreilor. Legea anula in fapt cetătenia acordată evreilor după inceperea primului război mondial.”

   Ce fel de roman era ala care nu obtinuse cetatenia decat de la 1918 incoace? Adica in ultimii 17 ani. Nu-i de mirare ca au plecat.

   Si cum s-a intamplat ca ca o treime din evrei sa fi aterizat abia in ultimii 17 ani? Ce era Romania, sat fara caini?

   Poti sa lighionesti cat vrei. Cata timp macat un om mai isi aminteste adevarul, trompetele salariate inteleg ca misiunea lor poate da gres si se panicheaza.

  • Alta: ce amestec concret a avut Goga in evenimentul de la Iasi?

   A pregatit terenul.

 15. Salut !
  Oameni buni, ne este la indemana, sa facem diverse afirmatii despre persoane si intamplari, la o distanta
  mare in timp. Corect ar fi, parerea mea, sa nu pierdem din vedere contextul social in care au trait respectivele persoane cat si evenimentele in care
  au actionat.
  …Dar vine Diesel , care, n-ar trebui sa existe, ca prea mult timp ne consuma soarta altor natii si uitam de romani Pai ,si Diesel este larg contestat de catre semenii sai. Plus, ca este finantat de catre stat, ca sa
  ne traga mereu de urechi cand, ceva nu le suna bine.
  Eu, propun ca Diesel sa fie finantat de catre neamul lui , ca numa de ei are grija.Pai, cu zvastica , zice un ziarist ca a fost imormantat cu ea pe piept. Mai sunt alte dovezi? a fost vointa lui, ? si chiar asa, la vremea aceea, zvastica nu avea simbolistica de azi, la noi zic.
  Am vazut in China multime de zvastici, ca simbol zic eu religios, protector si dadator de viata. Pai, ce facem? sa-i dam pe mana CNDC, sa- i amendeze in fiecare zi, daca de poate si retroactiv, cam cu 5000 de ani in urma!
  Ca sa incheiem, pentru mine, ca ardelean, Goga a fost si este un mare patriot, luptator pentru cauza romanilor din Imperiul Habsburgic.
  I-am vizitat casa din Rasinari, cand eram student.
  Este o mare tragedie pentru natia noastra, ca se lada prostita de unii si altii, ca sa rescrie istoria, altfel decat o avem in fibra noastra. Da, Diesel, nu zice nimic de unguri, care l-au reabilitat pe Horty, ca in HU , nu tine, le da in sut in spate jos !

 16. Cam ce ar dori acest institut? Sa ne dam foc la carti pe model sovietic? Sa scoatem din farama asta de cultura pe toti cei care nu le convin lor, nu se incadreaza pe panoul lor? Daca ii intrebi pe cei de la institutul Elie Wiesel n-ar trebui sa mai putem publica 90% din scriitorii romani pentru ca asa cred ei. Doar 10% n-au Scris nimic rau de evrei si mai ales n-au aderat la miscarile de drepta din perioada interbelica. Asa au fost vremurile atunci, asa au fost mentalitatile. Ne asumam asta, dar nu putem sa aruncam cartile pentru ca nu avem.

 17. Opa! A început și la noi cu „cancel culture”?!!!

 18. Ce va mai place sa inventati subiecte de discutie. Nicio clipa institutul Elie Wiesel nu a cerut renegarea poetului, ci doar admiterea, pentru dreapta informare, a faptului ca a avut inclinatii politice antisemite. Si asta e valabil pentru oricare personalitate din vremurile alea. NImeni nu contesta realizarile artistice ale lor. Nu a dat nimeni statui jos, ci doar se vrea informarea corecta. Cu cat ne stim mai corect istoria (bazata pe fapte adevarate si nu povesti inventate) cu atat ne putem defini mai bine ca popor. Uite, de exemplu, mie imi plac scrierile lui Sadoveanu, dar o sa-l dispretuiesc toata viata pentru ca a colaborat cu comunistii si rusii, na!*

  • @ kaftane,
   Reeducarea prin muncă este pentru ăștia ca tine. Sau o vizită în Siberia. Și atunci o să-ți placă și Gogol. Na!

 19. În logica lui Chirica, putem organiza și expoziții cu picturile lui Hitler… fără să ne referim la cariera lui politică.

 20. Asa-i,daca atentatul din 1920 (retineti,1920)din Senatul Romaniei cu o bomba artizanala ,pus la cale de Max Goldstein,Saul Osias si Leon Lichtblau (membri ai unei grupari comuniste cu sediul la Odessa)ar fi reusit ,bolsevicii ar fi scapat din vreme de viitorul „antisemit” Goga…atentatul a facut maimulte victime : au murit episcopul greco-catolic Demetriu Radu,Ministrul Justitiei Dimitrie Greceanu si senatorul Spiru Gheorghiu ;au fost raniti Presedintele Senatului,Constantin Coanda,episcopii ortododocsi Nifon si Roman Ciororagiu…cu o luna inainte,cei trei incercasera sa arunce in aer trenul in care se afla ministrul Constantin Argentoianu,aprig dusman al comunistilor

  • Bună referință.

  • Se pare că motivaţia care ar fi stat la baza atentatului era antisemitismul exprimat de senatorul Octavian Goga. Acesta din urmă ar fi trebuit să ia cuvântul în deschiderea şedinţei din 8 decembrie, însă fusese reţinut pe hol de un elector care insista să-i vorbească. De aceea, poetul ar fi cedat locul la vorbitor episcopului greco-catolic.
   Goldstein a fugit în Bulgaria, fiind vânat aproape un an de autorităţile române, care au reuşit să pună mâna pe el abia un an mai târziu, prin toamnă. A fost judecat şi condamnat la muncă silnică pe viaţă pentru fapta sa. A murit de pneumonie în 1924 în închisoarea de la Doftana.

 21. Dacă antisemitismul e de condamnat, atunci singura pozitie rămasă este filosemitismul?

  Dar evreii când extermină și anexează Palestina, sunt antisemiți? Când Israelul bombardează spitale și școli, nu este un Holocaust al palestinienilor? Nu este crimă împotriva umanității?

  Avem nevoie de un institut numit „Ierusalimul Est” pentru a condamna slugile alde Muraru și alte organizații propagandistice

  „To learn who rules over you, simply find out who you are not allowed to criticize”

 22. De când a apărut dobitocul ăsta de Muraru nu se mai discută decât de antisemitism. Trebuie să-și justifice postul și banii și pentru asta inventează probleme.

 23. Mi se rupe de Goga și Chirica, 2 bufoni.

 24. Noi suntem contra timp, în timp ce alții își dărâma statuile noi le punem pe soclu. Da sunt de acord sa amplasam unele statui dar sa fie a unor personalități „renumite”. Spre exemplu Marx a fost pus în „piața mare” din Europenski Saiuz, la noi ar
  merge o Ana Puker, un Nikolski sau de ce nu un Silviu Brucan,idolul lui Mandruta.

 25. !hans

  cred ca sunteti in eroare!

  citesc pe wikipedia *Sub pretextul că între anii 1918 și 1924 în România s-ar fi infiltrat evrei din fostele imperii Austro-Ungaria și Rusia, guvernul prezidat de Octavian Goga, încălcând prevederile Constituției și obligațiile internaționale asumate de România, a publicat la 21 ianuarie 1938 Decretul nr. 169 privind revizuirea cetățeniei, în virtutea căruia evreii cetățeni români erau constrânși să-și dovedească cu acte dreptul la cetățenie, în conformitate cu legea din 25 februarie 1924, în termen de 20 de zile de la afișarea listelor în comune și orașe. În baza acestui decret a fost revizuită situația a 617.396 de evrei, dintre care 392.172 (63,50%) și-au păstrat cetățenia română, iar 225.222 (36,50%) și-au pierdut-o. Evreii cu cetățenia pierdută au primit certificate de identitate valabile pe un an, cu posibilitatea de prelungire și au fost considerați străini fără pașaport, supuși regimului juridic ca atare[17]. *

  se putea face un bust al lui Goga?

  nu cunosc legea, dar banui ca se poate face cu conditia sa fie luata in seama opera culturala, fara nici cea mai mica aluzie la omul politic!

  or cand pui svastica pe piept faci aluzie la omul politic ceea ce este de neacceptat…pur si simplu, faci o prostie, creezi false probleme si nu doar nationale….

  simbolul Goga-om politic ne face rau, simbolul Goga- poetul este de pretuit!

  pe scurt cred ca Iasi-ul este prea aproape de Vaslui sau a fost invadat de vasluieni!

  • De fapt aici nu fusesera nici daci, nici romani. Probabil venise Legiunea Iudaica sa ii bata pe armeni. Evreii erau aici de un miliard de ani, si in numerele alea astronomice. Românii au fost creati mult mai tarziu, in atelierele propagandei din Scornicesti. De aceea, nationalismul evreilor e bun, iar ala al romanilor e de porc.

  • @stefan cel mic, mic de tot – In sfarsit, cineva care intelege exact problema (chiar daca la alte subiecte nu ne potrivim). Era chiar simplu de aflat care a fost activitatea politica a lui Goga.
   Dar la partea cu svastica, cred ca ai inteles gresit (sau poate chiar eu). Nu cred ca au facut un bust cu svastica pe piept (ar fi fost chiar culmea), ci aminteau cei de la Elie Wiesel ca a fost inmormantat cu svastica pe piept.
   Si as vrea sa notez faptul ca, daca citesti atent articolul, o sa-ti dai seama ca cei de la institutul Elie Wiesel nu au avut nicio reactie publica vis-a-vis de asta, ci este o reactie ceruta de g4media. Deci g4media i-a zgandarit putin ca sa scoata si ei de-o stire. Zic acolo ca, „intr-un punct de vedere transmis g4media”, deci ce sa intelegem, pac, institutul Elie Wiesel, cum s-a dezvelit bustul cum a sarit cu punctul de vedere la g4media, nu la altcineva…

  • @stefan cel mic, mic de tot – In sfarsit, cineva care intelege exact problema (chiar daca la alte subiecte nu ne potrivim). Era chiar simplu de aflat care a fost activitatea politica a lui Goga.
   Dar la partea cu svastica, cred ca ai inteles gresit (sau poate chiar eu). Nu cred ca au facut un bust cu svastica pe piept (ar fi fost chiar culmea), ci aminteau cei de la Elie Wiesel ca a fost inmormantat cu svastica pe piept.
   Si as vrea sa notez faptul ca, daca citesti atent articolul, o sa-ti dai seama ca cei de la institutul Elie Wiesel nu au avut nicio reactie publica vis-a-vis de asta, ci este o reactie ceruta de g4media. Deci g4media i-a zgandarit putin ca sa scoata si ei de-o stire. Zic acolo ca, „intr-un punct de vedere transmis g4media”, deci ce sa intelegem, pac, institutul Elie Wiesel, cum s-a dezvelit bustul cum a sarit cu punctul de vedere la g4media, nu la altcineva…*

 26. G4Media – hai ca deja deveniti penibili, articolul e partinitor si acuzator, ca sa nu spun rautacios si obraznic prin sublinierea chiar si in titlu ca „a fost inmormantat cu zvastica pe piept”. Goga a fost, este si va fi in primul rand POET NATIONAL si nimeni niciodata poporul roman nu va permite cuiva obraznicia sa comenteze atunci ca un bust (sau orice altceva) va fi amplasat pe teritoriul statului national, independent si suveran Romania. Sa le intre in cap asta tuturor celor de alta nationalitate, etnie sau religie. Daca ati ajuns sa scrieti in felul asta articole, ma gandesc serios sa nu mai dau pe-aici

  • Corect. Dar este ordin sau „reclamă plătită”. Doar nu crede careva că G4Media trăiește din Patreon.

 27. Punctul de vedere transmis de Institutul Elie Wiesel este corect. Goga a fost politician si, in aceasta calitate, s-a dovedit a fi profascist si antisemit. Cum vad ca sint multi parerologi si pe aceasta platforma. Institutul Wiesel NU cere indepartarea bustului, ci mentionarea unor aspecte legate de activitatea publica a lui Goga. De ce va inflamati asa?

 28. Și ce ar mai trebui să facă romanii ca Elie Wiesel să se liniștească?!!!! Hai, râdeți-l și pe Ioan Aurel Pop, ca vă stă și ăsta în gât! După aceea, următorul…

 29. Dacă se merge pe principiul „Political correctness”, ar trebui să nu fie omagiați nici intelectualii antisemiți sau cu simpatii legionare (Eminescu, Caragiale, Eliade, Țuțea, Nae Ionescu, Nicolae Iorga, Sextil Pușcariu, Noica, Cioran, Blaga, Gh.Brătianu), dar nici cei cu sentimente comuniste (Sadoveanu, Zaharia Stancu, Arghezi, Camil Petrescu, Marin Preda, Geo Bogza ș.a.m.d.). Astfel, oare ar mai putea fi studiat vreun scriitor român?

  • Elie Wiesel este exagerat și devine tot mai provocator. Întrebarea este: care-i obiectivul?!

  • Wiesel e provocator? Dar e la fel de mort ca Goga! Era pe cand nu s-a vazut, azi il vedem si nu e.

  • Nu te preface că nu pricepi….

  • A ocupat Eminescu functii politice?
   A condus Caragiale ceva undeva?
   Problema de fond e o perioada limitata de timp cand sau facut simtite masuri anti minoritati in Romania.

 30. decretul din 18 ianuarie 1938 cu privire la revizuirea cetateniei (ad d 1918) ….aprox 35% dintre evrei si-au pierdut cetatenia romana si drepturile civile ! In 44 zile gov goga-cuza au pus la pamant sistemul bancar / libertatea presei/ economia …etc

 31. Istoria nu se rescrie si nu se reneagã ! Timpul nu se dã îndãrãt !
  Deci, putem interpreta si analiza istoria dupã criterii subiective, doar cã cele de azi nu seamãnã totdeauna cu cele ale vremii când faptele s-au petrecut.
  Lucrurile nu mai pot fi schimbate si trebuie acceptate ca atare.
  Mult mai întelept ar fi sã explicãm tinerilor contextul în care aceste evenimente au avut loc.
  Asta ar servi posteritãtii. Restul sunt istericale de moment…

 32. !kafka

  am recitit, aveti dreptate, bustul nu are svastica ci un oarecare istoric Ilarion Țiu ( eu nu am auzit pana acum de domnia-sa, ma rog o lipsa a culturii mele) a facut aceasta precizare.

  trebuie sa citim legea in cauza….nu am timp de asa ceva

  eu cred ca in asemenea cazuri, produsul artistic ( sculptura, pictura, placa memoriala etc) ar trebui sa contina clar elementele culturale pe care respectiva persoana le intruchipeaza

  pe de alta parte, ar trebui, acolo unde este cazul si cand este cazul, sa nu ascundem sub pres erorile majore politice ale unui personaj, fie in calitate de om politic, fie in calitate de om de cultura, le-a facut…

  Cu oarece tristete o spun, Goga a facut erori politice majore, care nu ne fac cinste….in aceeasi categorie intra Mircea Vulcanescu, de exemplu…

  lumile se disociaza…eticul de politic, politicul de juridic, economicul de politic, de juridic….etc

  oamenii asambleaza aceste lumi disociate…*marilor conflicte sistemice li se da o solutie biografica* spune ganditorul….de aici dificultatea de a produce disocieri..

  este mult mai simplu ca, pe aceasta baza, sa arunci la gunoi totul……

  isi poate permite cineva sa propuna aruncarea la gunoi a poeziei lui Goga?

 33. Suntem iarasi ce-am fost si mai criminali decat atat.

 34. «Le fanatisme est aveugle, il rend sourd et aveugle. Le fanatique ne se pose pas de questions, il ne connaît pas le doute : il sait, il pense qu’il sait.»

 35. ”În calitate de prim-ministru a promovat în 1938, Legea prin care o treime din populația evreiască avea să-și piardă cetățenia și deci protecția din partea statului. ”
  Sa ma corecteze cineva daca gresesc , dar cu surse . din cate am citit doar cei care au obtinut cetatenia prin acte false si-au pierdut-o, ceilalti au ramas bine mersi cu ea.

 36. Catre @Sorin. Pai daca este vorba de Acte False atunci Octavian Goga a fost un om politic foarte generos cu iudeii. Pentru Falsificare de Acte, in scopul dobandirii frauduloase a Cetateniei Romane, in loc de Expulzare se putea face o Lege in care sa se prevada ani grei de puscarie pentru fals sau uz de fals cu privire Acte de Cetatenie.
  Cu alte cuvinte Octavian Goga a fost un politician foarte prost si pagubos pentru Natiunea Romana daca a promovat o Lege in care nu se sanctiona Penal Falsul sau Uzul de Fals in Actele de Cetatenie.

 37. Haideti sa polemizam in felul acesta si in cazul lui Paul Goma.Opera sa literara este mai putin cunoscuta,in schimb demnitatea si curajul sau sunt fara egal si a fost si el acuzat de antisemitism.Nu de alta,dar exact de aceste valori (curaj si demnitate) are nevoie acum natia romana.In felul acesta aflam,cu totii, de ce,in ultima parte a vietii sale,a fost antisemit sau,mai mult,aflam de scrisoarea pe care i-a trimis-o lui Ceausescu,care nu stiu ce valoare literara are,dar stiu ca acesta a turbat de furie.Acest mare om a murit de COVID anul trecut(in perioada aceasta se implineste un an de la moartea sa) si de atunci tacerea la adresa lui „balteste”in viata publica romaneasca,precum mutenia despre funie in casa spanzuratului.

 38. !dan

  Nu pun la indoiala cele scrise, dar cred ca sunteti in eroare!

  pe scurt si in 1920 era in vigoare un principiu care este valabil si astazi, nu sanctionezi o intreaga comunitate etnica daca unii care fac parte din cadrul ei ataca ordinea de stat, incalca flagrant legile tarii!

  vorbim de raspundere individuala si nu de raspundere colectiva!

  ca sa nu mai spun ca ratiunile deciziilor politice ale lui Goga au fost altele decat o *simpla* pedepsire!

 39. STAR TRECK CONTRATIMP: In clasa a patra ni se spunea ca Octavian Goga a fost un mare poet,prozator,dramaturg…decedat in „38….astazi g5 spune ca era un zombi necrofil care footea vizelieni in „41..

 40. Eu amtrait in Ardeal unde ne intelegeam bine si cu ungurii si cu nemtii si cu evreii si cu tiganii si nu am simtit niciodata ca s-ar ura unii cu altii. Era valabila povestea piesei Tache, Ianche si Cadar, dar cu alte etnii. Cred ca acest Instititut face mai rau ca inflameaza in loc sa recunoasca meritele romanilor care au salvat mii de evrei. In Ardeal (o parte din el) cedat la unguri in 1940 sitiatia evreilor era mult mai grea. Evreii au fost deportati in masa, asa ca marele Institut sa se ocupe de aceasta problema nu de poetul nostru Goga, mare poet, mare pstriot si mare ardelean. Sa numere Institutul cati arabi civili au omorat in fasia Gaza nu sa se ocupe de statuile noastre. Nu cred ca niciun roman, indiferent de la ce nivel ar indrazni sa comenteze sisa se revolte daca in alta tara s-ar dezveli o statuie a unui personaj care a insemnat ceva pentru natia evreiasca. Pai asa sa dam jos statuia Mariei Tereza din Ardeal, sau a lui Eminescu sau..
  …Istoria nu se poate rescrie dupa bunul plac al unora.

 41. Comentariile sunt INUTILE , pentru cä si asa nu le citeste NIMENI . ,, Domnul ” care publicä , stä la LONDRA si considerä ,, subiectele” ca ceva ce nu-l privesc . Este un mod f. confortabil de a face jurnalizm . Subsebnamtul am renuntat sä mai comentez .

 42. GOGA mare poet dar ANTESEMIT . Noi EVREII DEPORTATI SI TORTURARTI de acei ce se considerä neatinsi de atrocitätile comise le spun : Sä VÄ FIE R U S I N E . Fost deportat in Ucraina , Mogilew / Ucraina