G4Media.ro

Primăria Iași a plantat panseluțe, dar le-a acoperit cu plase de frica…

sursa foto: captura Digi24

Primăria Iași a plantat panseluțe, dar le-a acoperit cu plase de frica ciorilor. Ieșeancă: „Nu prea le mai înțeleg frumusețea”

Primăria Iași a cheltuit în ultima lună pentru plantarea unor panseluțe peste 100.000 de euro. Pentru a le protejeze de păsările care au invadat orașul, florile au fost acoperite cu plase de protecție, relatează Digi24.ro

Autoritățile din Iași spun că pierd în fiecare sezon cel puțin 10.000 de euro din cauza ciorilor care distrug florile din oraș. Prin urmare, au hotărât să monteze plase de protecție. În acest fel florile plantate recent sunt protejate de inamicii înaripați. Decizia e privită, însă, cu scepticism de ieșeni, care consideră cheltuiala inutilă, arată Digi24.

„Eu am rămas surprinsă că și la momentul acesta au plantat flori, că astea deja nu mai au prea multă viață, nu? Mi se par cheltuieli inutile astea, dacă se fac din bugetul Primăriei”, spune o femeie.

„Plasele, ce-i drept, acoperă florile și nu prea se mai văd. Nu prea le mai înțeleg frumusețea”, constată o altă ieșeancă.

„Este în detrimentul esteticii, dar degeaba puneam florile. Ne-am confruntat în ultimii trei ani cu un număr foarte mare de cazuri, astfel încât era inutilă munca noastră. Undeva la 10-15% din ele au fost tot timpul scoase”, se apără Laurențiu Ivan, director la Direcția de Servicii Municipale Iași.

Specialiștii cred că plasele de protecție reprezintă cea mai pașnică metodă, astfel încât și panseluțele și ciorile să poată trăi împreună.

„Ele caută semințe, caută resturi vegetale pe care să le poată consuma. Sunt genul de animale oportuniste care mănâncă hrana pe care o găsesc, pe care o au la dispoziție și asta devine mai evident în timpul iernii”, explică Carmen Gache, de la Societatea Ornitologică.

Fiecare plantă distrusă de ciori înseamnă o pierdere de aproape 2 lei pentru oraș.

„Noi am plantat numai în această toamnă 280.000 de plante bianuale și sunt și 250.000 de bulbi de lalele, pentru că trebuie menționat că scot și acești bulbi de lalele din pământ. Și, vă dați seama, este o sumă considerabilă”, arată Laurențiu Ivan.

Numai pentru florile plantate în ultima lună în Iași s-au cheltuit, din bugetul local, peste 100.000 de euro, relatează digi24.ro

sursa foto: captura Digi24

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. La Iasi – am fost recent – se intuneca cerul dupa-amiaza si spre seara, cand zboara sute de mii de c!ori, e ca in filmele de groaza. Cred ca sunt masi multe c!ori decat locuitori in orasul Iasi.
    In parcurile din Copou, copacii sunt plini de cuiburi, iar toate bancile si aleile sunt acoperite de gainatul c!orilor. In centru, la putere sunt porumbeii, sunt extrem de multi si murdaresc totul in jur. Iar primaria nu face nimic…
    Poate doar daca i-ar iesi de-o vila sau doua lui Chirica ar rezolva problema.

    • M-a prins o ploaie in parcul Copou cand eram vizitam asta vara orașul. Mirosul de găinaț se ridica odată cu vaporii de ploaie.
      Înfiorătoare plimbare prin parc..

  2. AIATA SI PRIMELE ” EFECTE” ALE PERIOADEI PE CARE O TRAIM:
    FARA PIC DE RUSINE IN PRAG DE IARNA, PE BANI PUBLICI, SE PLANTEAZA PANSELUTE!
    APOU CE VRETI VOI BUN SA NI SE INTAMPLE CU ASTFEL DE MANUIRI A BANULUI NOSTRU= PUBLIC?
    AH, OARE CE MAI FACE MR CASH?
    L- A ASCUNSARA BINE PRETINII DIN SERVICII….
    PACAT DE IRINA CA ERA FATA DESTEAPTA IN TINERETURI….

    • In fiecare an este aceeași dezbatere susținută de oameni care nu se pricep la flori: nu discut decizia de a cheltui banii, fiindcă e politica și nu ma interesează, dar dacă plantezi flori cu bulb (lalele, zambile, narcise) sau flori de primăvara (panseluțe, primavere sau bănuți) plantarea se face înainte de sezonul rece… asta e tehnologia pentru ca primăvara după ce se topește zăpada și da caldura sa și flori in parcuri.

    • Nu au pus semințe ca să zici că au o scuză, au plantat direct panseluțele gata crescute și astea nu rezistă peste iarnă. La primăvară vor planta altele.

  3. este, ca de obicei, o deturnare de bani publici. Cum sa plantezi pansele, cu flori, si apoi sa le acoperi cu plasa? Asta dupa jumatatea lui octombrie?
    Florile acelea acelea nu rezista decat pana la prima zapada, SUntem in noiembrie poate s aninga in orice zi.
    Majoritatea primariilor in aceasta perioda se pregatesc cu antiderapant si pluguri de zapada, nu planteaza pansele.
    Doar la Iasi datorita vanturilor calde mediteraneene din capul consiliului local , se planteza flori in noiembrie,