G4Media.ro

Primăria Constanța cumpără rețelele de termoficare ale orașului de la Ministerul Energiei.…

sursa foto: Info Sud-Est

Primăria Constanța cumpără rețelele de termoficare ale orașului de la Ministerul Energiei. Proiectul a fost votat de toți consilierii locali/ Constănțenii plătesc una dintre cele mai scumpe gigacalorii din țară din cauza pierderilor de energie

Consiliul Local Municipal Constanţa a aprobat, în cadrul şedinţei de joi, cumpărarea reţelei de transport al energiei termice de la Electrocentrale Constanţa, investiţia fiind de peste două milioane de lei, informează News.ro. Primăria vrea să investească în modernizarea acestei reţele, suma necesară fiind de aproximativ 65 de milioane de euro.

În sezonul rece, constănțenii plătesc una dintre cele mai mari facturi de întreținere din țară din cauza infrastructurii învechite și a lipsei de investiții care cauzează pierderi masive în timpul distribuției energiei termice. Subiectul reprezintă o dispută permanentă între Primăria Constanța și Ministerul Energiei, pornind de la asumarea responsabilității și a investițiilor.

„Am convocat în şedinţă de îndată Consiliul Local pentru a rediscuta proiectul privind achiziţionarea reţelei de transport al agentului termic în vederea modernizării acesteia. Astăzi reţeaua de transport aparţine societăţii Electrocentrale Constanţa SA, societate aflată în insolvenţă şi urmare a deciziei Comitetului Creditorilor, comunicată de administratorul judiciar, am primit o propunere de a ne exprima o ofertă fermă de cumpărare a acestei reţele în data de 8 august. Evident că intenţia mea era aceea de a prezenta Consiliului Local un proiect de hotărâre în data de 29 august, atunci când va avea loc şedinţa ordinară. Ulterior am primit o solicitare, în data de 12 august, de a emite această ofertă fermă de cumpărare până în data de 16 august”, a declarat primarul Constanţei, Decebal Făgădău, la finalul şedinţei Consiliului Local, citat de News.ro.

Edilul a afirmat că Primăria va achita suma de peste două milioane de lei fără TVA pentru preluarea acestei reţele de transport al energiei termice, estimând că această preluare va dura cel mult 45 de zile.

Decebal Făgădău a mai declarat că apoi Primăria doreşte modernizarea acestei reţele, cu fonduri europene, explicând că potrivit studiului de fezabilitate realizat de Electrocentrale Constanţa în 2015 pentru acest proiect valoarea investiţiei s-ar ridica la aproximativ 65 de milioane de euro, menţionând totodată că acest studiu urmează să fie actualizat.

Primarul a afirmat că prin acest proiect vor fi înlocuite magistralele de transport al energiei termice cu conducte moderne, dotate cu senzori.

„Proiectul înseamnă redimensionarea tuturor magistralelor, înlocuirea magistralelor mari şi ciuruite astăzi cu conducte moderne, preizolate, cu senzori, cu un sistem de pompare în lanţ pentru că astăzi trebuie să înţelegeţi că se pompează de la CET, pe o ţeavă foarte mare, o cantitate destul de mică până în Faleză Nord sau până în ultimul colţ al oraşului toată această energie termică, vă daţi seama cam care este consumul de energie electrică pentru a face pompaje. (…) Va exista un sistem de monitorizare care să te alerteze nu după ce s-a produs avaria, la câteva ore, până aduni echipa tehnică, până vezi despre ce e vorba şi să te alerteze în sistemul electronic, modern”, a explicat Decebal Făgădău, citat de News.ro.

sursa foto: Info Sud-Est

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. De ce acum, in prag de alegeri?

    De ce n-a facut-o pana acum? Problemele din Constanta sunt vechi, n-ai centrala = mori de frig, asa e de 10+ ani.

    Totul e exercitiu de imagine la PSD, totul e minciuna, nu se va face nimic.

    • Exact! Aceeași pomană mizerabilă înainte de alegeri.
      Românii nu se mai lasă păcăliți de hoții de la psd alde UDMR.

  2. Și în tot acest timp, că să obții aviz de debranșare trebuia să faci eforturi supraomenești pentru ca, vezi doamne, destabilizai rețeaua daca treceai pe gaz. Mai bine mori in frig sau plătești că prostul, dar noi spunem NU oricărei forma de concurență!