G4Media.ro

Primăria are undă verde pentru cumpărarea parcului Verdi. Printre beneficiari: fondatorul Cancan,…

sursa foto: Facebook/ Dragoș Săvulescu

Primăria are undă verde pentru cumpărarea parcului Verdi. Printre beneficiari: fondatorul Cancan, Radu Budeanu, şi fostul patron dimanovist, Dragoş Săvulescu, amândoi cercetaţi penal, dar şi un controversat om de afaceri iranian

Consiliul General al Minicipiului Bucureşti a aprobat, joi, cumpărarea a puţin peste 4,6 hectare de teren în Parcul Verdi din Capitală. Cel cu care a negociat primăria este Dragoş Săvulescu, un controversat om de afaceri, fost patron al Clubului de Fotbal Dinamo Bucureşti, condamnat în dosarul fostului primar constănţean, Radu Mazăre. În relaţiile cu municipalitatea, el s-a erijat în reprezentantul tuturor proprietarilor.

Mai multe despre Dragoş Săvulescu aici

În iunie 2018, la debutul negocierilor, Primăria a plecat la drum să cumpere o suprafaţă de teren de 33.715 mp. Măsurătorile ulterioare şi documentele cadastrale demonstrează că, de fapt este vorba despre o suprafaţă cu aproximativ o treime mai mare – 46 088 de mp. Suma de vânzare se apropie de 50 de milioane de euro. Iniţial, expertul a evaluat terenul la o sumă de două ori mai mică – 26,4 milioane de euro, dar o lege aprobată acum o lună ar fi dus la dublarea sumei. Într-un răspuns pentru G4media.ro explica de ce s-a ajuns la această sumă.

„De la momentul întocmirii rapoartelor și până la data la care Comisia s-a întrunit ca să ia act de rezultatele evaluării (pe 21 august), s-a modificat Legea nr. 255/2010 privind exproprierile pentru cauză de utilitate publică. Noile prevederi stabilesc că pot face obiectul exproprierii și „lucrările de conservare sau amenajare a spațiilor verzi”. Cu alte cuvinte, noua legislație prevede că și terenurile încadrate ca spații verzi sunt evaluate ținând cont de grilele notariale, care se situează în acest caz la 1.300 euro/mp.” se arată în comunicarea PMB.

Mai multe aici

Saadathi Sohi Manoheher, fostul Patron Antrefrig, Budeanu Speranţa, mama lui Radu Budeanu, fondatorul CANCAN şi Dragoş Emil Săvulescu sunt principalii beneficiari ai înţelegerii. Ei deţin suprefeţe importante pe 6 din cele 7 suprafeţe de teren pe care Primăria Capitalei le cumpără în Parcul Verdi. Toate suprafeţele pe care le vând acum primăriei au fost cumpărate de la foştii proprietari de către cei trei. Majoritatea contractelor de vânzare-cumpărare sunt încheiate la finalul anului trecut sau în acest an. Cele mai multe contrate sunt încheiate de Speranţa Budeanu.

Radu Budeanu

Cine sunt Speranţa şi Radu Budeanu. Radu Budeanu este fondatorul ziarului Cancan. El este cercetat, din 2015, pentru trafic de influență și spălare de bani de către procurorii anticorupție. În acelaşi în dosarul, fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, este acuzat de luare de mită de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu. Budeanu ar fi intermediat transferul sumei de 5 milioane de dolari de la Buzăianu către Udrea, pentru a facilita derularea unui contract. În acest dosar, Radu Budeanu a plătit o cauţiune de 2 milioane de lei pentru a fi cercetat sub control judiciar. Elena Udrea a fost trimisă în judecată în acest dosar la finalul anului 2017, dar ancheta împotriva fondatorului Cancan continuă şi acum.

Speranţa Budeanu, cunoscută ca fosta prezentatoare TV de pe vremea comuniştilor, Delia Budeanu, este mama lui Radu Budeanu. Ea a apărut de-a lungul timpului în mai multe firme împreună cu fiul său.

Cine este Manochehr Saadati- Sohi. Controversat om de afaceri, a fost patron al pateurilor Antrefrig şi mai este, în prezent, asociat în trei societăţi comerciale:

 • Persepolis Development SRL – unde este acţionar unic, societate care, cu doar trei angajaţi a avut în 2017 o cifră de afaceri de 21.144.897 de lei şi un profit de 3.548.817 de lei
 • Palladian Estate SRL – societate care a avut doar doi ani prolifici 2012 – cu o cifră de afaceri de 984.145 lei şi 2013, când a avut o cifră de afaceri de 1.303.832 de lei.
 • Expo Frig SRL – societate pe care o deţine împreună cu actuala sa soţie, Noemi Roxana Saadati – Sohi şi care a avut, în ultimii ani, cifre de afaceri de aproximativ 500 de mii de lei pe an.

Omul de afaceri iranian cu cetăţenie română deţine hotelul Palladin din cartierul Francez. În 2014, ziarul Puterea susţinea că „pe un teren cumpărat în apropierea Parcului Herăstrău, în calitate de administrator al SC Persepolis Development SRL, construieşte un hotel şi, după câţiva ani, alte trei corpuri de clădire, fiecare cu autorizaţie de construire distinctă (n.n. – autorizaţie pentru blocuri de două etaje, plus mansardă).

După ce vinde în avans apartamentele, iranianul obţine, cu complicitatea autorităţilor locale şi a Inspectoratului de Stat în Construcţii, modificarea proiectelor şi astfel mai ridică încă două etaje de penthouse, fără să consulte proprietarii. Cele două etaje suplimentare, răsărite peste noapte, sunt ridicate, cu încălcarea legii, pe structura de rezistenţă proiectată iniţial.

Întreaga afacere aici.

(Foto: Dragoș Săvulescu / Sursa: Facebook)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Afacerile duamnei firea….se dubleaza suma, se dubleaza si shpagutza!

 2. Asta este fatza adevarata a Romaniei: un bishnitzar profitor epatand pe o motocicleta super scumpa luata din bani nemunciti.

  Romania, tara shmenarilor si tzeparilor, unde oamenii cinstiti sunt persecutati de stat si pleaca in fiecare an cu zecile de mii.

 3. Și nu cercetează nimeni cum au ajuns ”întreprinzătorii” Săvulescu și Budeanu proprietari, taman acum cănd s-a dublat valoarea terenurilor?
  Iohannis trebuie luat în colimatorul ANAF pentru (zice psd) 300.000 euro, iar cocalarii aștia fac ”afaceri” cu banii bugetului Primăriei Generale a Bucureștiului pe 50 milioane de euro? Chiar nu bate la ochi, nici măcar de formă?

 4. Daca sunt potentiali infractori , nu se gaseste o camelia bogdan , care sa le dea multi ani de parnaie si sa le confiste Parcul Verdi .
  Si atunci problema este rezolvata .

  • Fass. Gata, postacul si-a luat banutzul muncit pe ziua de astazi. Inca odata intreb, de ce va tolereaza cei de la g4media. Pentru ce? Sunteti penibili, zau asa…

  • @dada : postacii pesedaci sunt tolerați pentru amuzament și variație.

 5. banii romanilor….acaparati de mafie. SRI e de tot KKO e clar ca e ca ei.