G4Media.ro

Prima navă ucraineană încărcată cu grâu a sosit la Istanbul, după ce…

sursa foto: Pixabay/ Şinasi Müldür

Prima navă ucraineană încărcată cu grâu a sosit la Istanbul, după ce Rusia s-a retras din acordul internațional privind exportul de cereale

Prima navă încărcată cu grâu care a părăsit un port ucrainean de la încheierea acordului internațional în Marea Neagră a ajuns joi la Istanbul, potrivit unui raport în timp real al site-ului specializat Marine Traffic, transmite Le Monde.

Potrivit Marine Traffic, nava Resilient-Africa, de 76 de metri lungime, sub pavilion Palau și care transportă 3.000 de tone de grâu, a ajuns „la ancoră” în Bosfor cu puțin timp înainte de ora locală 16.00, pentru prima dată de la încheierea acordului, la 17 iulie, în urma retragerii Rusiei. Cargoul plecase marți din portul Ciornomorsk, a anunțat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov.

La jumătatea lunii iulie, Moscova a părăsit acordului semnat la Istanbul în iulie 2022 pentru a permite exportul în siguranță al produselor agricole ucrainene în Marea Neagră, care sunt vitale pentru economia țării și pentru securitatea alimentară mondială. Ca răspuns, Ucraina încearcă să stabilească coridoare maritime de-a lungul coastelor țărilor aliate până la Bosfor, sfidând amenințările rusești de a viza navele care intră și ies din porturile ucrainene.

O a doua navă, Aroyat, se afla încă joi în portul Ciornomorsk, fiind încărcată cu grâu pentru Egipt, potrivit ministrului. Acordul internațional semnat sub egida Turciei și a ONU a permis ca aproape 33 de milioane de tone de cereale și alte produse alimentare ucrainene să fie exportate printr-un an prin Marea Neagră. De la expirarea acordului, Rusia a desfășurat o campanie de bombardamente vizând infrastructura portuară și cerealieră a Ucrainei, cu scopul, acuză Kievul, de a împiedica orice tentativă de export.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...