G4Media.ro

Prim-ministra Noii Zeelande Jacinda Ardern își anunță retragerea – un gest rar…

Prim-ministra Noii Zeelande Jacinda Ardern își anunță retragerea – un gest rar și surprinzător din partea unui politician de frunte în funcție care nu este într-o situație dificilă: ”Nu mai am benzină în rezervor”

“Nu mai am benzină în rezervor” a anunțat Ardern într-o conferință de presă care a luat prin surprindere națiunea insulară din Pacific.

În vârstă de 42 de ani, Ardern a preluat șefia Partidului Laburist cu puțin timp înainte de alegerile generale din 2017, pe care le-a câștigat în pofida așteptărilor, devenind la 37 de ani cea tânără femeie lider din lume în acel moment, a treia femeie prim-ministru al Noii Zeelande, după Jenny Shipley (1997 – 1999) și Jenny Clark (1999 – 2008).

În timpul celor cinci ani și trei luni de exercitare a funcției (a anunțat că va demisiona pe 7 februarie), prim-ministra Ardern a avut de făcut față la cel puțin trei încercări majore: atentatul terorist din 15 martie 2019 în cursul căruia un atentator de extrema dreaptă a ucis 51 de credincioși musulmani la o moschee din Cristchurch, erupția vulcanului Te Puia o Whakaari în decembrie 2019 care a ucis 22 de persoane și pandemia de Coronavirus începută în martie 2020.

A rămas întipărită în memorie imaginea prim-ministrei Ardern cu văl islamic pe cap, îmbrățișând o supraviețuitoare a atentatului de la Christchurch, care i-a atras admirație pentru empatia demonstrată.

Sub conducerea lui Ardern, Noua Zeelandă a evitat un bilanț sever în lupta cu Coronavirus prin măsuri severe de distanțare socială și printr-o izolare a insulelor neo-zeelandeze de restul lumii. Această politică a fost sprijinită de majoritatea populației, dar a sfârșit prin a avea efecte economice negative, care s-au conjugat, la sfârșitul pandemiei, cu cele ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, cum ar fi inflația ridicată, iar popularitatea lui Ardern a avut de suferit.

În 2020 Partidul Laburist a obținut o victorie netă în alegerile parlamentare, cu o rară majoritate absolută, în condițiile reprezentării proporționale. În ultimul an însă, sondajele au dat constant pe primul loc Partidul Național (conservator), un semn al erodării încrederii în Partidul Laburist care se va fi aflat la guvernare de șase ani pe 14 octombrie, când va avea loc viitorul scrutin legislativ. Un moment nepotrivit, în plină desfășurare a Cupei Mondiale de rugby (sportul național în Noua Zeelandă) din Franța, când toată națiunea îi urmărește pe All Blacks în luptă pentru al patrulea titlu în 10 ediții.

Prim-ministra Ardern a spus în discursul în care și-a anunțat retragerea că aceasta nu e determinată de dificultățile la guvernare. “Dacă mă temeam de greutăți, aș fi demisionat după două luni de mandat”, a spus ea. Femeie fiind, ea a suferit atacuri vitriolante din partea adversarilor politici.

În plan personal, prim-ministra Ardern este și mamă, și parteneră. La finalul discursului ea s-a adresat fiicei ei, Neve, născută în timpul mandatului și pe care a ținut-o în brațe în timpul unui discurs la Națiunilor Unite, ca și partenerului ei din ultimii 10 ani, Clarke Gayford: „Neve: mama abia așteaptă să fie acolo când vei începe școala anul acesta. Și pentru Clarke: hai să ne căsătorim în sfârșit.” Ceea ce dovedește că această “doamnă de fier” a Pacificului este, dincolo de orice considerente politice, profund umană.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...