G4Media.ro

Presiuni din partea UE pentru majorarea salariilor minime / Cele mai mari…

Sursa foto: © Paulgrecaud | Dreamstime.com / Photo 61190226

Presiuni din partea UE pentru majorarea salariilor minime / Cele mai mari creșteri: România (22,7%), Bulgaria (16,3%), Croația (15,5%)

Directiva UE privind un salariu minim adecvat este considerată un catalizator al creșterii salariului minim în Europa și, în consecință, şi în Grecia. În acest context, recenta decizie privind un salariu minim de 880 de euro brut, precum și angajamentul guvernului grec de a-l creşte la 900 de euro până în 2027, sunt considerate în conformitate cu tendința europeană. Experții constată că în majoritatea statelor membre UE salariile minime legale continuă să înregistreze creșteri nominale foarte mari. Pe măsură ce rata inflației scade în întreaga Europă, aceste creșteri ajung să se reflecte şi în valoarea reală, îmbunătățind puterea de cumpărare a lucrătorilor care sunt plătiți cu cele mai mici salarii, scrie publicația KATHIMERINI, citată de Rador Radio România.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Doi din trei angajaţi câștigă mai puțin de 1.000 de euro net

Este edificator în acest sens studiul Institutului de Cercetări Economice și Sociale (WSI), conform căruia directiva europeană privind salariul minim a creat presiuni în direcţia indexării în mai multe țări din UE, stimulând pe mai departe creșterea dinamică a salariilor minime, în continuarea unei tendințe care se observă de câțiva ani în UE, cu scopul unei îmbunătățiri semnificative a salariilor minime și al transformării acestora în salarii pe măsura nivelului de trai. La doar doi ani de la adoptare, analiștii constată că Directiva privind salariul minim european are deja un impact semnificativ. Această dinamică este probabil să continue chiar dacă Curtea Europeană de Justiție (CEJ) ar anula directiva în urma acţiunii introduse de Danemarca, ţară care susţine că UE nu are autoritate de reglementare pentru a stabili acest lucru. Specialiştii mai subliniază că, având în vedere importanța acestei directive, cele 24 de state membre care au votat inițial în favoarea ei vor avea opțiunea de a o reînnoi, de data aceasta pentru că o susțin ei înșiși în interiorul granițelor lor și nu pentru că legislația UE o impune.

Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în România (22,7%), Bulgaria (16,3%), Croația (15,5%), Lituania (12,4%) și Cehia (10,6%)

Concret, din cele 22 de țări membre UE cu un salariu minim general stabilit prin lege, 18 țări l-au majorat la 1 ianuarie 2025, în timp ce Grecia l-a majorat deja de la 1 aprilie 2025.

Salariile minime au crescut în și mai multe țări din Europa de Est în acest an: în frunte cu România (22,7%), Bulgaria (16,3%), Croația (15,5%), Lituania (12,4%) și Cehia (10,6%). De fapt, cele nouă țări cu cele mai mari rate de creștere nominală provin toate din estul UE.

După cum estimează cercetătorii WSI, ar fi foarte important pentru viitorul muncii în Europa ca statele membre UE să includă în număr cât mai mare criteriile de bază ale directivei în legile lor naționale privind salariul minim.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.