G4Media.ro

Preşedinţia finlandeză a Consiliului UE insistă asupra condiţionării accesării fondurilor europene de…

Preşedinţia finlandeză a Consiliului UE insistă asupra condiţionării accesării fondurilor europene de statul de drept

Guvernul finlandez şi membri ai Comisiei Europene s-au întâlnit vineri cu ocazia începerii de către Finlanda a preşedinţiei semestriale a Consiliului UE şi pentru a discuta agenda acestei preşedinţii preluate de la România, relatează agenţia dpa, preluată de Agerpres.

Finlanda a anunţat deja că un obiectiv central al preşedinţiei sale va fi promovarea leadership-ului global al UE în combaterea schimbărilor climatice. Printre alte priorităţi se numără bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 şi apărarea ”valorilor europene” precum statul de drept.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a arătat optimist faţă de preşedinţia finlandeză, vorbind despre o caracteristică a Finlandei de a lucra în direcţia unui ”obiectiv comun” şi a descris această ţară ca fiind una ”pragmatică, realistă, calmă, exact ce ne trebuie în următoarele şase luni”.

Juncker a avut vineri o discuţie cu premierul finlandez Antti Rinne, în timp ce alţi membri ai Comisiei Europene şi miniştri finlandezi au avut discuţii în diverse formate, înaintea unei reuniuni comune a executivului comunitar şi guvernului finlandez.

Rinne a insistat că unul din subiectele discutate este ”cum să legăm statul de drept de finanţarea” din bugetul pe termen lung al UE. În programul preşedinţiei finlandeze se menţionează că vor continua eforturile de ”condiţionare a primirii fondurilor europene de respectarea statului de drept”.

Comisia Europeană a anunţat de anul trecut că doreşte ca în viitorul buget multianual al UE – care va avea un gol de 12-14 miliarde de euro ca urmare a retragerii Marii Britanii – să condiţioneze accesarea fondurilor europene de situaţia statului de drept.

‘Cu ajutorul noilor instrumente propuse, Uniunea va putea să suspende, să reducă sau să restricţioneze accesul la finanţarea din partea UE în mod proporţional cu natura, gravitatea şi amploarea deficienţelor care afectează statul de drept. O astfel de decizie ar urma să fie propusă de Comisie şi adoptată de Consiliu prin vot cu majoritate calificată inversă”, a menţionat Comisia Europenă în propunerile avansate în mai anul trecut privind bugetul multianual, pe care-l dorea să fie finalizat înaintea alegerilor europarlamentare de anul acesta, ceea ce nu s-a reuşit.

Oficiali polonezi au sugerat că Polonia ar putea bloca bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 dacă se va încerca o astfel de condiţionare a accesării fondurilor europene. Propunerile Comisiei Europene reprezintă doar o etapă în elaborarea bugetului, care va fi definitivat în urma negocierilor la care participă instituţiile europene şi statele membre, pentru adoptarea formei finale fiind nevoie de votul unanim al tuturor statelor UE.

Programul vizitei membrilor Comisiei Europene la Helsinki a mai cuprins participarea la un dineu găzduit de preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto, membrii executivului comunitar având pe agendă şi o întâlnire cu Marele Comitet al parlamentului finlandez, un grup ce are un rol semnificativ în ghidarea politicii europene a guvernului de la Helsinki.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Opinia Finlandei este corecta

 2. Daca sunt in stare sa defineasca in mod clar, matematic, masurabil ce e aia „stat de drept”, altfel e doar o chestie pareristica, subiectiva si care da cale libera abuzurilor.
  Se cauta de fapt o justificare (pe principiul „nu aveti basca”) pentru ne-distribuirea echitabila a fondurilor europene. Tratament egal pentru tarile membre, dar nu si pentru catei.

  • Termina cu psdismele p-aci, ca nu le gusta nimeni! Vizate clar sunt statele care au deja activat articolul 7, plus cele care se pregatesc asiduu sa intre in aceasta categorie, bunaoara, Romania in epoca psd-alde, care parca nu se mai termina!

  • Tratatul UE: art. 2, 3, 4, 6 si 7
   Carta drepturilor fundamentale a UE
   Decizia CJUE C-619/18 in cazul Poloniei

   Te-au trimis stapanii la produs degeaba.

 3. Cetatenii europeni dau bani pt.dezvoltare ,nerambursabili,dar vor si ei sa stie unde se duc,in ce buzunare ,nu au dreptul asta?Traseul banilor cine il verifica,pe cine cade responsabilitatea daca ei sunt luati de unii ca dragnea care isi fac firme special pt.accesarea de bani europeni si apoi isi fac vile in Fortalezza cu ei? Asa ca,GO,FINLANDA,GO! De-abia astept sa o vad pe Codruta la treaba!

 4. Instrumentele exista, comisia LIBE a constituit in 2018 grupul de lucru pentru monitorizarea statului de drept si combaterea coruptiei in UE. La treaba. Succes Finlanda ! Si asa cum spunea si Ciolos, sa se aplice MCV la toate statele din uniune.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.