G4Media.ro

Președintele Ungariei a comparat anexarea Crimeei cu Tratatul de la Trianon, în…

Președintele Ungariei a comparat anexarea Crimeei cu Tratatul de la Trianon, în timpul summitul din Kiev, la care a participat și premierul Cîțu: ”Maghiarii nu au uitat, nici după un secol, că au ajuns minoritari, că li s-au luat școlile”

Președintele Ungariei, János Áder, a comparat, luni, anexarea Crimeei de către Rusia cu Tratatul de la Trianon, încheiat la finalul Primului Război Mondial, prin care Transilvania revenea României, transmite hirado.hu.

”În mintea maghiarilor s-a întipărit adânc atât agresiunea marilor puteri, cât şi trauma Trianonului, motiv pentru care noi ştim exact de ce anexarea Crimeii reprezintă o rană atât de sensibilă pentru poporul ucrainean”, a fost declarația preşedintelui Ungariei la summitul de la Kiev, intitulat ”Platforma Crimeei” și care a marcat anexarea peninsulei de către Rusia.

Şeful statului maghiar a subliniat că Ungaria susţine cu tărie suveranitatea Ucrainei şi integritatea teritorială a ţării nu numai în urma angajamentului său faţă de dreptul internaţional, ci şi datorită similarităţii acestei dureri.

Preşedintele maghiar a mai spus că “ignorarea, în cadrul şcolilor, a limbii materne a unei comunităţi naţionale, restricţionarea utilizării limbii materne în spaţiul public, ameninţarea cu amenzi şi sancţiuni a celor care îşi folosesc limba maternă – nesocotind, astfel, obligaţiile internaţionale la care ţara s-a angajat – nu este doar o încălcare gravă a drepturilor minorităţilor, ci şi un lucru care nu este demn de o ţară care s-a angajat să fie democratică, şi în plus, nu este nici în beneficiul naţiunii majoritare”.

“Noi, maghiarii, suntem adesea numiţi naţiunea libertăţii. În istoria noastră de peste o mie de ani, am experimentat în mod repetat cum este atunci când o putere mare îşi suprimă vecinul şi nu ezită să facă uz de ameninţări sau violenţe armate pentru a-şi impune voinţa. Asta a fost ceea ce s-a întâmplat în timpul Imperiului Otoman şi al Imperiului Habsburgic, dar şi în 1956, atunci când poporul maghiar a încercat să se elibereze de stăpânirea imperiului mondial al comuniştilor”, a explicat János Áder, citat de hirado.hu.

”Au şi maghiarii experienţa istorică a puterilor străine care au redesenat în mod arbitrar graniţele unui stat aflat într-o situaţie dificilă la un moment dat, a afirmat preşedintele. “După Primul Război Mondial, ne-au fost luate două treimi din teritoriul şi populaţia ţării. Maghiarii nu au uitat, nici după un secol, că au ajuns, atunci, să fie minoritari, că li s-au luat şcolile şi s-a făcut tot posibilul pentru ca învăţământul în limba maternă să fie desfiinţat”, a amintit János Áder.

În ceea ce priveşte criza din estul Ucrainei, preşedintele maghiar a menţionat că “nu există alternativa unei soluţionări paşnice”. “Recunoaştem eforturile pe care Ucraina le-a depus pentru a face, în cele din urmă, progrese în soluţionarea conflictului. Dar vedem, de asemenea, că pentru a găsi o soluţie satisfăcătoare la problema peninsulei Crimeea va fi nevoie de multă perseverenţă, de consecvenţă şi, mai presus de toate, de răbdare”, a spus Áder.

Preşedintele a amintit că Ungaria a fost printre primele ţări care au recunoscut independenţa celui mai mare vecin al ei, Ucraina, şi a felicitat ţara la a aniversarea a 30 de ani.

“Sperăm sincer că această ţară, care este atât de importantă pentru noi, îşi va putea continua dezvoltarea în condiţii de pace şi stabilitate. Ne-am dori ca Ucraina să poată oferi un viitor sigur şi atractiv tuturor cetăţenilor săi, şi ca şi comunitatea naţională maghiară din Ucraina Subcarpatică să se poată simţi ca acasă în această ţară. Suntem, în continuare, pregătiţi să oferim tot ajutorul pentru a atinge aceste obiective”, a subliniat şeful de stat maghiar, citat de hirado.hu.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

99 comentarii

 1. Iredentismul in floare…si al nostru ce i-a spus???Roesler se bucura din mormant cand isi vede adeptii!

  • Fiindcă românii nu sunt unguri. Nouă ce place să tăcem și gură și să fim vasali. Așteptăm ordine de la Bruxelles și ne supunem.

  • @Zuck ..mars in Mongolia !!!!

  • Marele om de stat Câțu a aprobat tăcut din cap sau nu are drept la microfon? Cum poți asta fără replică la așa ceva. Ce legătură are un tratat de pace ce a consfințit inclusiv nașterea unor națiuni cum sunt cehă sau slovacă sau reîntregirea altora, cu ocuparea prin forță a unui teritoriu?

  • Romania=Ucraina=state artificial create.

  • Domnule Werner, este imperios necesara ieșirea d-voastră pe sticla și, a ne liniști, pe noi plebea de rand, cu un io nopot partea doua, cu riscul de, a supăra remorca udmr

  • Rusia e formata din 21 de republici cu capitale si culturi diferite. Toate au fost cuceritae si supuse prin violenta. Ungaria e un stat artificial in Europa, pamantul lor natal e in Urali cu alte popoare turcice si mongole, teritoriul lor actual a fost furat de la popoare slave si valahe…

 2. Bețivul de Citu nu a răspuns ungurului și nici nu a adus în discuție drepturile românilor din Ucraina,la ce sa te aștepți de la un handicapat!

  • dupa ce au aparut pozele si stirile cu aventurile lui in America, trebuia sa mearga el sa-l vada lumea…..bai teparule, cand vorbea ungurul ala, unde erai?…la vreo liniuta?……si la doamna secretar american al energiei, cu un cap mai mare ca tine, ce dracu ai promis?….sau ai gasit niste dolari si ai rugat-o sa-ti plateasca datoriile?….o sa caut recuperatorul, cumpar eu creanta ta…pe urma vin in Romania si te execut silit…poprire pe salariu de la parlament, ca la guvern nu mai stai mult….IOWA State nu are prescriptie la datorii,…daca era suma mare, te dadeau pe Interpol….esti un tepar, erai bancher cand te cautau aia prin America, asa ca aveai bani de datorii…asa faci si cu datoriile Romaniei?

  • Dar maghiarii au uitat cum au ocupat teritorii, care nu le apartineau ?
   Au uitat cum s-au comportat cu locuitorii teritoriilor ocupate prin forta ?
   Au uitat ce drepturi le-au acordat locuitorilor din teritoriile ocupate prin forta ?
   Au uitat de crimele, persecutiile, abuzurile, exploatrarea, deznationalizarea, alungarea de pe pamanturile lor, pe care le-au comis impotriva locuitorilor teritoriilor ocupate prin forta ?
   Transilvania a revenit Romaniei pe baza dreptului international al popoarelor de a-si stabili singure destinul.
   Sa nu uite maghiarii ca din ultimii 500 de ani, 350 de ani Ungaria nu a existat ca stat (150 de ani a fost pasalac turcesc, 200 de ani a fost provincie austriaca), 50 de ani a facut parte din Imperiul Austro-ungar, iar in ultimii 100 de a ani a fost asa cum este astazi.
   Sa nu uite maghiarii ca niciunul din popoarele cotropite nu a dorit sa ramana in componenta Ungariei.
   Atunci cand Imperiul Otoman a cucerit Ungaria si a transformat-o in pasalac turcesc, Transilvania a ramas un Principat Autonom, pentru ca nu apartinea, in niciun fel, Ungariei.
   In 1600, cand Mihai Viteazu a unit prima data Principatele Romanesti, nu s-a luptat cu Ungaria, pentru ca Transilvania nu apartinea, in niciun fel, Ungariei. Ungaria nici nu exista ca stat.
   De aceea, este cazul ca presedintele Ungariei sa renunte la retorica nerusinata, revansarda si iredendista.

  • Intelectualitatea Capitalei rabdă din 2002 să tot avem în reparaţii Muzeul Naţional de Istorie, iar cărţile care persiflează Marea Unire ajung bestselleruri.

  • @ Camelian Propinatiu

   Lucian Boia e Agent Imobiliar ?

  • Pt ca suntem o națiune slaba, lăsăm aceste cozi de topor cu interese deafara sa ne conduca, iar președintele Ungariei face, ce face și udmr încurajat de o clasa politica ce, a pus mereu în fată interesul personal, nu național, bine a făcut dl Werner o circarie prin acel episod io nopod PSD de, au ras și curcile

  • Ai fi vrut sa ceara Catzu drept la replica? Penibil ce scrii.

  • Popica tu ai p Uță mica,bai frustratule.o nanan ia dezvolta prostia.da i ‘nainte.

 3. În mod paradoxal, în Ungaria Mare ungurii erau minoritari, e nevoie doar de google pictures sa vezi asta, de aia Ungaria Mare s-a rupt. Cu așa discurs e destul de clar că Orban are ambiții expansioniste, cred că dacă s-ar ivi un context internațional mai favorabil, ar trece la fapte.

  • Esti prost, presedintele a facut o comparatie intre pierderea Crimeii si destramarea Ungariei, cu toate nenorocirile care au urmat cele doua decizii geopolitice.
   N-am citit in articol nimic „expansionist” (sic!), doar o atentionare a Ucrainei de a respecta drepturile minoritatilor.
   Ma asteptam la o abordare similara si din partea Bucurestilor, dar din motive de politica interna, similara Ucrainei, in Romania orice abordare de tip european a drepturilor minoritatilor etnice duce la reactii similare ca si in Ucraina.

  • Nu prea ar avea ce sa faca Orban. Scuza-mi expresia, dar din punct de vedere militar ne p*sam pe ei cu bolta. Doar sa faca o prostie cu Putin, dar daca ajungem acolo oricum e deja too late, WW3 ar incepe 🙂 Anyway, destul de iritant regim de la Budapesta.

  • @Raul: da, da, vă pișați cu boltă….
   Ungaria are aviaone de luptă noi de ani de zile, pe când România încă folosește MiG-21, avioanele F-15 încă nefiind folosite.
   Ungaria tocmai a primit un contingent de tancuri Leopard noi nouțe, iar lângă Veszprem tocmai se ridică o nouă fabrică care fix asta va produce.
   Hai să aruncăm o privire și asupra investițiilor occidentlae în HU și în RO. Natura și valoarea lor. Ia ghici, care vor fi mai importante pentru occidentali?
   Revenind la declarația lui Ader (o rușine d eprezident, dacă mă gândesc la personalitățiile care l-au precedat, gen Goncz sau Madl), ea este cât se poate de adevărată. La 1920 granițele au fost stabilite arbitrar, cu scop de pedeapsă, cu niscaiva ajutoare și prin așternuturi. Deși se tot fluturau principiile enunțate de wilson, practic populația nu a fost întrebată deloc ce dorește.

  • Cina sa îi dea replica mongolului care a venit cu teritorii din Asia sub șaua calului unul care a condus mort de beat,unul care se bucură ca un cățeluș pe lângă ucrainenii jepcari,nu are cine sa apere interesele neamului,suntem in voia sortii.Daca nu ne trezim ,la un moment dat toți vor vrea o halca din trupul țării,alcoolicul in loc sa denunțe tratatul samavolnic cu ucraina se face pres exact că trădătorii care au cedat teritorii strămoșești acestui stat artificial ,constituit din rapturi teritoriale.Trezit-va români, căci am dormit destul,alegeți oameni iubitori de neam și țară nu trădători spurcați!

  • Sun Tzu – Sa treaca la fapte cu unguroaicele .Armata ,nu se pune problema.Au mai defilat trupele romane prin Buda-Pesta de doua ori si rau au facut ca nu au stationat acolo .

 4. Nici noi nu vom uita NICIODATA Dictatul de la VIENA si nici ”statutul de iobagi”de sute de ani ,tinuti la periferia oraselor si buni doar ca sa traiti pe spinarea lor, si nici maghiarizarea numelor,si nici trecerea fortata la alta credinta si nici distrugerea bisericilor cu tunul,”domnule” Janos Ader.De ce nu vrei sa traiesti linistit in tara ta si vrei iara pe spinarea romanilor!Si inca va mai laudati cat ati construit in Transilvania! Pai pe spinarea noastra ati facut-o!NIMIC nu v-as fi dat inapoi !Sa stii ca a fost JUDECATA LUI DUMNEZEU,ca EL v-a luat Transilvania!Asta fiindca d-nul Catu nu si-a permis o replica la aceasta PUR SI SIMPLU TICALOSIE SI OBRAZNICIE!PTHIU…!

  • Vii cu niste texte BLM si-l mai si injuri pe Dumnezeu. Asta e nivelul.

  • Agapis, esti ok? De ce vorbesti in numele tutror? Take a chill pill.

  • Ba am uitat, ca altfel nu puneam sa ne conduca tara straini și nici nu lăsăm tot felul de ONG sa, și faca mendrele pe spinarea noastră, nici udmr sa fie în fiecare guvernare, deși se știe bine ce interes are acest partid, nicidecum unul national

  • @Agapis: Foarte corect!
   Discursul presedintelui maghiar este o uriasa dare in petec. Dar nu cred ca era cazul sa i se raspunda, nu merita sa se raspunda la asemenea bazaconie si se pare ca nici nu ar fi capabil sa inteleaga, e prea ancorat in ideile lor fixe.
   I s-ar putea spune multe, de exemplu de ce limiteaza istoria la ultimii 1000 de ani, Existam pe aici si inainte de a se pripasi ei!

   Áder nu a fost doar extrem de subiectiv si chiar mincinos, dar a fost total inadecvat atmosfrei in care ar trebui sa se desfasoare lucrarile. Cred ca a daunat scpului propus de acea intrunire.

  • Nu hungariotii au construit. Austria a construit. Hungarihotii au terorizat, pentru că ei, provenind dintr-o Hoarda nepereche, sunt excelenți cunoscători ai tiraniei, pe care au practicat-o cu o competență inegalabila. Iar noi, românii, neavând până acum șansă de a fi opresori pur-sange, nu o putem avea nici pe aceea de-a fi răzvrătiți, de a le da peste bot acestor năvălitori cu psihologie imperialistă.

  • Ce sa aștepți de la niste inși, care stiu istoria scrisa pe barul din cârciumă, unde oratorul incurajat de un R26, mai adaugă un capitol istoriei, auzit de la bunicul la fel de rosu in obraz, in speranța dublării recompensei.

  • @agapis: to’arășu’, ”dictatul” acela din 1940 a fost arbitraj. Intenția fiind de a repara câte ceva din prostia numită Trianon.
   Că ulterior partea română nu a mai vrut să recunoască, e altă mâncare de pește. Granițele trasate au fost stabilite prin negocieri, inclusiv s-a agreeat un schimb de populații. Evident, populația maghiară s-a mutat din sud spre nord, ceea română a stat pe loc în nord, ca deh, doar fraierii respectă acordurile…
   Trianon a fost dictat. Acolo partea maghiară nu a avut posibilitatea de a negocia nimic.
   Singurii care negociau, erau românii. Care își doreau inclusiv teritorii unde nu era picior de valah.

 5. Vorbești prostii

 6. In mod normal ambasadorul Ungariei ar trebui declarat pesona non grata si limitate sursele de financiare de care organizatiile unguresti din Romania le primesc din afara tarii. Trebuie sa acceptam ca Ungaria e un stat neprieten sau chiar dusman.. eu sunt ardelean, m-am saturat de pasivitatea asta cand vine vorba de atacurile si jignirile ungurilor.. ei ar trbui sa se bucure ca au o tara tinand cont ca au ocupat si exploatat alte popoare.

 7. Citeste mai atent!Sau nu stii citi in limba romana?!Chiar daca in Ungaria vor fi alegeri tot nu inteleg DE CE? este Transilvania si Romania pana la urma subiect electoral acolo!Ce avem de impartit?Si CONTEAZA fiindca nu putem la nesfarsit sa tot tacem ca in ultimul timp au devenit de-a dreptul agasanti.Sau nu conteaza fiindca esti matale unul de-al lor…

 8. Imi pare rau de oameni, nu au pic de liniste, dar fi fost cazul. E greu sa ti se spuna intr-una ca esti altul si asta chiar din interior.
  Oricum, Orban face curte multora cu vechea ”prietenie”, mai multa atentie nu strica, poate fi de coniventa cu oricine, iar Austria nu mai are nevoie de serviciile indelungate de altadata.

  • După logica președintelui Ungariei, ar trebui și guvernul României să deplângă pierderea Bucovinei de nord ca să arate ucrainenilor că înțelege pierderea Crimeei. O nebunie care nu se mai termină…

 9. Iar avem în fruntea guvernului un inapt care nu e capabil să apere România de delirul revizionismului maghiar…

 10. De ce nu poarta masca?

 11. Natiunea libertatii? Dupa prmul razboi mondial in frunte cu Bela Kun nu ati fost atenti la dreptul la autoderminare ci cum sa raspanditi comunismul in Transilvania,Slovaci asi Ucraina Subcarpatica,Conducatorii maghiari sunt ipocriti.
  E adevarat ca erau unele teritori la granute cu majoritate ( in jurul Satu Mare, sudul Slovaciei si sudul Ucrainei Subcarpatice-cam 1 milion de maghiari si 300000 minoritari la 7,2 milione maghiari dupa Trianon din proximativ 10 milione maghiari populatie totala in Austro-Ungaria ) dar pe Bela Kun la durut in fund.El voia totul.Asta e natiunea maghiara a libertatii care are de multe ori are conducatori comparabili cu niste sacali

 12. Romania a fost insultata in fata reprezentantilor a 46 de tari!E INADMISIBIL!

  • Pt ca suntem o națiune slaba, lăsăm aceste cozi de topor cu interese deafara sa ne conduca, iar președintele Ungariei face, ce face și udmr încurajat de o clasa politica ce, a pus mereu în fată interesul personal, nu național, bine a făcut dl Werner o circarie prin acel episod io nopod PSD de, au ras și curcile

  • Nu Romania a fost insultata, Ungaria s-a facut de ras avand un asemenea presedinte, gen Sosoaca.
   Este adevarat ca nici noi , romanii nu am putut produce, in acesti peste 30 de ani, niste conducatori care sa itruneasca inteligentza si caracter la nivelul necesar.

 13. boz.go.rii trebuiesc luati pe sus si trimisi inapoi in Asia lui Putin

  maghiarii sunt imigranti ilegali din Asia, precum sirienii si afganii, trebuiesc deportati la mama lor acasa la Putin in Rusia, ei nu sunt europeni, nu au sange european, nu au limba europeana, nu au cultura europeana, nu au istorie europeana, de aceea sunt numiti b.oz.gori

 14. Ungurul este anacronic, ti-e si mila.

 15. Parlamentul de la Bucuresti TREBUIE sa Decreteze Ziua de 15 Martie – Zi de Doliu National pentru Comemorarea Victimelor Genocidului de la Ip si Treznea.

 16. Andreea Pavel, iti place sa dai cu batul prin gard? Ai fi vrut ca ungurul sa zica „Vai, ce bine imi pare ca la Trianon ni s-a luat Ardealul care fusese timp de o mie de ani al nostru si li s-a dat romanilor?
  Atunci si Catu ar fi trebuit sa zica: „Vai, ce bine imi pare si mie ca Bucobina de Nord ne-a fost luata de rusi iar acum a ramas a ucrainenilor!
  Ar trebui sa avem grija ca etnicii maghiari sa se simta aici ca acasa, nu sa le cantam mereu ca „noi aici suntem stapani”. Iar guvernantii de la Budapesta nu ar mai avea ca sa zica.

  • @ciobanul :
   Cum sa spuna ca Ardealul a fost o mie de ani al Ungariei cand, din ultimii 500 de ani, 350 de ani Ungaria nici macar nu a existat ca stat (150 de ani a fost pasalac turcesc, 200 de ani a fost provincie austriaca), 50 de ani a facut parte din Imperiul Austro-ungar, iar in ultimii 100 de a ani a fost asa cum este astazi ?
   Este ca si cum Italia ar avea astazi pretentii asupra teritoriilor ocupate prin forta de Imperiul Roman.
   Este ca si cum Turcia ar avea astazi pretentii asupra teritoriilor ocupate prin forta de Imperiul Otoman, inclusiv asupra Ungariei.

 17. Din păcate, nu avem o clasa politica și nici un președinte, care sa reprezinte cu adevărat interesul neamului romanesc, avem ce, am pus și, am fost prostiți și mințiți cu lozinci, cozi de topor

 18. Nu stiu de ce o luati personal. Presedintele Ungariei si-a atacat toti vecinii si nu numai. Ingrata situatie. Sa nu mai spunem ca la Trianon, Ungaria a castigat teritorii, fata de situatia din teren si continua sa existe in virtutea Trianonului, chiar daca emite pretentii pur teoretice de la Austria, Croatia, Bosnia, Slovenia, Serbia, Romania, Ucraina si Slovacia.

 19. Ungaria si a falsificat propria istorie si practica un „brainwashing” sustinut la nivel mondial!

  • Pentru prima data ungurii se bucura de un stat independent in intreaga istorie. Nu va lasati fratilor manipulati de niste animale.cu interese personale si mintiti mizerabil cu lucruri care nu au nimic in comun cu isotori.
   Ungaria sa castigat independenta la trianon si locul in Europa . Haideti sa ne dam mana cu totii!!

 20. Problema mare e ca “bețivul” nostru ,Câțu partu, nu a zis nimic.Am înțeles ca nu poate duce decât 6 beri .O fi băut și a 7 bere și nu a auzit ce a zis ungurul.Rușine sa ți fie prim ministru de rahat.

 21. Ungaria lui Viktor Orban e o adunatura de plangaciosi.

 22. Primul HUN din pusta, prin declaratia lui, arata ca trebuie stearsa amenda primita de galeria lui Steaua, in acest caz scandarile ar fi ca si cum o galerie din fotbalul ucrainian ar striga: afara cu rusii din tara !
  Ungaria nu mai este demult un stat independent, in fapt executa, fara sovaire, ordinele Moscovei . Telecomanda Ungaria este in mana lui cracanel !

 23. Ce articol xenofob,mizerie de redactie/sri!

  • SRI stie foarte bine ca romanii sunt un popor necivilizat, analfabeti si prosti. Ei comunica prin presa, pe care o destin, ca atatre: argesiv, unfair, plin de minciuni, si bitchslap-uri.

 24. Deci: România, SFIDATA de față cu Premierul Romaniei Florin Vasile Cîțu!
  Ieri chiar scriam si intrebam: cine-l baga in seama pe acest pispirica tepar si penal si falsificator de CVuri?!
  Pai, articolele din Presa din Romania, intreg scandalul celor 2 Dosare ale lui Zombilica tepar in SUA, a ajuns si in Presa internationala, cum sa-l mai bage careva in seama!!??
  Evident, cand i-a venit randul Zombilica a tacut chitic citind de pe foaie ce i-au scris Consilierii pe politica externa(il vedeti discutand pe Politica externa?!!!, fereasca Dumnezeu!!), i-o fi spus Kelemn Hunor Presedintelui Ungariei sa spuna linistit orice, ca Zombilica e oricum paralel cu Romania!!!

 25. În seara de 23 August 1944, la ora 22, MSR Mihai I dădea citire la radioul public, Proclamației către țară:

  ROMÂNI,
  În ceasul cel mai greu al istoriei noastre, am socotit în deplină înțelegere cu Poporul Meu, că nu este decât o singură cale pentru salvarea Țării de la o catastrofă totală: ieșirea noastră din alianța cu puterile Axei și imediata încetare a războiului cu Națiunile Unite.
  ROMÂNI,
  Un nou Guvern de Uniune Națională a fost însărcinat să aducă la îndeplinire voința hotărâtă a Țării de a încheia pacea cu Națiunile Unite. România a acceptat armistițiul oferit de Uniunea Sovietică, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Din acest moment încetează lupta și orice act de ostilitate împotriva armatei sovietice, precum și starea de război cu Marea Britanie și Statele Unite. Primiți pe soldații acestor armate cu încredere. Națiunile Unite ne-au garantat independența Țării și neamestecul în treburile noastre interne. Ele au recunoscut nedreptatea dictatului de la Viena, prin care Transilvania ne-a fost răpită.

 26. Nu înțeleg de ce sar ungurii în sus când își amintesc de Trianon??? Ei au vrut sa ne dea toată ungaria, pe degeaba. Noua nu ne-a trebuit decât ce a fost al nostru, iar acum tot ei sunt nemulțumiți.
  https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Unirea_Rom%C3%A2niei_cu_Ungaria

 27. Si?

 28. Ungurii ne-au asuprit de sute de ani! Acum mai puțin de o sută de ani, trupele hortyste ne-au ucis străbunii cu o cruzime demnă de filmele horror iar sclavii din guvern TAC precum kk-tu’n iarbă!!! Ați putea măcar să chemați ambasadorul și să-l „trageți de urechi”…. Avem o grămadă de politicieni, oameni de stat ZERO!!! Iar la capitolul demnitate, politicianul roman este egalul fetei de pe centură!!!!

  • „Ungurii ne-au asuprit de sute de ani!” – Cu asta ai declarat totul, popor slab

  • Pai, Presedintele Ungariei asta si premierul Viktor Orban vin in Romania si plang dupa Ungaria Mare, denunta Tratatul de la Trianon, in Romania de fiecare data cand vin fac asta si NICI un politician roman din PNL sau PSD sau fostul PDL nu le raspunde!
   Ca sa nu strice relatia cu UDMR, de care ei stiu ca intr-o zi vor avea nevoie, in cine stie ce „coalitie”!
   Nici Johannis din 2014 de cand e Presedinte NU a reactionat niciodata la astfel de declaratii belicoase, facute chiar pe teritoriul Romaniei de liderii din Ungaria!!!
   Traian Basescu mai zicea cate ceva, dar si el se pupa-n bot cu Viktor Orban!!!

  • Dupa reintregirea Romaniei cu Transilvania poporul roman s-a intarit militar si economic . Poporul maghiar a slabit ( normal daca nu-i mai poate exploata pe altii) si se vaicareste si manipuleaza peste tot unde se iveste ocazia mai ceva ca victimele nevrozate de proipria neputinta.

 29. Stiu ca va doare comentariu lui Áder János dar asta e adevarul. Asa cum voi vreti ca republica moldova sa se unesca cu Románia. Atunci si unguri vor la fel.

  • „ungurii vor” ce?!
   Sa se uneasca Transilvania cu aproape 90% romani cu Ungaria lui Orban?!
   Sfinte Sisoe!!!
   Erau in total in Romania in 2011 putin peste 1,2 Milioane de cetateni de etnie maghiara, din care ~1 Milion sunt in Transilvania!(multi au plecat dupa 2011, ca si romanii!)
   Conform ultimului Recensamant din 2011:
   „Maghiarii din România reprezintă cea mai numeroasă minoritate etnică din România. La recensământul populației din 2011 au fost înregistrați în România 1.227.623 etnici maghiari, reprezentând 6,1% din populația Tării.”
   Transilvania la acelasi Recensamant din 2011 avea 6.789 millioane Locuitori si voi vreti sa se uneasca Transilvania cu Ungaria!?
   DECI: in Transilvania maghiarii sunt MAXIM 15%!!!
   Sau: Ce inseamna afirmatia dvs „ungurii vor la fel”?!!!
   Ce „vor” ungurii?!

 30. Niște hahalere ajunse să reprezinte România, Doamne ferește să continuam așa!

 31. Cum ar fi fost ca in momentul in carePresul Ungariei compara anexarea Peninsulei Crimeea cu tratatul de la Trianon, primul ministru roman sa se ridice si sa protesteze hotarat ?
  Stiu, stiu… Uite, tocmai ce am dat cu mana in zid si m-am trezit din somn.
  PS. Visul s-a incheiat inainte de a stii daca Florin Catu, nu dormea cumva si el in timpul discursului cu pricina !

 32. Eu am văzut buletinul mamei soacrei mele scris in limba maghiară! Le-am arătat nepoților cine sunt ungurii și cum respectă ei minoritățile! Dacă F.Catu a tăcut înseamnă că nu știe istorie și nu știe să-si apere neamul! O fi român?

 33. Nu avem de împărțit nimic cu ungaria așa că din partea noastră no problemo, din contra suntem băieți buni cu românii de etnie maghiară care ocupă pământul ilegal ( nu cred că există vreun maghiar să creadă că sunt aici înaintea noastră doar nu sunt așa de inculți)

 34. În esenţă, reacţiile sunt, vorba lui Caragiale, o întoarcere obsesivă la… castravete(Trianon).Adam Fischer subliniază cum în ultimii 100 de ani ura ungurilor împotriva semenilor conlocuitori, dar vorbitori de alte limbi decât cea ungară este cultivată încă din copilărie. Atât cunoașterea limbii statului în care te-ai născut și crescut cât și atitudinea față de populația majoritară spun singure care este educația și spiritul acestei comunități și direcția în care este îndrumată de la Budapesta să meargă ! Cred că o politică a reciprocității ar trebui adoptată,desi trebuia de la început făcut acest lucru ! Adică atâtea drepturi câte avem noi in Ungaria atât să aveți și voi in România . Poftim ? Ce spuneți domnule Viktor Orban ? Nem beszélek és nem értek magyarul ! (Nu vorbesc și nu înțeleg limba maghiară).”Nem tudok Románul „, se folosea această expresie parcă nu demult ne amintim cu toții !

 35. Nici ungurii nu uita ca g4 scrie artikole la comanda

 36. Romanii asteapta raspunsul Comisiei de la Venetia si raportul complet al PE inainte de a da vreun raspuns :))

 37. nu inteleg cum poate sa vb imigrantul asta in europa. Locul tau este peste urali de unde au venit ai tai

 38. Io unu sunt de părere că ungurii au pierdut chiar prea puțin având în vedere că ei nici nu au origini europene în primul rând. Corect ar fi fost ca toată țara lor să fie împărțită, și ei deportați înapoi în Urali, dar na, norocul lor că noi europenii suntem mai ospitalieri de fel.

 39. Cine(Doamne,iarta-ma) le-„luat”scolile in Romania ? faptul ca au existat(si mai exista) scoli in care functionau si clase cu limba de predare romana pe langa cele cu limba de predare maghiara (separate de cele cu limba de predare romana)inseamna ca „li s-au luat scolile”?ei nu pot invata decat in cladiri in care copiii /profesorii de alte natii nici pot pune piciorul(in acest secol,nu in evul mediu)?inseamna sa ai o fibra nationala foarte laxa daca o poti mentine doar prin permanenta victimizare (implicit,prin spirit revansard si ura-acea „cultura a urii „-specifica acestui neam,despre care vorbea filologul svab Johann Weidlein,bun cunoscator al limbii si culturii maghiare)

 40. maghiarii au început să devină minoritari după ce hoarda lor a fost măcelărită in anul 955 pe campia lechului langa Augsburg și apoi la Mohaci 1526 când iar toți bărbații lor apti de lupta au murit. De ce oare ungurii din Ungaria și vestul Transilvaniei nu mai au fizionomia mongolică?

  • Au primit o zmetie si la Posada unde cronicarii vremii spun ca floarea ariostocratiei maghiare a fost zdrobita la propriu de bolovanii si sagetile valahilor sub conducerea lui Basarab.
   Au scos sabia impotriva popoarelor europene , de sabie au fost loviti. Cum spune Isus.

 41. Președintele ungar de multe ori apare în stare de ebrietate. Omul se zbate în mediocritate.Vorbește fără sens. Ce sa facem? Sa ne punem un un om beat? Unii unguri din Hu, au tendința sa braveze în stil patriotard. E stilul lor! Nici nu prea au cunoștințe istorice. Mai repede manipulezi un ungur din Hu, decat unul din ro . Au o mândrie prost înțeleasă. Am trăit alaturi maghiari în România și pot sa spun ca majoritatea sunt oameni ok. Ce sa facă Câțu? Sa îl ia la bătaie pe individ? Presa românească trebuia sa îl desființeze pana acum pe preș maghiar.

 42. Luati ma Transilvania……Moldova sa se ducă la Republica Moldova si Muntenia la dracu……daca avem autoritati care dorm în front de 30 de ani…ba sa mor eu daca am auzit sa comenteze vreunul ceva de 30 de ani…….sa va ia dracu pe toti………noroc ca avem articolul 1 in Constitutie ca ne separau de mult astia……hai sa trăiți bine

 43. Pe mine mă lasă stuperfiat tupeul acestor vecini ,și nivelul la care se dedau,de la președinte de stat împrăștie venin și dezinformare la nivel international doar pentru a-și atinge scopul. Este incredibil ,dar,este mai bine așa,pentru că
  s a dovedit încă odată care este adevărata lor față și în mod deosebit „INTENTIE”!
  România trezeștete !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 44. Această nație este precum un șarpe cuibărit la sânul națiuni Române, așa a fost ,așa este și așa va rămâne, stă în gena lor genetică,de ce nu înțelegem odată pentru totdeauna !

 45. Cum arata acest Janos Ader, parca ne intoarcem in timp!

 46. Maghiarii „inteleg” dar pe la spate vor parte din Ucraina. Ca Polonia de altfel.

 47. Să avem în vedere tratatul Bonn Budapesta din 23 august și vom ști de ce Germania favorizează Budapesta

 48. Pentru prima data ungurii se bucura de un stat independent in intreaga istorie. Nu va lasati fratilor manipulati de niste animale.cu interese personale si mintiti mizerabil cu lucruri care nu au nimic in comun cu isotori.
  Ungaria sa castigat independenta la trianon si locul in Europa . Haideti sa ne dam mana cu totii!!

 49. Adevărul istoric este că în toată perioada ocupării Ardealului, maghiarii au fost minoritari. Ca vor acuza întotdeauna pierderea unui Ardeal încarce nu au fost NICIODATA majoritari, nu-i o noutate. Noutatea este că avem „un prim-ministru” vândut occidentului și tradatorde țară, asta-i problema cea mai importanta și mare a romanilor. Prim ministru -Citu care a primit ORDINUL sa tacă, in dezinteresul total al României și poporului român.

 50. @ BD
  🎯
  Cîțu n-are cojones, simplu !

 51. Iredendist nenorocit.A-ti vrut sa maghiarizati fortat romanii,slovacii,croatii,sasii si alte nationalitati ,dar n-ati reusit.

 52. Ce sa faceți voi cu școlile,pentru ce va trebuie? Propaganda asta ieftina și de prost gust o faceți și fără școală,voi aveți ceva de împărțit cu toți vecini dar mai temperat multumiti-va cu ce aveți altfel…. ,poate vom celebra Ziua Armatei Române pe străzile Budapestei.

 53. Pe honvedul ungur il doare la bască de Crimeea si de naționaliștii ucrainieni
  El a mers acolo să se plângă de Trianon ca stia o lume întreagă se uita la ei
  Încă speră să fie un Dictat ca la Viena și să primească un ciot de pământ din Transilvania
  Nu stiu cand vine vremea ca Presedintele Romaniei si un Prim ministru
  Să fie dintre Românii Transilvăneni,
  Care au avut de suferit, ba chiar morti din cauza Armatei unguresti…
  Ca atunci ei stiu de la bunici cum au fost ungurii ca stat în Transilvania
  Dacă îi spui la Câțu, ce să știe asta
  El își aducea vaca la păscut…si nu citea
  Istoria Transilvaniei..
  Mai este Și dator pe la bănci în SUA
  Cum să ia apărarea românilor ardeleni?
  Nu stie…omul…
  Macar un Președinte care a avut victime în Transilvania din cauza ungurilor
  Ala il punea cu botul pe labe imediat
  Pe hungurul budapestan…
  Doamne ajută
  România