G4Media.ro

Preşedintele Turciei, Tayyip Erdogan, a făcut o vizită simbolică la fosta bazilică…

Sursa foto: pixabay.com

Preşedintele Turciei, Tayyip Erdogan, a făcut o vizită simbolică la fosta bazilică Sfânta Sofia din Istanbul, cu câteva zile înainte de oficierea primei slujbe musulmane

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut duminică o vizită simbolică la fosta bazilică Sfânta Sofia de la Istanbul, prima astfel de vizită după controversata decizie de retransformare a acestui edificiu în moschee, relatează AFP.

În timpul scurtei vizite, Erdogan a inspectat lucrările de reconversie a interiorului clădirii.

Vizita intervine cu câteva zile înainte de prima slujbă musulmană la Sfânta Sofia după retransformarea sa în moschee. Această slujbă este prevăzută pentru vineri, 24 iulie, şi deocamdată nu se ştie dacă şeful statului turc va lua parte la ea.

Potrivit Autorităţii turce pentru probleme religioase (Diyanet), 500 de persoane vor participa la prima rugăciune musulmană colectivă ce va avea loc în Sfânta Sofia pe 24 iulie.

La 10 iulie, Consiliul de Stat – cel mai înalt tribunal administrativ din Turcia – a acceptat o solicitare a mai multor asociaţii de revocare a unei măsuri guvernamentale din 1934 care conferea fostei bazilici Sfânta Sofia statut de muzeu. La scurt timp după decizie, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat că fosta bazilică bizantină din vechiul Constantinopol va fi deschisă din 24 iulie pentru rugăciuni musulmane ca moschee.

Autoritățile de la Ankara au ingnorat reacțiile internaționale cvasi-unanime de condamnare a transformării basilicii în moschee.

Operă arhitecturală majoră, construită în secolul al şaselea de bizantini care îşi încoronau acolo împăraţii, Sfânta Sofia este de asemenea una dintre principalele atracţii turistice din Istanbul, cu circa 3,8 milioane de vizitatori în 2019. Convertită în moschee după ocuparea Constantinopolului de către otomani în 1453, ea a fost transformată în muzeu în 1934 de către liderul tinerei republici turce, Mustafa Kemal, dornic să o „ofere umanităţii”.

Sursa foto: pixabay.com

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Oare vor fi savisite in aceasta cladire si cicumcizii atit de mult apreciate in aceea parte a lumii ?

  2. Take over the bloody Mecca!

  3. problema e ca vor sa elimine / acopere toate icoanele si simbolurile crestine

    • nu este nici o problema. este o cladire de pe teritoriul turciei, de care ankare va dispune asa cum doreste.

      oricum pUE nu poate sa faca si nici macar nu incearca sa faca ceva