G4Media.ro

Preşedintele Raisi, înhumat în oraşul său natal, Mashhad, în Mausoleul imamului Reza,…

Photo by Hossein MOAMERI / FARS NEWS AGENCY / AFP

Preşedintele Raisi, înhumat în oraşul său natal, Mashhad, în Mausoleul imamului Reza, principalul sanctuar şiit din Iran

Preşedintele defunct iranian Ebrahim Raisi, care a murit duminică într-un accident de elicopter, a fost înhumat joi în oraşul său natal, Mashhad (nord-est), unde sute de mii de oameni i-au adus un ultim omagiu, relatează AFP, transmite News.ro.

Această ceremonie a închis cele trei zile de funeralii care au adunat mulţimi uriaşe, în tradiţia marilor evenimente care au avut loc în Iran după Revoluţia Islamică din 1979.

După cinci zile de doliu, autorităţile, inclusiv preşedintele interimarMohammad Mokhber, în vârstă de 68 de ani, urmează să se concentreze asupra organizării unor alegeri prezidenţiale, stabilite la 23 iunie.

Incertitudinile politice sunt puternice, deoarece nicio personalitate nu s-a degajat până în prezent care să reprezinte tabăra conservatoare aflată la putere.

Depunerea candidaturilor la preşedinţie urmează să fie deschisă în mod oficial la 30 mai, iar campania electorală să înceapă la 12 iunie.

La Mashhad, bărbaţi de toate vârstele, femei, majoritatea purtând chador, şi copii au însoţit sicriul pe bulevardul către Mausoleul imamului Reza – principalul sanctuar şiit din ţară.

Majoritatea agita fotografii ale defunctului şi purta flori albe, folosite în mod tradiţional la funeralii în Iran.

Ei însoţeau sicriul, plasat pe un camion pe care scria ”Am venit, o, rege, dă-mi un adăpost”, ”regele” desemnându-l pe imamul Reza, al optulea imam şiit.

Primarul oraşului,Mohammad Reza Qalandar Sharif, a declarat că trei milioane de oameni au participat la procesiune. Nicio evaluatre independentă nu era disponibilă.

Raisi, care prezida Iranul din 2021, a murit la vârsta de 63 de ani, în prăbuşirea unui elicopter care-l ducea diuminică către Tabriz (nord-vest), după ce a asistat la inaugurarea comună a unui baraj cu omologul său azerIlham Aliev, la frontiera comună.

Alte şapte persoane, inclusiv şeful diplomaţieiHossein Amir-Abdollahian, au murit în prăbuşire.

REUNIUNE ÎMPOTRIVA ISRAELULUI

Cu o zi înainte, la Teheran, o mulţime, evaluată la peste un milion de persoane de către presa oficială, s-a adunat în centrul capitalei pentru a-i aduce un ultim omagiu preşedintelui, în prezenţa liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, înconjurat de cele mai înalte autorităţi din ţară, inclusivMohammad Mokhber.

Ziare conservatoare au publicat joi fotografii cu mulţimea pe prima pagină şi au salutat ”adio epice”, ”adio către paradis” ale preşedintelui defunct, rămas pentru întotdeauna ”în inima poporului”, potrivit ziarului ziarului Guvernului iranian.

Mai sobru, ziare reformatoare ca Sazandegi sau Sharq titrau despre ”utimul adio” sau ”tristeţea colectivă” a iranienilor.

Lideri din ţări din Orientul Mijlociu, Africa de nord şi Asia, inclusiv emirul QataruluiTamim bin Hamad al-Thani, au asistat miercuri după-amiaza la o ceremonie de omagiere, la care au fost prezenţi reprezentanţi din 60 de ţări.

Preşedintele tunisianKaïs Saïed, primul conducător al acestei ţări prezent în Iram de la Revoluţie, a fost primit de către ayatollahul Ali Khamenei.

Nicio ţară din Uniunea Europeană (UE) nu a fost reprezentată la ceremonie, în contextul în care relaţiile Iranului cu Occidentul rămân foarte tensionate.

Ambasadori în post la Teheran au asistat joi dimineaţa la Teheran la o ceremonie în omagiul luiAmir-Abdollahian, care a fost înhumat apoi în apropiere de capitală.

În marja ceremoniilor, reprezentanţi ai unor grupări din ”axa rezistenţei” împotriva Israelului au ţinut o reuniune, potrivit televiziunii de stat Irib.

Iranul a fost reprezentat la această reuniune de către generalulHossein Salami, comandantul Gardienilor Revoluţiei, şi generalul EsmailQaani, comandantul Forţei Oods.

Ei au discutat despre ”situaţia politică, socială şi militară din (Fâşia) Gaza”, unde Israelul luptă împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas de la începutul războiului,, la 7 octombrie, în Fâşia Gaza, şi despre ”lupta până la victoria completă a rezistenţei palestiniene, cu participarea tuturor grupărilor axei rezistenţei” din regiune.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...