G4Media.ro

Președintele Poloniei a respins prin veto controversata lege mass-media, care a dus…

Sursa foto: Twitter / Kancelaria Prezydenta

Președintele Poloniei a respins prin veto controversata lege mass-media, care a dus la proteste în masă / Legea viza în mod expres sancționarea unui canal de știri deținut de grupul american Discovery

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat luni că a respins un proiect de lege privind mass-media despre care criticii au spus că urmărește să reducă la tăcere un canal de știri deținut de grupul american Discovery, care critică guvernul, relatează Reuters și News4jax.com.

Trimisă în mod neașteptat prin Parlamentul polonez în această lună, legislația ar fi înăsprit regulile privind proprietatea străină a organizațiilor mass-media, afectând în mod special capacitatea de funcționare a canalului de știri TVN24, deținut de compania media americană Discovery Inc.

„Refuz să semnez modificarea legii privind Consiliul Național al Audiovizualului”, a afirmat Duda.

Liderul de la Varșovia a menționat că proiectul de lege a fost nepopular pentru mulți polonezi și ar fi dat o lovitură reputației Poloniei ca loc de afaceri.

Proiectul de lege, adoptat recent de camera inferioară a parlamentului, ar fi împiedicat orice entitate non-europeană să dețină mai mult de 49% din pachetele de televiziune sau radiodifuzori din Polonia.

Efectul său practic ar fi vizat numai o singură companie, Discovery Inc., forțându-l pe proprietarul american al celei mai mari rețele private de televiziune din Polonia, TVN, să vândă majoritatea sau chiar toate participațiile sale poloneze.

Mulți polonezi au văzut proiectul de lege, promovat de partidul de guvernământ, Lege și Justiție, cu care este aliat Duda, ca o încercare de a reduce la tăcere un radiodifuzor care difuzează rapoarte independente și adesea critice ale autorităților.

Recent, au avut loc proteste în masă la nivel național în sprijinul postului și a libertății de exprimare în general.

Discovery amenințase că va da în judecată Polonia într-o instanță internațională de arbitraj.

Duda a spus că este de acord, în principiu, că țările ar trebui să limiteze proprietatea străină în companiile media, spunând că multe alte țări democratice – inclusiv Statele Unite, Franța și Germania – au o astfel de legislație.

Dar a mai spus că, în acest caz, legea ar fi afectat o afacere care funcționează deja legal în Polonia.

El a remarcat că semnarea proiectului de lege ar fi costat Polonia miliarde de dolari și a spus că împărtășește punctul de vedere al multora dintre conaționalii săi că acest proiect de lege nu este necesar în acest moment.

Sursa foto: Twitter / Kancelaria Prezydenta

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

4 comentarii

  1. si rind pe rind se vor retrage toate prostiile comunistoide din capul unora .

  2. A gresit, o sa regrete amarnic cand Departamentul de Stat si ongurile lui nea ghitza se vor implica mult mai mult in alegeri. Si nu in favoarea lor.
    (Ca sa nu credeti ca firma care detine TVN24 chiar isi are sediul social pe aeroportul din brucsellistan.)

  3. Puteau pune un articol la final care sa excepteze entitatile infiintate legal înainte de data adoptarii legii („legea dispune numai pentru viitor”; sau la ei e altfel?)

  4. Duda, 9mul mafiei corporatiste. Trebuie destituit. Aceeași lege trebuie făcută și în România. Nu va convine, plecați acasă, jefuitorilor