G4Media.ro

Președintele Parlamentului Turciei, mesaj de unitate în Republica Moldova, în contextul războiului…

sursa foto: Captură video

Președintele Parlamentului Turciei, mesaj de unitate în Republica Moldova, în contextul războiului din Ucraina: ”Viitorul Găgăuziei nu este în altă parte, ci în Moldova, este parte integrantă/ Să aveți o atitudine mai constructivă ca niciodată în relațiile cu Chișinăul”

Mustafa Șentop, președintele Parlamentului Turciei, a transmis, într-o vizită efectuată în regiunea autonomă Găgăuzia, din sud-vestul Republicii Moldova, un mesaj de unitate în contextul războiului din Ucraina:

 • ”Viitorul Găgăuziei nu este în altă parte, ci în Moldova. Găgăuzia este parte integrantă a Moldovei. Este mai important ca niciodată să aveți o atitudine constructivă în relațiile cu Chișinăul”, a transmis șeful Legislativului de la Ankara.

Găgăuzia este o regiune autonomă din 1995, cu instituții proprii, în interiorul Republicii Moldova. Regiunea este locuită preponderent de o populație vorbitoare de limbi turcice, apropiată de poporul turc, dar de religie creștină.

mustafa șentop turcia parlamentul turciei gagauzia republica moldova
sursa foto: tbmm.gov.tr

Transmițând salutul președintelui Recep Tayyip Erdoğan și al conaționalilor din Turcia, Șentop a declarat că ei consideră poporul găgăuz ca fiind cea mai puternică legătură dintre Turcia și Moldova, conform informațiilor publicate pe pagina Parlamentului Turciei.

Declarând că acordă importanță stabilirii unei cooperări constructive și a unui dialog permanent între autoritățile de la Chișinău și cele de la Comrat, Șentop a spus: „Problemele pot fi rezolvate vorbind unul cu altul, nu vorbind unul despre altul”.

Afirmând că Republica Moldova traversează o perioadă sensibilă din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina și că există anumite îngrijorări în legătură cu Găgăuzia, Șentop a amintit că, în cadrul întâlnirilor sale din capitala Chișinău, a subliniat interlocutorilor săi importanța utilizării unor discursuri care să transmită mesaje de unitate și solidaritate în locul discursurilor de dezbinare față de Găgăuzia.

Șentop a mai transmis că Turcia își va continua eforturile pentru dezvoltarea Găgăuziei și că Ankara are proiecte importante în regiune.

În discursul său, Șentop a declarat că președintele Erdoğan va vizita Chișinăul și pentru a doua reuniune a Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt, dar data nu a fost încă stabilită.

În urma întâlnirii, Șentop a avut o întâlnire extinsă cu deputații și membrii Comitetului Executiv al Comunității Populare a Locuinței Autonome Găgăuze, cu participarea Irinei Vlah, Președintele Locuinței Autonome Găgăuze și a lui Dimitri Constantinov, Președintele Parlamentului Locuinței Autonome Găgăuze, și a transmis:

 • „Aveți un loc în inimile noastre nu doar astăzi, ci și în trecut. Legătura noastră nu este doar o legătură de sânge, avem o legătură foarte puternică de inimă care merge înapoi. Am fost emoționați și impresionați de o primire emoționantă. Vă mulțumesc foarte mult pentru primire. Aceasta este ospitalitatea tradițională a noastră, a turcilor, dar este diferită pentru cei care sunt cognați, care au același sânge.”

În discursul său, Șentop i-a sfătuit pe conaționali să învețe atât găgăuza, cât și limba oficială și a transmis:

 • „Învățați găgăuza, vorbiți-o, învățați-i pe copiii voștri. Învățați, de asemenea, limba oficială a statului. O integrare sănătoasă nu poate fi realizată decât în acest mod. Regiunea Autonomă Găgăuză este parte integrantă a Republicii Moldova. Viitorul vostru este aici, nu în altă parte”.

În timpul vizitei sale, Șentop a fost însoțit de Mehmet Altay, președintele Grupului interparlamentar de prietenie interparlamentară Turcia-Moldova al Marii Adunări Naționale a Turciei și deputat al Partidului AK Ușak, Mehmet Altay, membru al Grefei Marii Adunări Naționale, deputat al Partidului AK Kütahya İshak Gazel și deputat al CHP Istanbul Özgür Karabat.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

6 comentarii

 1. Corect și frumos din partea turcilor. Pe când un mesaj similar din partea lui Zelenski către ucrainenii din Transnistria?

 2. le-a tras-o peste nas gagauzilor. aia acolo vorbesc rusa si se declara de acord cu agresiunea rusa. turcul le-a zis sa invete gagauza (un fel de turca) si romana, ceea ce e de bun simt, aia sunt gagauzi nu rusi.
  nu scrie in articol, dar oficialul turc a declarat de la inceput: ceea ce face rusia este o agresiune impotriva ucrainei, iar turcia sustine ucraina.

  • Ca unul care am vizitat Comrat pot zice: limba rusa e la cinste (de ex. pe usile birourilor dintr-o primarie, si în muzeul comunei Avdarma), biserica ortodoxa rusa e atotputenica, bagând bani la greu (ca si în restul republicii Moldova), iar cunoasterea limbii române e „subtire”.
   P.S. Din ce limba ati tradus „Locuința Autonoma Găgăuza”??

  • Gagauzii au fost stramutati in Moldova si improprietariti de Rusia, cu pamanturi care apartineau moldovenilor. E normal sa fie credinciosi rusilor. Nu s-au simtit bineveniti fata de localnici (cum s-ar fi putut asta?) si au ramas datori rusilor.
   Dar si rusii daca tin asa la ei, pot sa-i mai mute o data si sa-i improoprietareasca cu pamanturi care le apartin lor, nu altora.

  • Au fost stramutati din Bulgaria…

 3. Un mesaj de bun simț!
  De fapt, Turcia, în ciuda aparențelor, nu are o relație cordială cu Rusia, și reciproc, iar istoria e o garanție a acestei realități!
  Tocmai de aceea, a fost dat acest mesaj!
  Turcia știe, prin prisma istoriei și a prezentului că, o minoritate turcă în România (și in UE, evident) e mai respectată și mult mai corect tratată, decât în Rusia!
  Prezentul, trecutul recent, dar cel îndepărtat, mai ales, dovedesc asta!