G4Media.ro

Președintele libanez Michel Aoun ia în calcul și ipoteza unui atac extern,…

Președintele libanez Michel Aoun ia în calcul și ipoteza unui atac extern, în cazul exploziilor devastatoare din Beirut / Liderul Hezbollah din Libia a negat că organizaţia sa ar fi avut un depozit de arme în port

Preşedintele libanez Michel Aoun spune că ia în considerare și ipoteza ca exploziile din portul Beirut să fi fost provocate de o rachetă, sau bombă. Cu aceeași supoziție a ișeit inițial și președintele SUA, Donald Trump.

Este pentru prima oară când un oficial libanez admite această posibilitate, a unei intervenții externe. „Investigăm inclusiv această variantă. Fie a fost vorba despre un accident, fie o acţiune externă, cu o rachetă sau o bombă”, le-a declarat Michel Aoun jurnaliștilor, în ziua în care bilanțul morților în urma tragediei din Beirut a depășit 150.

Preşedintele libanez a mai spus că i-a cerut personal preşedintelui francez Emmanuel Macron, care a fost joi într-o vizită la Beirut, să furnizeze autorităţilor libaneze imagini aeriene pentru a determina dacă în acel moment avioane sau rachete pătrunseseră în spaţiul aerian al Libanului. „Dacă francezii nu au aceste imagini disponibile, le vom solicita altor ţări”, a completat Michel Aoun, conform Agerpres.

Oficial, Libanul a prezentat cauza exploziilor ca fiind un accident.

Au fost și voci care au subliniat că deflagratia a fost atât de puternică pentru că în portul din Beirut s-ar fi aflat și un depozit de arme al mișcării Hezbollah.

Liderul acestei mişcări în Libia, Hassan Nasrallah, a negat „categoric” vineri că organizaţia sa ar fi deținut un depozit în port, conform AFP.

„Neg total, categoric, că ar fi existat în port depozite de arme, de rachete (…) o bombă, un glonte sau nitrat de amoniu, a declarat şeful Hezbollah într-o alocuţiune televizată, după acuzaţiile care au circulat în media sau în cadrul opiniei publice şi care se îndreptau împotriva influentei mişcării şiite libaneze.

„Dacă în acest dosar, statul libanez şi clasa politică, indiferent că este vorba despre putere sau opoziţie, nu reuşesc să obţină rezultate în anchetă şi nu reuşesc să-i traducă în justiţie pe responsabili (…) asta înseamnă că nu există speranţă de a construi un stat” în Liban, a adăugat el.

Deflagraţiile provocate de explozia a circa 2.700 de tone de nitrat de amoniu depozitate de şase ani în condiţii necorespunzătoare în portul capitalei libaneze s-a soldat cu 157 de morţi şi circa 5.000 de răniţi, conform ultimului bilanţ provizoriu, iar sute de mii de locuitori ai oraşului Beirut au rămas fără adăpost. În plus faţă de nitratul de amoniu, procurorul militar libanez care investighează cazul a declarat că în acel loc se aflau și alte materiale puternic inflamabile.

sursa foto: Facebook/ Mazen Rifai

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Arestarea personalului ce efectua lucrări în depozit e un abuz daca a fost atac extern cu rachetă.

 2. Hassan Nasrallah, liderul miscarii Hezbollah in Libia?
  Confundam si noi Libia cu Libanul, precum altii Bucharest cu Budapest.

 3. „Liderul Hezbollah din Libia…”
  Aloooooo, Libia e alta tara, daca n-ati aflat inca. Exploziile au avut loc in LIBAN.

 4. Portul a fost si este controlat de Hezbollah!
  Si-au păstrat armament in zona de acolo asa cum fac de obicei, folosesc civilii drept scut pentru armele și materiile pe care le fac!

  Sărăcirea țării e in primul rand un efect al actiunilor întreprinse de Hezbollah! Ei fiind un fel de stat in stat!

  Cum sa ai un depozit de armament la mică distanță de unul de nitrat de amoniac?! De ce … de ce…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.